Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 22 /20:01

Reagentai keliauja į Lietuvą – žadama kur kas daugiau tyrimų, nei buvo šiomis savaitėmis

Premjeras Saulius Skvernelis skelbia, kad iš Belgijos Lježo oro uosto jau skrenda Lietuvos kariuomenės „Spartan“ lėktuvas su 5 tūkst. reagentų. Tai leis padaryti kur kas daugiau tyrimų dėl užsikrėtimo koronavirusu, nei buvo padaryta iki šiol. Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, su Kinija pasirašytos sutartys dėl dar 200 tūkst. reagentų.
Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija
Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Skraidina Spartanas

„Ką tik iš Lježo oro uosto Belgijoje pakilo mūsų kariuomenės Spartanas. Po trijų valandų 5 tūkstančiai reagentų jau bus Lietuvoje. Šiandien popiet jie buvo atgabenti į Europą iš Kinijos. Parskraidinus jie bus paskirstyti po laboratorijas. Tyrimai vyks daug aktyviau nei pastarosiomis savaitėmis“, – savo feisbuko paskyroje parašė premjeras.

Jo teigimu, logistika yra didelis iššūkis, todėl tenka verstis per galvas, kad pagelbėtų Sveikatos apsaugos ministerijai su reagentų ir kitų reikalingų priemonių atgabenimu.

„Šiandien gaunamas kiekis yra ne tas, kurio mums reikia. Tačiau per kelias artimiausias dienas turime atsigabenti dar keliasdešimt tūkstančių. Iš viso šiai dienai esame užsakę beveik 200 tūkstančių. Tai, žinoma, ne pabaiga. Situacija netenkina, bet darome viską, kas įmanoma“, – teigė S.Skvernelis.

Nuotrauka iš Sauliaus Skvernelio feisbuko/Lietuvos kariuomenės „Spartan“ lėktuvas
Nuotrauka iš Sauliaus Skvernelio feisbuko/Lietuvos kariuomenės „Spartan“ lėktuvas
Nuotrauka iš Sauliaus Skvernelio feisbuko/Lietuvos kariuomenės lėktuvas „Spartan“ skraidina regentus
Nuotrauka iš Sauliaus Skvernelio feisbuko/Lietuvos kariuomenės lėktuvas „Spartan“ skraidina regentus

Iš Kinijos laukia 200 tūkst.

Prieš sekmadienio Vyriausybės posėdį, kuris truko vos dvi minutes, sveikatos apsaugos ministras A.Veryga taip pat buvo klausiamas dėl reagentų, kurių Lietuvoje likę jau visiškai mažai.

Ministras teigė, kad sekmadienio vakarą Lietuvą turi pasiekti 5 tūkst. regentų. Jie leis vėl daryti tyrimus mobiliuose punktuose. Šiuo metu reagentų esą yra tiek, kad galėtų laboratorijos normaliai dirbti, paėmusios iš ligoninių mėginius.

A.Veryga taip pat kalbėjo, kad jeigu lietuviai imtųsi gaminti reagentus, tai jie irgi būtų perkami, tačiau esą vien laukti negalima – iš Kinijos užsakyta 200 tūkst. regentų. Artimiausiu metu tikimasi sulaukti 50 tūkst.

„Dvi sutartys yra pasirašytos ne su Lietuvos gamintojais, viena su Kinija dėl 200 tūkst. regentų, kita dėl didžiulės siuntos pristatymo į Lietuvą irgi su Kinija“, – apie reagentų tiekėjus iš Kinijos sakė sveikatos apsaugos ministras, paklaustas apie galimybę turėti regentų gamintojus Lietuvoje.

Kaune ruošiamasi atnaujinti darbą

Kauno mero patarėjas viešiesiems ryšiams Tomas Jarusevičius, sekmadienio vakarą pranešė, kad nuo rytojaus ketinama atnaujinti mobilios patikros punkto darbą pilnu pajėgumu.

„Mus pasiekė žinia, kad nuo rytdienos gauname kvotą pilnam tyrimų pajėgumui – 66 testai dienai. Taigi mobilus tyrimų punktas Kauno kempinge pasirengęs dirbti visą dieną pilnu pajėgumu.

Jei matysime, kad situacija su reagentais mūsų mieste iš esmės taisosi, o tyrimų poreikis ir toliau augs, artimiausiomis dienomis galės būti įrengta antra linija mėginiams imti“, – sakė T.Jarusevičius.

Naujausiais SAM duomenimis, kovo 22 d. dieną Lietuvoje patvirtinti 24 nauji koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Iš viso Lietuvoje jau yra nustatytas 129 užsikrėtimo šia infekcija atvejai. Iki sekmadienio 9 val. iš viso ištirta 2086 ėminių dėl įtariamo koronaviruso, vėlesnių duomenų SAM nepateikė.

Viena moteris, užsikrėtusi koronavirusu, Lietuvoje mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius