-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 04 /14:31

Prognozuojami susirgimų mokyklose židiniai: A.Veryga sako, kad prie nuotolinio mokymo visa šalis negrįš

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė nurodė, kad kiekvieną dieną registruojama po keletą vaikų susirgimų koronavirusu atvejų. Nors laukiama, kad ugdymo įstaigose gali rastis infekcijos židinių, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad prie nuotolinio mokymo visoje šalyje grįžtama tikrai nebus.

Nuotolinės spaudos konferencijos iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) transliaciją žiūrėkite čia:

Aukštos rizikos kontaktų skaičius didės

NVSC gydytoja epidemiologė D.Razmuvienė aiškino, kad dabar iš šeimų židinių formavimasis persikėlė į darbovietes, ugdymo įstaigas.

Per ketvirtadienį registruoti du nauji susirgimų COVID-19 židiniai. Viso šiuo metu šalyje yra 31 aktyvus infekcijos židinys.

„Kiekvieną dieną vis registruojama po keletą vaikų amžiaus asmenų susirgimų. Tai yra vaikai iki 18 metų. Iki vakar dienos apskritai Lietuvoje per visą laikotarpį sirgo 101 vaikas. Tai dabar, aš manau, tie židiniai patys aktualiausi, nes tai yra ugdymo proceso pradžia. Tai būtent tas dėmesys – didžiulis dėmesys ir visuomenės, ir tėvų, ir ugdymo įstaigų, ir mūsų tas pats dėmesys – yra nukreiptas būtent į tuos židinius, kurie yra nauji dabartiniu metu“, – komentavo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė

Pasakodama apie dviejų moksleivių Klaipėdoje ir Raseiniuose susirgimus, D.Razmuvienė minėjo, kad duomenys apie tai dar pakankamai kuklūs.

Ji akcentavo, kad S.Šimkaus konservatorijos moksleivis mokymo procese nuo rugsėjo 1 dienos nedalyvavo, nes po kontakto su susirgusiu šeimos nariu buvo saviizoliacijoje.

Tačiau jis lankėsi mokyklos organizuotoje stovykloje. „Dabartiniu metu yra 30 asmenų, kurie yra jau turėję sąlytį būtent su šiuo sergančiu asmeniu“, – teigė NVSC atstovė.

Iš viso stovykloje, vykusioje rugpjūčio 19-27 dienomis, buvo 78 vaikai iš įvairių Lietuvos miestų. Tad šis židinys gali plisti visoje šalyje.

Raseiniuose koronavirusu užsikrėtė penktokas. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija penktadienį nurodė, kad tai – Raseinių Šaltinio progimnazijos mokinė. Šis susirgimo atvejis siejamas su šeimynine švente.

Kaip sakė D.Razmuvienė, nustatyta, kad su šiuo moksleiviu kontaktavo 26 bendraklasiai, mokytojas ir 5 šeimos nariai. Mokinys buvo progimnazijoje rugsėjo 1-2 dienomis, taip pat lankėsi meno mokykloje. Tad aukštos rizikos kontaktų skaičius, D.Razmuvienės manymu, dar didės.

„Šiuo metu yra 32 asmenys, kurie su tuo asmeniu buvo aukštos rizikos kontaktu vertinamas. (...) Tai, kadangi šitas asmuo lankėsi ir, kaip aš minėjau, meno mokykloje, aišku, tų aukštos rizikos kontaktinių asmenų skaičius didės. Jiems bus taikoma izoliacija, tyrimai, visos kitos rekomendacijos“, – nurodė gydytoja epidemiologė.

Klasė, kurioje mokėsi moksleivis iš Raseinių, yra saviizoliacijoje, mokymąsi tęsia nuotoliniu būdu. Izoliacijoje esančių vaikų tėvams, anot NVSC atstovės, izoliuotis nereikia, jie gali eiti į darbą.

Tėvai išsigandę

Paklaustas apie nuotolinį mokymąsi, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad tik kritiniu atveju galima svarstyti apie tai, jog visa šalis grįžtų prie to.

Pasak jo, bus stengiamasi išvengti nuotolinio mokymosi tam, kad tėvai galėtų eiti į darbą, dalyvauti įprastinėje veikloje, jog nestotų valstybės ekonomika.

„Ir tikrai tik kritiniu atveju galėtų būti svarstoma apie tai, kad visa šalis galėtų grįžti į nuotolinį mokymą. Bet, kaip ir sakiau, yra visos priemonės sudėliotos tam, kad būtų galima labai izoliuotai reaguoti į ligos plitimą tam tikroje ugdymo įstaigoje“, – komentavo A.Veryga.

Kartu jis pabrėžė, kad gali būti išskirtinių atvejų, kai, tarkime, lėtinėmis ligomis sergantiems vaikams, rekomenduojamas ir vykdomas nuotolinis mokymas.

123RF.com nuotr./Tėvas ir sūnus „dirba“ iš namų
123RF.com nuotr./Tėvas ir sūnus „dirba“ iš namų

D.Razmuvienė nurodė, kad gydytojai turi algoritmą, kam priklauso mokymasis nuotoliniu būdu.

„Dabartiniu metu, taip, tėvai yra išsigandę. Tikrai yra tekę girdėti iš švietimo, ugdymo įstaigų, kad tiesiog renkami sąrašai, nori tėvai, kad jų vaikai mokytųsi nuotoliniu būdu. Tam turi būti priežastis. Kita vertus, taip, niekas nekalbėjo, kad nebus židinių ugdymo įstaigose. Bet vėlgi, nepamirškime, kad kiekvienais metais yra gripo sergamumo sezonas, peršalimo ligų sezonas – lygiai taip pat skelbiamos buvo epidemijos, lygiai taip pat sirgo vaikai ugdymo įstaigose. Ir ta patirtis, ta praktika buvo: uždaroma tai klasė, tai pradinės mokyklos korpusas, atsižvelgiant į tą viruso plitimo situaciją“, – kalbėjo NVSC gydytoja epidemiologė.

Dabartiniu metu, taip, tėvai yra išsigandę. Tikrai yra tekę girdėti iš švietimo, ugdymo įstaigų, kad tiesiog renkami sąrašai, nori tėvai, kad jų vaikai mokytųsi nuotoliniu būdu.

Lygiai taip pat, anot D.Razmuvienės, bus elgiamasi ir dabar – nebus uždaroma visa savivaldybė ar miestas.

„Tai dėl to bijoti tėvams, kad jų vaikas papuls į tam tikrą židinį, laikyti jį namie... Tai tas vaikas vis tiek nebus uždarytas namie. Jis turės bendrauti su vaikais, gyventi socialų gyvenimą“, – pažymėjo ji.

Barams planuojami nauji reikalavimai

Pasak A.Verygos, penktadienį su nekantrumu laukiama, kokį sergamumo lygį 100 tūkstančių gyventojų paskelbs Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras. Nuo to priklausys, ar išvykus iš Lietuvos į užsienio valstybę bus privaloma saviizoliacija.

Kaip nurodė sveikatos apsaugos ministras, buvo atnaujinti didelės ir mažos rizikos savivaldybių apibrėžimai.

Dabar vertinant, savivaldybė priskiriama didelės ar mažos rizikos, bus naudojamas tas pats rodiklis, kaip naudotas nustatant labiausiai COVID-19 paveiktas šalis: nebe 14, o 16 susirgimo atvejų 100 tūkstančiui gyventojų per pastarąsias dvi savaites.

„Yra nustatytas minimalus atvejų skaičius – tai turėtų būti ne mažiau kaip 5 atvejai užsikrėtusiųjų, nustatyti per paskutines 14 dienų“, – informavo A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Sveikatos apsaugos ministras taip pat minėjo, kad patikslinta viešų renginių dalyvių registracijos tvarka. Reaguojant į tam tikrus pageidavimus ir pastabas, kultūros, pramogų ir kitų renginių dalyvius nuo šiol bus galima registruoti ne tik elektroniniu būdu, bet ir, pavyzdžiui, pildant popierines formas.

Ar registracija pakankama prevencijos priemonė, ypatingai turint mintyje, kad Vilniuje prasideda festivalis „Sostinės dienos“? A. Veryga pabrėžė, kad pačiame renginyje saugo ne registracija, bet atstumų laikymasis, veido kaukės.

Tačiau renginių dalyvių registracija, kaip pabrėžė ministras, padeda atsekti kontaktus ir taip stabdyti COVID-19 plitimą.

Vilniaus savivaldybės iliustr./„Sostinės dienos“
Vilniaus savivaldybės iliustr./„Sostinės dienos“

Kalbant apie barus ir restoranus, anot sveikatos apsaugos ministro, greičiausiai bus siūloma nustatyti plotą, kuris skirtas tam tikram lankytojų skaičiui. Siūlymai dėl naktinio pasilinksminimo vietų darbo laiko ribojimo esą kol kas nebus teikiami.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lauko kavinės „KAVA TAU“ atidarymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lauko kavinės „KAVA TAU“ atidarymas

Kaip penktadienį pranešė SAM, A.Veryga priėmė sprendimą, pagal kurį dviejų Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) pavaldžių įstaigų ir Pabėgėlių priėmimo centro vadovai įpareigoti užtikrinti tinkamą neteisėtai atvykusių į Lietuvą užsieniečių bei prieglobsčio prašytojų aprūpinimą apsaugos priemonėmis, atvykėlių izoliaciją ir testavimą dėl koronaviruso.

Neteisėtai atvykę į Lietuvą užsieniečiai turėtų būti izoliuojami VSAT Užsieniečių registracijos centre. Prieglobsčio prašytojai – VSAT Užsieniečių registracijos centre, VSAT Pasieniečių mokykloje, Pabėgėlių priėmimo centre arba savivaldybės administracijos numatytose patalpose.

Pastebėjus, kad atvykęs užsienietis negaluoja ir jam pasireiškia į koronavirusą panašūs simptomai, jis nedelsiant turėtų būti izoliuojamas nuo kitų žmonių ir kviečiama greitoji medicinos pagalba. Apie užsieniečių izoliaciją VSAT turėtų informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą.

Izoliacijoje – per 4,5 tūkstančio asmenų

Per ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinti 26 nauji užsikrėtimo koronavirusu (COVID-19) atvejai.

13 iš jų registruota Vilniaus, penki Tauragės, po du – Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Utenos apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 15 žmonių. Keturių asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo metu dar nežinomos.

Be to, per praėjusią parą registruoti 7 įvežtiniai atvejai.

Iki šiol serga 985 žmonės, dar 1920 pasveiko.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Užsikrėtusiųjų COVID-19 atvejų skaičius jau viršijo 3000 – iki šiol Lietuvoje patvirtinti 3004 susirgimai.

Izoliacijoje esančių asmenų (sergančių, sąlytį turėjusių, iš paveiktų teritorijų atvykusių, kuriems išduoti sprendimai aktualiu 14 dienų laikotarpiu) skaičius siekia 4593.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius