-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 15 /19:42

Mitingo dalyvių priešišku ūžimu pasitiktas R.Karbauskis: „valstiečiai“ laimėtų pirmalaikius rinkimus

Ketvirtadienį prie Seimo į protesto mitingą „Mes kaltinam“ reikšti pasipiktinimo Seimo veiksmais balsuojant dėl Mindaugo Basčio mandato panaikinimo susirinko keli tūkstančiai žmonių, protestas jau vyksta ilgiau negu dvi valandas. Mitinge pasirodęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis buvo nušvilptas. Jau prietemoje prasidėjo Andriaus Tapino diskusija su pagrindinių Lietuvos partijų vadovais, kurioje dalyvauja ir, atrodo, didžiausiu daugelio protestuotojų priešu tapęs LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Minia jį pasitiko ūžimu ir baubimu.
Ramūnas Karbauskis
Protestas. Mes kaltinam! / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kai A.Tapinas pristatinėjo partijų vadovus, minia reagavo nevienodai: socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas ir liberalų vedlys Eugenijus Gentvilas pasitikti neutraliai, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis – plojimais, o R.Karbauskis – gausiais švilpimais ir baubimais.

R.Karbauskis: Seimo pirmininkas atrodė liūdnai

Prieš pradėdamas diskusiją A.Tapinas paklausė R.Karbauskio, kas, jo, nuomone, organizavo šį mitingą, jei tai ne „Laisvės TV“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Protestas. Mes kaltinam!
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Protestas. Mes kaltinam!

„Tai nėra taip svarbu. Svarbu, kad žmonės susirinko. Jie susirinko čia ir kol kas kiaušiniais nesimėto. Sveikinu bet kokius mitingus, kokie jie bebūtų“, – atsakė R.Karbauskis.

Dar kartą paklaustas, kas padeda organizuoti mitingą, R.Karbauskis atsakė, kad tai turėtų būti aišku iš reakcijų pristatant partijų lyderius. Šis jo pasisakymas buvo nušvilptas, o A.Tapinas atsakė, kad mitinge nėra nė vieno jokios partijos euro ir žmonės nebuvo atvežti autobusais.

Tada žurnalistas pasiteiravo LVŽS lyderio, kaip šis vertina Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio kalbą. R.Karbauskis savo partijos kolegos nepasigailėjo ir atsakė, kad Seimo pirmininkas atrodė „liūdnai“.

„Tikriausiai nesitikėjo tokios reakcijos. Trūksta patirties“, – sakė R.Karbauskis. Į jo pasisakymą, kad V.Pranckietis atrodė liūdnai, minia sureagavo skanduote „Kaip ir tu“, o pasisakymas apie politinės patirties trūkumą buvo nušvilptas.

A.Tapinui užsiminus, kad V.Pranckietis nuo scenos ne kartą sakė, jog jam gėda dėl Seimo, R.Karbauskis atšovė: „Jei jam gėda, mes Seime renkam Seimo pirmininką, galime išrinkti kitą pirmininką“.

„Jeigu jam gėda, tai aš manau, kad jis turi atsistatydinti. Jeigu jam gėda. Dėl ko jam gėda, aš nelabai suprantu“, – pridūrė LVŽS vedlys.

G.Landsbergis pokštavo apie kolūkius

Prasidėjus diskusijai R.Karbauskis pareiškė, kad M.Basčio pasitraukimas buvo pasiektas tik LVŽS dėka, nes komisijai dėl M.Basčio apkaltos vadovavo „valstietė“ Agnė Širinskienė, ir klausė, kokia prasmė „valstiečiams“ buvo balsuoti prieš apkaltą.

„Reikia klausti kiekvieno Seimo nario, kaip kas balsavo. Bet mes, valstiečių ir žaliųjų sąjunga, manome, kad mus pakišinėjo konservatoriai“, – sakė R.Karbauskis.

A.Tapino paklaustas, kodėl konservatoriai pakišinėjo „valstiečius“, G.Landsbergis ironiškai atsakė: „Yra kažkokios tradicijos šeimoje. Pradėjom nuo kolūkių, žingsnis po žingsnio sugriausim ir frakciją“. Šie jo žodžiai buvo pasitikti garsiu juoku.

G.Palucko žodžiai, kad Seimas yra atsakingas už susidariusią situaciją ir todėl turi įvykti priešlaikiniai rinkimai, buvo pasitikti plojimais. Tuo tarpu E.Gentvilas kvietė R.Karbauskį suprasti, kad prieš jį stovi laisvi žmonės.

R.Karbauskis atsakė, kad remia šį mitingą, ir kad visos visuomeninės akcijos yra reikalingos, nes lietuvių mažėja. Jis žadėjo, kad partija iš mitingo pasidarys išvadas.

Paklaustas nuomonės dėl pirmalaikių Seimo rinkimų, R.Karbauskis sakė, kad jų nebijo ir kad po rinkimų „valstiečių“ Seime greičiausiai būtų daugiau.

„Po šitų rinkimų “valstiečių„ Seime būtų daugiau. Ar jūs to norite?“, – minios klausė jis.

Jis taip pat tvirtino, kad pirmalaikius rinkimus palaikančių frakcijų vadovai patys negali garantuoti, kad visi jų frakcijų nariai už juos balsuos.

Į tai G.Landsbergis atsakė, kad pirmalaikius rinkimus palaikytų visi konservatoriai, o G.Paluckas – kad palaikytų visi socialdemokratai. Iš 13 liberalų frakcijos narių, pasak E.Gentvilo, naujus rinkimus palaikys 11.

G.Landsbergis sakė, kad balsavimas dėl naujų Seimo rinkimų galėtų vykti ir atvirai. Jis atkreipė dėmesį į paskutinius darbus, kuriuos, anot jo, galėtų nuveikti šis Seimas – A.Skardžiaus pašalinimas, VRK vadovės perrinkimas.

Tuo tarpu G.Paluckas teigė, kad socialdemokratams neįdomus R.Karbauskis, ir kad rinkimai reikalingi dėl piliečių iniciatyvos.

„Valdžiai visuomenė duoda tiek valdžios, kiek nori. Šiandien aš matau, kad jūs norite ją atsiimti ir iš naujo patikrinti pasitikėjimą“, – sakė G.Paluckas.

R.Karbauskis vis dėlto teigė, kad nauji rinkimai tautai nėra reikalingi. Jis vardino „valstiečių“ pasiekimus – tiek pertvarkytas valstybės įmones, tiek sugriežtintą alkoholio kontrolę, tiek permainas farmacijos srityje – ir prašė opozicijos, kad jie kalbėtų apie darbus. Taip pat jis teigė, kad moralinio veido Seimas neprarado, nes 72 nariai pasisakė už M.Basčio apkaltą, o perbalsavus jų būtų buvę ir 85.

„Naujų rinkimų opozicija reikalauja nuo pirmos rinkimų dienos. Pirma istorija kuri skambėjo, neva aš esu KGB agentas ir taip toliau. Vėliau paaiškėjo, kad tai melas. Galėčiau jums pasakyti tiesą, jei jūs norit ją girdėti. Reikėjo paaiškinimo, kodėl konservatorių frakcija neis į koaliciją su „valstiečiais“. Priežastis buvo sukurta“, – sakė R.Karbauskis.

Jis taip pat užtikrintai teigė, kad 85 Seimo narių, kurie pasisakytų už pirmalaikius rinkimus, neatsiras. Tačiau daugelis jo pasisakymų – kad Vyriausybės programa vykdoma, kad Seimas ir Vyriausybė bendrauja sėkmingai, kad nauji rinkimai nėra reikalingi – buvo pasitinkami švilpimu ir skanduotėmis „gėda“.

„Aš tokių scenarijų esu girdėjęs... žinokit, aš vaikų nevalgau. Tikrai nevalgau. Teiginys, kad aš juos krikštiju... nekrikštiju ir nevalgau“, – bandė užmegzti ryšį su minia R.Karbauskis. Jis taip pat sakė, kad ir konservatoriai, ir liberalai yra už Lietuvą, bet rinkimus laimėjusi partija turi prisiimti atsakomybę. „Mes ją prisiėmėm ir įsipareigojimus Lietuvai vykdysim“, – sakė LVŽS pirmininkas.

A.Tapinas dėstė reikalavimus Seimui

Prieš prasidedant oficialiajai protesto daliai, dalyviai būriavosi netoli Seimo rūmų. Daug jų rankose laiko arba yra apsigaubę vėliavomis, matyti ir įvairių plakatų. Tiesioginės transliacijos įrašą stebėti galite žemiau.

VIDEO: 15min tiesioginės transliacijos iš mitingo „Mes kaltinam!“ vaizdo įrašas

Protestą pradėjo muzikos atlikėjas Jurgis Didžiulis. Į savo atliekamą dainą jis bandė įtraukti ir minią, skatindamas ją mojuoti rankomis ir dainuoti kartu. Nors iš pradžių jam tai sekėsi sunkiai, galiausiai didelė dalis protestuotojų išsijudino.

Tarp dainų J.Didžiulis pabrėžė, kad siekiant pokyčių svarbu ne tik reikalauti pokyčių, bet ir patiems būti pokyčiu.

VIDEO: Prie Seimo atėję žmonės piktinosi parlamentarų veiksmais

Ant scenos J.Didžiulis praleido apie 20 minučių, po jo ant scenos lipo A.Tapinas. Jis pasišaipė iš Ramūno Karbauskio ketvirtadienį išsakytos minties, esą jis žino, kas organizavo protestą ir tai buvo ne „Laisvės TV“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Tapinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Tapinas

„Man labai gaila Ramūno Karbauskio. Todėl, kad jie, užsidarę šitame pastate, įsivaizduoja, kad tik jie gali tvarkyti valstybę. Kad tik jie gali kažką organizuoti, daryti, priiminėti ir taip toliau. Jie įsivaizduoja, kad atėjo ne tarnauti, o valdyti. Ir jie nebesupranta, kad yra žmonės, pilietinė visuomenė, kuri gali suorganizuoti štai tokį mitingą“, – sakė A.Tapinas

„Mes esame piliečiai. Ir kaip piliečiai mes sakome šitai institucijai: mes šiandien jus kaltinam“, – sakė A.Tapinas. Jis pabrėžė, kad daugeliui Lietuvos piliečių gėda dėl Seimo elgesio. Tokie jo žodžiai buvo palydėti garsia susirinkusiųjų skanduote „Gėda, gėda“.

Žurnalistas pabrėžė, kad tai, jog M.Basčio Seime nebėra, nesvarbu: Seimo sprendimas vis tiek buvo priimtas, o dabar valdantieji ir opozicija ginčijasi, užuot kalbėję apie reformas, reikalingas Lietuvai.

A.Tapinas išsakė reikalavimus, kuriuos protesto organizatoriai pateiks Seimui: keisti Seimo statutą, kad balsavimai kaip dėl M.Basčio vyktų atvirai, įpareigoti Seimą gerbti Konstitucinio Teismo valią, griežtinti atsakomybę Seimo nariams, kurie piktybiškai nelanko posėdžių, apsunkinti galimybes Seimo nariams keisti frakcijas, surengti apkaltą Seimo nariui Artūrui Skardžiui. Reikalavimus A.Tapinas žadėjo siųsti Seimo kanceliarijai.

A.Tapinas taip pat klausė susirinkusiųjų, ar jie norėtų, kad įvyktų pirmalaikiai Seimo rinkimai. Toks klausimas buvo pasitiktas gana entuziastingais plojimais.

Po A.Tapino ant scenos lipo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dirigentas Donatas Katkus.

„Lietuvos piliečiai, ką mes išsirinkome? Jūs pasižiūrėkite. Ne tik vagys, bet vidutinybės. Dauguma iš jų gyvenime nieko nėra pasiekę. Jie nieko nėra padarę, bet labai nori užsilipti ir įlisti šičia, nes jiems moka geras algas“, – negailėjo karčių žodžių Seimui D.Katkus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Donatas Katkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Donatas Katkus

Jis kėlė klausimą, kaip Seimas gali priiminėti tokius įstatymus, pavyzdžiui, plėšyti žurnalus, ir klausė, kiek įstatymų yra nevykdomi.

„Mes juos išsirinkome. Rinkimai yra atsakomybė visiems mums, kiekvienam iš mūsų. Jei būtume važinėję po kaimus, mažus miestelius, ir kalbėję, aiškinę, kad tie žmonės kaimuose yra apgaudinėjami, jiems pila į galvas visokiausias nesąmones, tai gal būtų ir kitokie rinkimai“, – sakė D.Katkus.

D.Katkus taip pat sakė, kad Lietuvos kaimynė Rusija vykdo „partizaninį karą“ prieš visą Vakarų pasaulį, ir sakė, kad Lietuva turi apsispręsti ir žinoti, kas vyksta. Anot jo, daug „Penktosios kolonos“ veikėjų yra visoje Lietuvoje.

Baigdamas kalbą D.Katkus visus kvietė mylėti Lietuvą.

V.Pranckietis: man gėda dėl kai kurių R.Karbauskio sprendimų

Apie 17 val. su protesto dalyviais susitiko Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Jam lipant ant scenos jis buvo nušvilptas, jam buvo skanduojama „Gėda, gėda“, „Kvailys, kvailys“.

Seimo pirmininkas bandė ieškoti bendros kalbos su protestuotojais, dėkodamas organizatoriams ir sakydamas, kad gėda ir jam.

„Mus į čia atvedė gėda. Ar man gėda? Gėda. Ar man dėl Basčio? Gėda. Ar man gėda dėl Pūko? Ar man gėda dėl Kildišienės? Ar man gėda dėl Skardžiaus? Aš čia ir atėjau dėl to, kad man irgi gėda. Man gėda vadovauti, būti Seimo pirmininku, kurio norėčiau būti direktoriumi. Tada galėčiau ateiti ir pasakyti: tu balsuoji taip, tu balsuoji taip, ir visi balsuoja vieningai, bet deja, demokratijos kaina yra tokia“, – sakė V.Pranckietis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Vis dėlto sužavėti protestuotojų Seimo pirmininkui nesisekė. Jo kalbą ne kartą pertraukė skanduotė „Gėda, gėda“.

A.Tapinas spaudė V.Pranckietį atsakyti, kaip jis vertina pirmalaikių rinkimų idėją. Seimo pirmininkas sakė, kad palaikys nutarimą balsuoti dėl tokių rinkimų, tačiau kaip pats vertina pirmalaikių rinkimų idėją, neatsakė. O kai užsiminė, kad pirmalaikių rinkimų idėją skatina opozicija, buvo palydėtas švilpimu.

Vienas iš mitingo dalyvių klausė Seimo pirmininko, kaip jis vertina R.Karbauskį ir jo elgesį ir ar jam dėl R.Karbauskio negėda.

„Jūs norit vieno atsakymo – gėda. Pirmininkus renka partija ir, deja, toks, koks yra. Ir jis čia atėjęs atsakys į klausimus“, – sakė V.Pranckietis.

Dar kartą gavęs klausimą, ar jam gėda dėl R.Karbauskio, Seimo pirmininkas pripažino kad jam kartais gėda dėl sprendimų, bet dėl paties asmens diskutuoti nereikėtų.

„Tarkime, prisiminkime Gretos reikalus“, – atsakė V.Pranckietis, klausiamas, dėl kurių konkrečiai.

Gavęs klausimą, ar „valstiečių“ partija neturėtų uždrausti savęs, V.Pranckietis atsakė: „Ar mes galvojame, kad vien Vilnius yra Lietuva?“ Toks jo klausimas buvo palydėtas švilpimu.

Taip pat V.Pranckietis sutiko, kad už M.Basčio likimą Seime balsavę nariai „balsavo prieš Lietuvą“. Tai, atrodo, buvo vienintelis Seimo pirmininko atsakymas, kuris nesukėlė susirinkusių pasipiktinimo.

Protestą organizavo „Laisvės TV“

Protestą po nesėkmingo antradienio balsavimo dėl parlamentaro Mindaugo Basčio apkaltos ėmėsi rengti žurnalisto Andriaus Tapino įsteigta interneto televizija „Laisvės TV“. Iki ketvirtadienio pietų socialiniame tinkle „Facebook“ dalyvausiantys mitinge pranešė beveik 10 tūkst. žmonių.

„Mūsų išrinktas Seimas peržengia vieną ribą po kitos. Bet ši diena ypatingai gėdinga. Pamynęs Konstitucinio Teismo sprendimą, bailiai pasislėpęs po slaptu balsavimu Seimas galutinai diskreditavo save kaip instituciją, galinčią valdyti šitą valstybę“, – teigiama socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame kvietime į renginį.

Nors trečiadienį M.Bastys iš Seimo pranešė ketinantis pasitraukti pats, A.Tapinas „Facebook“ tinkle paskelbė, kad mitingas vis tiek įvyks.

„Bastys out! Ar tai reiškia, kad dar neįvykęs protestas savo pasiekė ir netenka prasmės? O, ne! Mes kaltinam Seimą, kuris priėmė tokį sprendimą ir dabar suka uodegas. Mes pateiksim reikalavimus, kad Seimas dirbtų skaidriau, kad baigtų diskredituoti save žmonių akyse ir skęsti partinėse intrigose. Rytoj mes tai pasakysim valdžios žmonėms į akis. Taikiai, bet aiškiai ir griežtai“, – savo paskyroje paskelbė A.Tapinas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Tapinas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Tapinas

Vilniaus savivaldybės atstovė spaudai Neringa Kolkaitė BNS teigė, kad renginio organizatoriai informavo į mitingą planuojantys surinkti iki 10 tūkst. žmonių.

Atsakingų tarnybų vadovus ketvirtadienį ryte į pasitarimą sukvietęs vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas paragino žmones protestuoti taikiai ir pabrėžė, kad pareigūnų nusiteikimas – geranoriškas.

Prie protesto prisijungė ir muzikos grupės bei atlikėjai: „Skamp“, Jurgis Didžiulis, „The Roop“, Bjelle, „Žalvarinis“.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M.Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. M.Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė.

Nepaisydamas Konstitucinio Teismo išvados, antradienį Seimas slaptu balsavimu nepanaikino M.Basčio mandato.

Per slaptą balsavimą už M.Basčio mandato panaikinimą antradienį buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė, 11 biuletenių rasti negaliojantys. Mandatui panaikinti reikėjo ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

M.Bastys trečiadienį paskelbė atsistatydinantis iš Seimo. Tuo tarpu valdantieji ir opozicija balsavimo žlugdymu ėmė kaltinti vieni kitus, opozicinės partijos ėmė rinkti parašus, kad būtų balsuojama dėl priešlaikinių Seimo rinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius