Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 10 14

Ranką susilaužiusio vaiko mamą Šiaulių darželio vadovybė bandė palenkti eurais

Šešiametis Normantas Šiaulių vaikų darželyje „Salduvė“ rugsėjo pradžioje nukrito nuo atrakcionų ir susilaužė alkūnę. Mama Raimonda rado vaiką sėdintį ir verkiantį. Po savaitės tylos moteris pradėjo domėtis, kaip įvyko nelaimė. Tuomet užsikūrė popieriaus gadinimo mašina ir prasidėjo kaltųjų medžioklė, piniginiai pasiūlymai.
Šešiamečiui ir jo mamai po rankos lūžio reikėjo tik dėmesio, bet buvo siūlomi pinigai
Šešiamečiui ir jo mamai po rankos lūžio reikėjo tik dėmesio, bet buvo siūlomi pinigai / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Atvykau į darželį apie 16 val. 30 min. Normantas – nusiminęs, susigūžęs, besilaikantis ranką. Pamatė mane ir pradėjo verkti“, – pasakoja rugsėjo 8-osios prisiminimus Raimonda.

Auklėtoja pasakė, kad vaikas nukrito nuo čiuožyklos ir užsigavo. Mama apžiūrėjo – alkūnė sutinusi. Nedelsdama išskubėjo į ligoninę.

Kodėl dėl nelaimės visą savaitę iš darželio nėra jokių žinių?

Prireikė operacijos. Vakare auklėtoja pasiteiravo, kaip jaučiasi Normantas. Mama papasakojo, kad lūžo žastikaulio kauliukas, alkūnės sritis.

Reikėjo kelių virbalų sukabinti kaulą. Teks kelias dienas pagulėti ligoninėje.

Tik po savaitės, kai įtampa šiek tiek atslūgo, Raimonda pradėjo domėtis, kaip viskas nutiko, kodėl jai niekas neskambino dėl nelaimės, kodėl visą savaitę iš darželio nėra jokių žinių apie įvykį?

R.Melaikienės nuotr./Šešiamečiui jo mamai po rankos lūžio reikėjo tik dėmesio, bet buvo grūdami kyšiai
Asmeninė nuotr./Pavojingas atrakcionas, nuo kurio nukrito vaikas.

Vaiko auklėtoja minėjo, kad vaikas nukrito nuo antro laiptelio prieš pat ateinant mamai. Vėliau prisipažino, kad paties įvykio nematė. Vaikas pasakojo, kad nukrito nuo laipynių viršuje esančio skersinio.

Tyrimas pradėtas tik kilus šurmuliui

„Man širdis iš skausmo plyšo, kai vaikas net kelis kartus parodė, nuo kurios vietos krito. Kokį skausmą turėjo kęsti vaikas? Pradėjau suprasti, kad nieko apie įvykį nežinau, o man niekas ir nepasakoja“, – sako Raimonda.

Pradėjau suprasti, kad nieko apie įvykį nežinau, o man niekas ir nepasakoja.

Rugsėjo 15 dienos ryte ji nuvyko į Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyrių. Švietimo skyriaus darbuotojai nustebo, kad nėra apie tai jokių žinių.

Tuoj pat buvo pasiteirauta darželio vadovybės, kodėl nepradėtas tyrimas.

Darželio direktorė Nijolė Korsakienė telefonu atsakė, kad tėvai nesikreipė, todėl nepradėjo tyrimo. Paaiškėjo, kad tėvams nereikia nieko reikalauti. Darželis ir be tėvų privalo atlikti tyrimą.

Jau kitą dieną darželyje buvo surengtas tėvų susirinkimas. Mama buvo iškviesta pokalbiui su direktore N.Korsakiene. Raimonda direktorę tikino, kad ji neketina pakenkti darželiui ar darbuotojams. Jos tikslas – užkirsti kelią panašiems įvykiams.

Šešiamečiui jo mamai po rankos lūžio reikėjo tik dėmesio, bet buvo grūdami kyšiai
Darželyje borteliai tiesiog pavojingi gyvybei.

„Norime, kad būtų sutvarkytos ir apžiūrėtos visos vaikų žaidimo aikštelės. Taip pat reikėtų išardyti takelių išsiklaipiusius betoninius bortelius. Jie labai pavojingi“, – kalbėjo susižeidusio vaiko motina.

Pinigai vietoj supratimo

Vieną rytą auklėtoja, pasak Raimondos, jai bandė įbrukti į rankas 100 eurų – vaiko gydymo išlaidoms padengti. Moteris neėmė pinigų.

Darželio direktorė N.Korsakienė pasak Raimondos, siūlė vokelį, kuriame yra neva specialiame fonde renkami pinigai, skirti panašiems atvejams.

Tą patį vakarą, Raimondos teigimu, darželio direktorė N.Korsakienė pasiūlė vokelį, kuriame yra neva specialiame fonde renkami pinigai, skirti panašiems atvejams. Nepaėmė.

„Dar kitą dieną į namus atėjo auklėtoja. Susijaudinusi, įsitempusi. Abi verkėm dėl susidariusios situacijos. Raminau, kad jokių pinigų vaiko gydymui nereikia – draudimas apmokėjo. Nurimo, bet paliko vokelį ir atgal jo nepriėmė“, – pasakoja Raimonda.

Moteriai pasirodė, jog tai tas pats vokelis, kurį siūlė direktorė. Vakare su vyru aptarė situaciją. Pažvelgė į vokelį, o ten – 1000 eurų

Moteris įtaria, kad auklėtoja su pinigais atėjo darželio vadovybės išgąsdinta ir pastūmėta, nors teigia, jog tai jos asmeniniai pinigai. Kitą dieną moteris voką nunešė direktorei. Jos nebuvo, todėl vežė auklėtojai į namus.

Šešiamečiui jo mamai po rankos lūžio reikėjo tik dėmesio, bet buvo grūdami kyšiai
Šešiamečiui jo mamai po rankos lūžio reikėjo tik dėmesio, bet buvo grūdami kyšiai

Tą pačią dieną pranešė apie situaciją Švietimo skyriui. Norėjo, kad baigtųsi ši liguista situacija: „Man nereikia jokių pinigų. Tik noriu, kad priešmokyklinukas vaikas neatsiliktų nuo mokymo programos, o darželio aplinka taptų saugesnė.“

Ar kalčiausia auklėtoja?

Rugsėjo 21 dieną darželio direktorė ir auklėtoja paskambino ir paklausė, ar gali aplankyti Normantą. Nieko prieš: „Pravėriau duris, o už jų – viešnios su akumuliatorine žaisline mašina. Vaikas pamatė – jau atsisakyti nebepajėgiau.“

R.Melaikienės nuotr./Šešiamečiui jo mamai po rankos lūžio reikėjo tik dėmesio, bet buvo grūdami kyšiai
Asmeninė nuotr./Normantui padovanota mašina.

Moteris išsiaiškino, kad automobilis pirktas maždaug už 170 eurų. Normantui – kiek mažoka. Norėjo skubiai ją atiduoti darželiui, tačiau kai kurios detalės spėjo nulūžti.

Buvo užrašytas netikslus nelaimės laikas – tuo metu vaikas jau buvo ligoninėje.

Darželiui vis nesisekė tvarkingai užpildyti nelaimingo atsitikimo formų.

Labiausiai Raimondą mušė iš vėžių tai, kad dokumentai tarsi pradėti pildyti iškart po įvykio, tačiau to akivaizdžiai nebuvo.

Taip pat buvo užrašytas netikslus nelaimės laikas – tuo metu moteris su vaiku jau buvo ligoninėje.

Ivykio dokumentuose pažymima, kad dėl situacijos kaltos kelios aplinkybės. Vaikas elgėsi neatsargiai, atrakcionas nebuvo saugus, o auklėtoja buvo neatidi.

R.Melaikienės nuotr./Šešiamečiui jo mamai po rankos lūžio reikėjo tik dėmesio, bet buvo grūdami kyšiai
Asmeninė nuotr./Šešiamečiui jo mamai po rankos lūžio reikėjo tik dėmesio, bet buvo grūdami kyšiai

Nuo atrakciono nuimtas skersinis, nuo kurio krito vaikas, o auklėtojai skirta nuobauda, kuri netelpa į jokias darbo teisės normas – atlyginimo koeficientas sumažinamas trims mėnesiams. Auklėtoja turėtų gauti kone trečdaliu mažesnį atlyginimą.

Kam pritrūko drąsos tarti teisybę?

Šiaulių Švietimo skyriaus Formaliojo ugdymo poskyrio vedėjas Rimas Marcinkus teigia, kad bausti auklėtoją finansiškai darželio vadovybė neturi jokios teisės.

Darbo kodeksas numato įvairius įspėjimus, papeikimus, o ypatingais atvejais – atleidimą iš darbo. Finansinė bausmė už vaiko susižeidimą – nonsensas.

Taip pat įtartinai atrodo ir nelaimingų atsitikimų fondas: „Iš kokių pinigų jis renkamas? Apie tokius fondus nieko nesu girdėjęs. Darželis paprasčiausiai turėjo laiku užpildyti nelaimingo atsitikimo formas.“

Tiesos sakymas bus geriausia išeitis, net jei kebli situacija įpainiojo.

R.Marcinkus priminė, kad bet kuris auklėtojas ar mokytojas, susidūręs su neteisybe arba įtartina situacija savo darbe, gali tiesiai kreiptis į Švietimo skyrių: „Tiesos sakymas bus geriausia išeitis, net jei kebli situacija įpainiojo ar suklaidino.“

Su darželio direktore portalui susisiekti nepavyko, nes ji buvo išvykusi. To padaryti nepavyko ir Švietimo skyriui. Direktorės pavaduotoja Gražina Kriaučiūnienė teigė, kad apie šią istoriją negalinti kalbėti be direktorės žinios. Siūlė atsiųsti klausimus raštu. Direktorė atsakys, kai turės tam laiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius