Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 06

Raudonasis Kryžius suteikė pagalbos migrantų krizei stabilizuoti daugiau nei už 500 tūkst. eurų

Praėjus trims mėnesiams, Raudonasis Kryžius apibendrina, kokią pagalbą ši nevyriausybinė organizacija jau suteikė valstybei bei stovyklose apgyvendintiems užsieniečiams nuo migrantų krizės pradžios, rašoma pranešime spaudai.
Migrantų kasdienybė Rūdninkų poligone
Migrantų kasdienybė Rūdninkų poligone / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skaičiuojama, kad per daugiau nei tris mėnesius humanitarinei pagalbai stovyklose Lietuvos Raudonojo Kryžiaus organizacija su rėmėjų bei visuomenės pagalba jau skyrė daugiau nei 500 tūkst. eurų. Didžiąją dalį šios sumos skyrė Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Federacija (IFRC) – 280,63 tūkst. eurų. Verslo įmonių parama taip pat buvo itin reikšminga – pažeidžiamų migrantų humanitariniams poreikiams atliepti jos paaukojo 45 tūkst. eurų, o pagalbos prekėmis bei daiktais (maisto produktais, higienos priemonėmis ir t.t.) suteikė net už 182 tūkst. eurų.

„Aktyviai įsijungė ir visuomenė, sureagavusi į pagalbos prašymus ir paaukojusi stovyklose gyvenantiems žmonėms šiltų drabužių ir avalynės bei kitos paramos“, – sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė. Pasak jos, tik apjungus jėgas su kitomis NVO, kurias Lietuvos Raudonasis Kryžius sutelkė reagavimui į krizę, bei sulaukus verslo ir visuomenės paramos, šios organizacijos galėjo daugiau nei tris mėnesius teikti pagalbą visose stovyklose, kur buvo apgyvendinami migrantai – o tokių taškų priskaičiuojama daugiau negu 30 – ir atliepti tuos bazinius atvykusiųjų poreikius, kurių tuo metu negalėjo atliepti valstybė.

Pavyzdžiui, į tas stovyklas, kuriose pradžioje nebuvo tiekiamas reguliarus maitinimas, buvo vežami maisto paketai, kitose stovyklose, kur maitinimas buvo numatytas, bet trūko personalo, savanoriai padėjo dalinti maistą. Be to, į visas užsieniečių apgyvendinimo vietas organizacijos vežė higienos priemones, drabužius ir avalynę to stokojantiems, pristatydavo receptinius vaistus, specialų maistą vaikams ir kt.

„Per šį etapą, kai buvo steigiamos laikinos apgyvendinimo vietos bei naujos stovyklos, teko greitai reaguoti į besikeičiančią situaciją ir telkti savanorių bei darbuotojų komandas skirtinguose miestuose, kad humanitarinė pagalba būtų prieinama kiekvienoje vietoje, kur buvo apgyvendinami migrantai – ar tai būtų pasienio punktas, ar buvusi mokykla, ar naujai atidaryta palapinių stovykla“, – sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė. Jos teigimu, dabar prasidės kitas etapas, kuriam ruošiasi Raudonasis Kryžius – kai žmonės bus perkelti į geriau žiemos sezonui pritaikytas vietas, skirtingų apgyvendinimo vietų liks mažiau, tačiau kiekvienoje iš jų gyvens didesnis skaičius žmonių, ir tai suteiks valstybinėms institucijoms bei NVO, padedančioms šioje srityje, naujų iššūkių.

Šiuo metu migrantų stovyklose dirba daugiau nei 340 Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorių. Į stovyklas periodiškai vyksta savanorių ir specialistų komandos, kurių tikslas – tiek išsiaiškinti poreikius ar problemas, tiek suteikti pagalbą.

Savanoriai stovyklose dalina higienos priemones, avalynę ir drabužius bei kitą reikiamą paramą, organizuoja užimtumą vaikams. Tuo tarpu specialistai, kartu su vertėjų pagalba, teikia informaciją, teisines konsultacijas, užtikrina galimybę susisiekti su artimaisiais.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, į Lietuvą šiais metais atvyko daugiau nei 4100 neteisėtai Lietuvos-Baltarusijos sieną kirtusių migrantų. Ketvirtadalis jų yra nepilnamečiai (26 proc.), beveik trečdalis (29 proc.) – moterų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius