-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26 /13:49

Regionus lankantis G.Nausėda: formuojasi dviejų greičių Lietuva

Po trečiosios darbinės išvykos į regionus prezidentas Gitanas Nausėda sakė susidaręs įspūdį, kad formuojasi dviejų greičių Lietuva – savivaldybės į priekį juda greičiau nei ministerijos. Tačiau tą judėjimą kai kada esą riboja teisės aktai arba elementarus nesuvokimas centre. Pasak šalies vadovo, būtina daryti išvadas ir savivaldai suteikti daugiau laisvių.
Gitanas Nausėda atvyko į Kazlų Rūdą
Gitanas Nausėda atvyko į Kazlų Rūdą / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Trečiadienį G.Nausėda kartu su patarėjais lankosi Marijampolės regione.

Ryte į Kazlų Rūdą atvykusį šalies vadovą prie savivaldybės pastato pasitiko būrys vaikų, laikiusių Lietuvos vėliavėles.

Pasisveikinęs su Kazlų Rūdos savivaldybės meru Mantu Varaška, G.Nausėda pasuko mažųjų link pasilabinti.

Vėliau G.Nausėda paspaudė rankas į susitikimą atvykusiems Marijampolės apskrities savivaldybių – Marijampolės ir Kalvarijos bei Vilkaviškio ir Šakių rajonų – merams Povilui Isodai, Vincui Plikaičiui, Algirdui Neiberkai, Edgarui Pilypaičiui.

Kartu su jais ir savo patarėjais G.Nausėda susėdo pokalbiui, trukusiam beveik dvi valandas.

Kazlų Rūdoje G.Nausėda taip pat papietavo. Iš meniu šalies vadovas išsirinko šaltibarščius ir kepsnį su daržovėmis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Spaudos konferencija akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Spaudos konferencija akimirka

Po pietų suplanuotas jo apsilankymas Jono Basanavičiaus gimtinėje Ožkabaliuose, Vilkaviškio rajone.

Aptarė nuo aplinkosaugos iki švietimo problemų

Po susitikimo su Marijampolės regiono merais G.Nausėda žurnalistams sakė, kad buvo aptartos labai įvairios problemos: socialinio būsto, aplinkosaugos, investicijų pritraukimo, disponavimo žemės sklypais, žemės įsigijimo klausimai.

„Kalbėjome ir apie švietimo tinklo pertvarką ir kaip ją sekasi vykdyti atskirose savivaldybėse“, – nurodė prezidentas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda atvyko į Kazlų Rūdą
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda atvyko į Kazlų Rūdą

Pasak G.Nausėdos, po apsilankymų regionuose jis išsiveža įspūdį, kad šiandien savivaldybės yra pasirengusios imtis atsakomybės už savo gyvenimą ir tam tikra prasme formuojasi dviejų greičių Lietuva.

„Savivaldybės juda į priekį greičiau negu kitos ministerijos, kurios turėtų nustatyti tas bazines teisines sąlygas būtent visiems šitiems dalykams judėti greičiau. Kol tokia dviejų greičių Lietuva egzistuoja, aš nemanau, kad mes pasieksime gerą rezultatą. Nes kai kada tas savivaldybių judėjimas į priekį yra ribojamas teisės aktų arba elementaraus nesuvokimo centre“, – kritikavo jis.

Kol tokia dviejų greičių Lietuva egzistuoja, aš nemanau, kad mes pasieksime gerą rezultatą.

G.Nausėdos nuomone, turime daryti išvadas tiek keičiant įstatymus, tiek ir mėginant suvesti savivaldybes su centrinės valdžios institucijomis.

„Visa tai darome, visa tai stengiamės įvertinti jau po pirmųjų vizitų savivaldybėse. Ir, manau, kad šitas vizitas tik patvirtina tą įspūdį“, – kalbėjo jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

G.Nausėdos teigimu, savivaldybės nėra „kažkokie potencialūs nusikalstantys subjektai“. Jos, prezidento nuomone, yra tos valdžios institucijos, kurios iš esmės ir yra atsakingos už gerovės kūrimą regionuose.

„Norint, kad jos pasiektų daugiau, reikia duoti joms daugiau laisvių. Šia prasme ir mūsų Viešųjų pirkimų įstatymo projektas, kurį šiuo metu baigiame parengti ir netrukus teiksime Seimui svarstyti pavasario sesijoje, tiek ir vidaus sandorių įteisinimas – šitie teisės aktų pakeitimai atliepia šiai tendencijai ir iš tikrųjų leis, aš manau, efektyviau spręsti klausimus vietose nelaukiant, kol kažką išspręs Vilnius“, – sakė jis.

Norint, kad jos pasiektų daugiau, reikia duoti joms daugiau laisvių.

Iššūkiai viešųjų pirkimų srityje

G.Nausėdos vyriausioji patarėja, Teisės grupės vadovė Jūratė Šovienė Kazlų Rūdoje susitiko su Marijampolės regiono savivaldybių administracijų direktoriais.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Jūratė Šovienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Jūratė Šovienė

Pagrindinis aptartas klausimas, anot jos, buvo prezidento iniciatyva viešųjų pirkimų srityje.

Jos esminiai dalykai, kaip aiškino J.Šovienė, yra valstybės prioritetų viešųjų pirkimų srityje nustatymas, viešųjų pirkimų centralizavimas, mažos vertės viešųjų pirkimų procedūrų supaprastinimas ir ikiteisminių ginčų nagrinėjimo perdavimas Viešųjų pirkimų tarnybai.

„Su savivaldybėmis gana detaliai kalbėjome apie viešųjų pirkimų centralizavimo iššūkius ir savivaldybės kartu pasidalijo savo patirtimi. Nes tos centralizavimo patirties turi. Pavyzdžiui, Kazlų Rūdos savivaldybė yra keletą viešųjų pirkimų centralizavusi, tai yra savo įstaigų pirkimus perėmusi į savo rankas“, – pasakojo J.Šovienė.

Tai padarius, kaip nurodė G.Nausėdos patarėja, padidėjo konkurencija, sumažėjo kainos, naikinamos galimos nepotizmo apraiškos ir panašiai.

Vilkaviškio rajono savivaldybė, jos teigimu, pateikė puikų skaitmenizavimo, kuriuo siekiama išskaidrinti viešuosius pirkimus, pavyzdį.

J.Šovienės manymu, esminis iššūkis savivaldybėms viešųjų pirkimų srityje yra pritraukti profesionalus, kurie gebės organizuoti viešuosius pirkimus, išmanys rinką ir gebės įgyvendinti minėto įstatymo projekte numatytus iššūkius.

Trečią kartą dirbs regione

G.Nausėda trečiadienį lankosi Marijampolės regione, kur Kazlų Rūdoje susitiko šios savivaldybės, taip pat Marijampolės, Kalvarijos savivaldybių, Šakių ir Vilkaviškio rajonų savivaldybių merais.

Prezidento Ekonominės ir socialinės politikos grupės patarėjai susitiko su nevyriausybinių organizacijų atstovais ir savivaldybių darbuotojais bei aptarė socialinės piniginės paramos ir socialinių paslaugų sistemos savivaldybėse situaciją bei iššūkius.

Numatytas atskiras šios grupės patarėjų susitikimas su verslo atstovais.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda atvyko į Kazlų Rūdą
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda atvyko į Kazlų Rūdą

Aplinkos ir infrastruktūros grupės nariai susitiks su „IKEA Industries“ atstovais. Taip pat suplanuotas susitikimas su vietos ūkininkais.

Nacionalinio saugumo grupės patarėjai susitiks su policijos bei priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovais.

Teisės grupės patarėjai susitiks su administracijų direktoriais.

Švietimo, mokslo ir kultūros grupės patarėjai – su Marijampolės kolegijos ir regiono profesinių mokymo įstaigų atstovais, regionine kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius