-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 11

Rastinėnuose vyras vijo vilką iš kiemo, bet jis grįžo atgal: „Gaila, neturiu šautuvo“

Daugėjant pranešimų apie į Vilniaus pakraštyje esančią Rastinėnų gyvenvietę užklystančius vilkus, galimai vieną iš šių plėšrių laukinių gyvūnų telefonu užfiksavo 15min skaitytojas Vilmantas. Pasak jo, vilkas vaikštinėjo po sodus, kol galiausiai įėjo į nuosavo namo kiemą. Visgi Aplinkos ministerijos specialistas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius dėl užklystančių į gyvenvietes vilkų akmenį meta į žmonių daržą.
Vilkas, užfiksuotas Rastinėnuose
Vilkas, užfiksuotas Rastinėnuose / 15min skaitytojo Vilmanto nuotr.

Dar praėjusią savaitę TV3 Žinios pranešė, kad į Vilnias rajone esančią Rastinėnų gyvenvietę nuolat atklysta vilkai. Gyvenvietėje įsikūrę tėvai baiminasi dėl mažų vaikų saugumo. Štai tuomet viena gyventoja sakė, kad į jos kiemą vilkas buvo atklydęs jau tris kartus.

Nuvijo, bet grįžo atgal

Panašius potyrius išgyveno ir 15min skaitytojas Vilmantas, kuris, kaip rašė redakcijai, vilką Rastinėnuose pastebėjo dienos metu.

„Kol įvarinėjau į kiemą mašiną, sūnus, kuriam septyneri, stovėjo ir žiūrėjo, o tas (vilkas, – red.), kur buvęs, kur nebuvęs, ir įėjo į kiemą. Nuo sūnaus jis buvo nutolę apie 4 metrus. Tas pradėjo cypt ir greit šoko pas mane į mašiną“, – rašo skaitytojas.

Pasak Vilmanto, jis išlipo iš automobilio ir nuvijo gyvūną, tačiau šis po kelių minučių vėl grįžo atgal.

„Gaila, neturiu šautuvo. Tikrai būčiau nušovęs. Kažkoks absurdas, jei niekas nieko nepadaro, padarysime patys“, – dėsto laiške jis.

Skaitytojas pridėjo ir nuotrauką, kurioje matomas vidury kelio stovintis gyvūnas – galimai vilkas.

Ne laukinis žvėris

Kaip 15min sakė Aplinkos ministerijos specialistas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, pažvelgus į nuotrauką pasakyti, kad šis gyvūnas yra tikrai vilkas, nėra įmanoma – kai kurios šunų veislės panašios į šiuos laikinius gyvūnus.

„Tačiau jau ankstesni pranešimai apie Vilniaus rajone, Rastinėnuose, stebėtus vilkus perša išvadą, kad tai gali būti vilkas“, – sako jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Selemonas Paltanavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Selemonas Paltanavičius

Anot gamtininko, tikrai aišku, kad tai ne laukinis žvėris, o, matyt, užaugintas ar laikytas žmonių ir pripratęs prie jų. Tai patvirtina šių žvėrių elgsena, nes jie laikosi greta žmonių, o ne sprunka girion, ima žmonių pasiūlytą maistą, kuris, beje, nėra įprastas plėšriesiems žvėrims.

„Nelaisvėje išauginti žvėrys praranda daugelį savo įgūdžių, ima kliautis žmonių pagalba ir ieško jų kaimynystės. Šiuo atveju vilkai nesiekia kuo greičiau sprukti į mišką ir ieškoti kontakto su savo rūšies atstovais. Žinoma, tą padaryti jiems nebūtų lengva, nes patekti į vilkų šeimą, gana uždarą „kolektyvą“, yra sudėtinga“, – dėsto gamtininkas.

Tiems gyventojams, kurie kaimynystėje turi vilkus ir su jais neišvengiamai susiduria, S.Paltanavičius pataria jų nemaitinti, nepratinti, nevilioti maistu. Perspėti to nedaryti vaikus.

Gyvenvietėje įsikūrę tėvai baiminasi dėl mažų vaikų saugumo.

„Žmonės neturėtų ieškoti su jais kontakto. Šie vilkai, nors būdami jaukūs, tebėra tikri vilkai, tad jų lyginti su šunimis negalima“, – įspėja specialistas.

Kaip pasakoja jis, tokie žvėrys turi būti sugauti ir atiduoti perlaikymui, kol bus nuspręstas tolesnis jų likimas.

Šiemet Vilniaus rajone sumedžioti trys vilkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius