Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 22

Ramūno Karbauskio grasinimai ardyti koaliciją rimtai nevertinami

Politologai rimtai nevertina „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio kalbų, kad nepalaikydami alkoholio ribojimų, socialdemokratai ant kortos stato visos koalicijos likimą. „Čia toks derybinės pozicijos paieškos atvejis, kuris yra nelabai kultūringas, bet dažnai naudojamas“, – 15min teigė Lauras Bielinis.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę po Seimo langais nugriaudėjęs koncertas „Laisvė rokenrolui“ ir konservatorių bei valdantiesiems priklausančių socialdemokratų lyderių pareiškimai, kad dalis siūlomų alkoholio ribojimų yra per griežti, sunervino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininką Ramūną Karbauskį.

Jis pasišaipė iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko Gabrieliaus Landsbergio, sakydamas, kad konservatoriai patys kalbėjo apie panašius ribojimus, o socialdemokratų lyderį Gintautą Palucką nusprendė apraminti grasinimu: arba koalicijos partneriai palaiko antialkoholines pataisas, arba grius koalicija.

Kiek toks grasinimas turėtų išgąsdinti Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininką?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius L.Bielinis teigia, kad tai yra įprastas „valstiečiams“ būdas pašantažuoti koalicijos partnerius prieš svarbius sprendimus, daryti įtaką, kad būtų gauta palankesnė derybinė pozicija.

Koalicijos partneriai visapusiško palaikymo nereiškia nė vienam klausimui, ar tai būtų urėdijų reforma, ar Darbo kodeksas, ar alkoholio prieinamumo ribojimai.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Vitalis Nakrošis 15min tvirtino, jog natūralu, kad socialdemokratų veiksmai kelia įtampas valdančiojoje koalicijoje, nes R.Karbauskis yra sakęs, jog ši sesija bus ta, kurios metu bus priimti svarbiausi sprendimai, o tuo metu koalicijos partneriai visapusiško palaikymo nereiškia nė vienam klausimui, ar tai būtų urėdijų reforma, ar Darbo kodeksas, ar alkoholio prieinamumo ribojimai.

„Natūralu, kad didėja įtampos, o galimybės yra įvairios: arba toliau tęsti dabartinį bendradarbiavimą be kažkokio susitarimo tarp valdančiosios daugumos partnerių, „valstiečiai“ gali svarstyti galimybes tapti mažumos Vyriausybe, arba aktyviau bendradarbiauti su opozicinėmis partijomis“, – sakė politologas ir pridūrė nemanantis, kad R.Karbauskis sieks greitai priimti šiuos sprendimus, tad jo pasisakymas tėra grasinimas prieš svarbius balsavimus.

L.Bielinio teigimu, LVŽS puikiai supranta, kad ji yra reikšminga tik tuomet, kai užima tam tikras pozicijas ir yra valdančioji, todėl esą grasinti grasins, bet derybų metu nusileis.

„Mes pamatysime, kad abi pusės gaus satisfakciją ir kiekviena pusė vienaip ar kitaip nusileis“, – teigė politologas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lauras Bielinis

L.Bielinis priminė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) dar po Seimo rinkimų rodė norinti šlietis prie „valstiečių“, todėl galėtų būti bandoma lipdyti koaliciją su jais. Tiesa, ši frakcija teturi 8 narius, o tiek valdančiajai koalicijai suformuoti nepakaktų.

Tačiau siūlomoms pataisoms dėl alkoholio LLRA-KŠS atstovai visapusiškos paramos taip pat nereiškia, o šios partijos frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė yra sakiusi, kad nepakenktų šiame klausime padaryti dviejų savaičių pertrauką, kaip siūlė G.Landsbergis.

Ar socialdemokratams nebūtų palanku patiems pasitraukti, nes dalies visuomenės rūstybė dėl naujo Darbo kodekso ir įvairių alkoholio prieinamumo ribojimų netruks atsigręžti į valdžią.

L.Bielinis sako, kad kuo daugiau socialdemokratai viešai kritikuos šiuos sprendimus, tuo mažiau žmonių pykčio sulauks.

„Visuomenė puikiai matys, kas yra atsakingas už vieną ar kitą sprendimą“, – pridūrė jis.

VDU profesorius sakė, kad būtent taip socialdemokratai dabar ir elgiasi: „Mes matome gana ryškų jų pasisakymą prieš arba kitokios pusės deklaravimą esant koalicijoje. Nemanau, kad jiems buvimas koalicijoje tampa savotišku priklausymu nuo tų sprendimų, kuriuos daro „valstiečiai.“

Asmeninio archyvo nuotr./Vitalis Nakrošis
Asmeninio archyvo nuotr./Vitalis Nakrošis

Tuo metu V.Nakrošis teigė, kad sisteminės permainos visada sulaukia pasipriešinimo ir norėdami to išvengti, „valdantieji“ turėtų pamąstyti apie tai, kaip padaryti, kad permainos duotų apčiuopiamą naudą piliečių piniginėms.

„Permainos dėl alkoholio yra gana drastiškos ir tai papildomai mobilizuoja pasipriešinimą toms permainoms ir mažina jas siūlančių politikų populiarumą“, – sakė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius