Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 27

Ramūnui Karbauskiui teks surasti Kultūros komiteto gelbėtoją

Iš Seimo pasitraukus Gretai Kildišienei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui teks išspręsti ne vieną galvosūkį. Pirmiausia, ką prisišaukti į jo pageidavimu Seime sukurtą Kultūros komitetą, kurio veikla bent iki kovo mėnesio turės būti stabdoma.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal Seimo Statutą, komitetai Seime, kaip ir frakcijos, gali veikti tik tuomet, jei jiems priklauso bent septyni parlamentarai. Seimo narės mandato atsisakius G.Kildišienei, lapkritį sukurtame Kultūros komitete, kuriam vadovauja R.Karbauskis, teliko šeši nariai.

Jei toks likimas ištinka frakciją, visi jos nariai automatiškai priskiriami mišriai Seimo narių grupei, o kas atsitiks su Kultūros komitetu?

Šiandien reikia, kad kažkas išeitų iš kažkurio komiteto, kuriame yra daugiau narių, ir pasirinktų buvimą Kultūros komitete, – sakė R.Baškienė.

Seimo Statutas tiksliai neapibrėžia tokios situacijos, tačiau Seimo senbuvis, parlamento pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Gediminas Kirkilas tikina, kad tik su šešiais nariais komitetas dirbti negali ir turės stabdyti veiklą iki tol, kol Seimas nepatvirtins naujos komiteto sudėties.

Kultūros komiteto pirmininkas, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį laikosi savo taktikos ir į žurnalistų skambučius neatsiliepia. Todėl jo paklausti, kokia bus Kultūros komiteto ateitis, nepavyko.

„Valstietė“ Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė tikina, kad iki kovą prasidėsiančios pavasario sesijos frakcija spės susitarti, kuris jos narys pakeis komitetą ir papildys R.Karbauskio vadovaujamo Kultūros komiteto gretas.

„Mums nepavyko tuo klausimu dar diskutuoti. Mes turime laiko ir susirenkame kitą savaitę, trečiadienį į frakcijos posėdį ir tuos organizacinius klausimus spręsime. Užduotis yra dėl komiteto, kuris labai svarbus, dėl Etikos ir procedūrų komisijos, kur opozicija turės rinkti naują narį, taip pat dėl Tarpparlamentinės Sąjungos delegacijos ir dėl frakcijos seniūno pavaduotojo“, – vardijo visus po G.Kildišienės pasitraukimo „valstiečiams“ kilusius organizacinius galvosūkius R.Baškienė.

Ji pripažino, kad naujo Kultūros komiteto nario paieška yra svarbus klausimas, kurį reiktų išspręsti pirmiausia.

„Šiandien reikia, kad kažkas išeitų iš kažkurio komiteto, kuriame yra daugiau narių, ir pasirinktų buvimą Kultūros komitete. Turi visi pagalvoti, apgalvoti, nes šie sprendimai įvyko gana greitai. Tik nuo šiandien G.Kildišienė nebėra Seimo narė“, – sakė R.Baškienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Baškienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Baškienė

Planavo dirbti vasarį

Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Arūnas Gelūnas 15min teigė, kad iki prarasdamas narę komitetas planavo dirbti ir per pertrauką tarp sesijų.

Mažiausiai vienas komiteto posėdis turėjo vykti vasario viduryje.

„Iš tikrųjų buvo planų vasario mėnesį daryti bent vieną komiteto posėdį, nes čia kaupiasi klausimai, aš pats turiu keletą svarstytinų temų, pavyzdžiui, darnus kultūrinis turizmas ir regionų plėtra“, – sakė A.Gelūnas.

Anot jo, šią temą jam pasiūlė „Kurk Lietuvai“ programoje dalyvaujantis jaunimas.

„Man atrodo labai aktuali tema. Jeigu mes lauksime kovo-balandžio, tai ateis kitos temos, einamieji klausimai, kurie atima laiką ir gyvybiškai svarbiems strateginiams dalykams lieka mažiau dėmesio. Todėl būtų buvę gerai vieną ar du komiteto posėdžius daryti vasarį“, – kalbėjo jis.

Pasak jo, dėl to preliminariai buvo sutarta, tačiau dabar teks planų atsisakyti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas

Sukurtas specialiai R.Karbauskiui?

Kultūros komitetas, panaikinus Informacinės visuomenės plėtros komitetą, Seime buvo sukurtas tik šioje kadencijoje.

Opozicija tuomet įtarė, kad šis komitetas kuriamas tik tam, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis gautų komiteto vadovo postą.

„Palinkėsiu, kad tai netaptų vienos partijos įtakos kultūros sričiai didinimo įrankiu. Matysime, kaip ten bus iš tikrųjų“, – Seime svarstant galimybes kurti naują komitetą kalbėjo Tėvynės sąjungos atstovas Jurgis Razma.

Liberalas Kęstutis Glaveckas tuomet skaičiavo, kad naujo komiteto sukūrimas kainuos apie 40 tūkst. eurų per metus. Konservatorių skaičiavimu, suma dar didesnė – apie 100 tūkst. eurų.

Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas A.Gelūnas tikina, kad pati mintis kurti tokį komitetą buvo labai gera, tačiau, pasak jo, komitetas turėtų būti didesnis.

„6-7 nariai tikrai yra mažoka, turint galvoje, kad žmonės suserga, išvyksta į komandiruotes, dažnai negali sudalyvauti. Tada skaičius yra ties demokratinių sprendimų ir galimybių diskutuoti riba“, – sakė A.Gelūnas.

Kultūros komitetas yra mažiausiai narių turintis Seimo komitetas. Daugiausia Seimo narių priklauso Europos reikalų komitetui, Biudžeto ir finansų bei Ekonomikos komitetams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius