-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 09 /17:06

Prie „Grigeo“ būstinės susirinkę piketuotojai netiki, kad vadovybė apie taršą nieko nežinojo

Prokurorams nustačius, kad bendrovė „Grigeo Klaipėda“ nevalytas nuotekas galimai leido į Kuršių marias ir aplinkai padarė milijoninę žalą, „Grigeo“ įmonių grupės prezidentas Gintautas Pangonis už tai atsiprašė, o aplinkosaugos ir vartotojų organizacijos ketvirtadienį prie pagrindinės įmonės būstinės Grigiškėse surengė piketą. Iniciatoriai ragina nepirkti „Grigeo“ produkcijos – prekių pažymėtų „Grite“ ženklu.

Piliečių pikete susirinko nedaug. Jame dalyvavo Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso, asociacijos „Aplinkosaugos koalicija“ atstovai, mokiniai, kurie laikydami plakatus rankose skandavo „Gėda, Grigeo“ ir „Ateities nenusipirksi“.

Į piketą atvykęs Darius pasakojo, kad jam rūpi gamta ir ateitis. Gyventojas abejojo „Grigeo“ įmonių grupės prezidento kompetencija.

„Vadovas sako, kad nieko nežinojo, bet aštuoni metai ir vadovas nežino, kas vyksta jo įmonėje, kad leidžiamos nuotekos ir kiti chemikalai į marias... Nežinau, ar apskritai jį galima vadinti geru vadovu, nes jis nemato problemos savo įmonėse“, – dėstė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Darius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Darius

Darius sakė taip pat netikintis, kad G.Pangonis apie neleistiną taršą nežinojo.

„Aš šiandien žiūrėjau konferenciją, manęs tas žmogus neįtikino – skaito savo pranešimą iš lapo, pasiklysta savo žodžiuose. Jeigu tu tikrai apgailestauji, manau, kad be teksto galėjai atsiprašyti žmonių, sakyti, kad nežinojai apie tai“, – svarstė piketuotojas.

VIDEO: Grigiškėse susirinkę piketuotojai skandavo „Gėda Grigeo“ ir žadėjo nepirkti produkcijos

Nuomonės išsiskyrė

Tiesa, jis nebuvo iš tų, kuris ragintų „Grite“ produkcijos neįsigyti: „Nuo to ne pats vadovas nukentės, o paprasti darbuotojai, kurie čia dirba. [...] Aš noriu, kad atsakytų vadovas ir inspekcijos.“

Priešingą poziciją išdėstė vienas piketo organizatorių Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso viceprezidentas Kęstutis Kupšys. Jis siūlė nebedėti „Grigeo“ gaminamos produkcijos į pirkinių krepšelius ir pats sakė „ant jos padėjęs kryžių visam laikui“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Kęstutis Kupšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Kęstutis Kupšys

„Vartotojai turi labai rimti susimąstyti prieš imdami „Grite“ prekės ženklu pažymėtus gaminius, nes jeigu jie perka ir vis dar mano, kad tai yra ekologiškas prekės ženklas, tai jie smarkiai klysta. O savo pinigais tokiu būdu remia nesąžiningas verslo praktikas“, – komentavo piketuotojas ir darė prielaidą, kad Lietuvoje nesąžiningų verslininkų yra daugiau.

Ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu G.Pangonis minėjo, kad bus įkurtas fondas ir žadėjo, kad jo lėšomis bus finansuojami nepriklausomi ekspertiniai tyrimai Kuršių marių vandens būklei nustatyti ir kitos, taip pat aplinkosaugos iniciatyvos.

Abejoja vadovo nuoširdumu

K.Kupšys tokį pareiškimą ragino vertinti atsargiai.

„Manau, kad tokios įmonės stambiam savininkui pirmas klausimas yra, kaip išsukti savo kailį, kaip išvengti atsakomybės. Labai sunku patikėti, kad stambaus masto teršimai būtų nesankcionuoti aukščiausių vadovų“, – kalbėjo jis.

„Fondas už 2 mln. eurų kol kas kvepia bandymu papirkti aktyvistus ir papirkti organizacijas, kurios galbūt kritiškai pažiūrėtų į jų veiklą“, – pridūrė Vartotojų organizacijų aljanso viceprezidentas.

Jo įsitikinimu, „Grigeo“ įmonių grupės „atsistatymo kelias“ bus ilgas.

„Kaip jie bendradarbiaus, kaip nubaus kaltuosius. Pačiam G.Pangoniui jau dabar teks didžiuliai finansiniai nuostoliai dėl potencialaus jo akcijų nuvertėjimo“, – toliau kalėjo K.Kupšys.

Asociacijos „Aplinkosaugos koalicija“ atstovė Karolina į piketą teigė atvykusi, nes siekia atkreipti dėmesį į problemą – „milžinišką žalą gamtai“.

Ji pasakojo nepirksianti „Grite“ produkcijos tol, kol paaiškės ir bus nubausti žalos kaltininkai.

Plačiau – transliacija iš piketo:

Nemalonus kvapas retas

15min žurnalistai ketvirtadienį taip pat lankėsi Grigiškių miesto centre. Čia prie parduotuvės sutikti, nenoriai kalbėję praeiviai tikino kartais užuodžiantys nemalonų kvapą. Juo skundėsi Klaipėdos miesto, kur ir veikia gamtą teršusi įmonė, gyventojai.

Grigiškėse gyvenantis Andrius sakė, kad smarvė atkeliauja nuo Vilniaus valymo įrenginių pusės. „Ir tai labai retai“, – pridūrė jis.

Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius ir vicemeras Valdas Benkunskas išreiškė susirūpinimą tuo, kaip nuotekos valomos „Grigeo“ įmonėje Grigiškėse ir paragino atlikti auditą.

Į situaciją sureagavo ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

„Aplinkosaugininkams duotas pavedimas atlikti neplaninius patikrinimus artimiausiu metu“, – BNS nurodė jis, o Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Vaidas Gricius patvirtino, kad pavedimas bus įvykdytas.

Nuotekas valo „Vilniaus vandenys“

Nuotekas pagrindinėje „Grigeo“ būstinėje valo „Vilniaus vandenys“ – bendrovė 15min informavo, kad per 2019-uosius išvalė 603 170 kubinių metrų nuotekų.

„Bendrovei „Grigeo“ kiekvieną mėnesį yra taikomas papildomas mokestis už padidintos taršos nuotekų valymą. „Vilniaus vandenys“ priimtas nuotekas išvalo iki bendrovei TIPK leidimu nustatytų reikalavimų“, – atsakyme išdėstė įmonė.

„Grigeo“ būstinė Grigiškėse veikia prie Neries.

Antradienį prokurorai paskelbė įtariantys, kad kartoną gaminanti bendrovė „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marias teršė nevalytomis atliekomis ir tai darė specialiai tam sumontuotu aplinkvamzdžiu. Tarša leistinas normas galėjo viršyti apie 100–130 kartų.

Apeidama miesto nuotekų sistemą, bendrovė galimai sutaupė apie 1,5 mln. eurų.

Aplinkos ministras K.Mažeika teigė, kad „Grigeo Klaipėda“ turėjo profesionalų įrengimą – sklendė atsidarydavo vienu mygtuko paspaudimu. Jo žiniomis, įmonės padaryta žala aplinkai gali siekti 60 mln. eurų, nevalytos nuotekos į marias galimai leistos nuo 2012-ųjų.

Atsiprašė

Antradienį buvo sustabdyta prekyba „Grigeo“ akcijomis biržoje, bendrovės produkcijos pirkimą sustabdė parduotuvių tinklas „Kesko Senukai“, prekybos tinklai „Norfa“, „Iki“. Kiti tinklai pranešė svarstantys, kaip turėtų pasielgti, tačiau parduotuvėse paskelbė „Gritės“ gaminių akcijas.

Pramonės grupės „Grigeo“ prezidentas ir didžiausias savininkas G.Pangonis iš pradžių teigė, kad nuotekos į Kuršių marias Dumpiuose galėjo būti leidžiamos dėl gedimo, o ne dėl tyčinės veiklos.

Vėliau patikino, kad bendrovė prisiims visą atsakomybę ir nuo jos nebėgs bei atliks vidinį tyrimą.

„Padarysime viską, kad išsiaiškintume šio įvykio priežastis, jas pašalintume, ir daugiau tokia situacija nepasikartotų“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime cituotas G.Pangonis.

Spaudos konferencijos metu ketvirtadienį bendrovės savininkas aiškino, kad pirminis jo pasisakymas buvo klaidingas. Jis atsiprašė už taršą, apgailestavo, kad tai nebuvo pastebėta anksčiau, žalą aplinkai žadėjo atlyginti ir reiškė viltį, kad gyventojai supras.

G.Pangonis: Grigiškėse – vamzdis užbetonuonas

G.Pangonis aiškino, kad specialiai sumontuoto aplinkvamzdžio „Grigeo Klaipėda“ nėra – esą mechaniškai, bet ne biologiškai išvalytos nuotekos pumpuotos avarinio nuleidimo vamzdžiu, kuris naudotas ne pagal paskirtį.

VIDEO: „Grigeo“ vadovas G.Pangonis atsiprašė ir paaiškino, kaip buvo išleidžiamos nuotekos

„Yra sklendė, kurią atsukdavo ar užsukdavo operatorius“, – dėstė jis, bet teigė negalintis atsakyti, kaip dažnai, ar kodėl ta sklendė naudota.

G.Pangonis sakė nežinojęs, kad nuotekos į marias patenka tokiu būdu.

Teiraujantis, ar toks avarinio nuleidimo vamzdis yra ir įmonėje Grigiškėse, savininkas patikino, kad ne: „Grigiškių gamykloje nėra. Iš senų laikų yra buvęs toks vamzdis, mane šiandien patikino – jis užbetonuotas.“

Teisiasi su buvusiais vadovais

Antrą mėnesį „Grigeo Klaipėda“ vadovaujantis Tomas Eikinas tvirtino apie galimus pažeidimus iki teisėsaugos tyrimo nežinojęs.

„Man pačiam reikia išsiaiškinti situaciją“, – BNS nurodė įmonės generalinis direktorius.

„Grigeo Klaipėda“ vadovai pasikeitė prieš keletą mėnesių po to, kai nuo pareigų buvo nušalinti ankstesni ilgamečiai vadovai.

„Grigeo Klaipėda“ rudenį kreipėsi į teismą dėl buvusių įmonės vadovų Vido Beržonskio ir Jono Garalio veiksmų galimai iššvaistant didelės vertės „Grigeo Klaipėda“ turtą.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Grigeo“ istorija: nuo sovietinio fabriko iki didžiulės krizės ištiktos vienos moderniausių bendrovių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius