Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 22

Rėkdama kirčiavimo šeštokus mokiusi lituanistė darbe nepasirodys mažiausiai mėnesį

55-erių metų Žiežmarių gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Eglė Kanapinskienė, kurios rėkimą ant vaikų pamokos metu savaitgalį išgirdo visa Lietuva, pirmadienį darbe nepasirodė. Iš pradžių pranešta apie savaitę truksiantį nedarbingumą. Antradienį paaiškėjo, kad prastai besijaučianti mokytoja gydysis mažiausiai mėnesį.
Žiežmarių gimnazija
Žiežmarių gimnazija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Žiežmarių gimnazijoje įsisiūbavęs skandalas padalijo visuomenę į dvi dalis: vieni kalė nesusitvardžiusią mokytoją prie gėdos stulpo, reikalavo jos atleidimo, kiti užstojo, bandydami suprasti, kokie šiais laikais neklusnūs būna vaikai. Tuo labiau, kad įrašą padariusi šeštokų klasė, gimnazijos direktorės bei kitų mokytojų teigimu, – bene sunkiausiai suvaldoma.

Ant vaikų rėkusios lituanistės pusėn stojo ir jos auklėtiniai – dvyliktokai. 15min pirmadienį paviešino jų rašto, rašyto direktorei, turinį, kuriame mokiniai prašo neatleisti E.Kanapinskienės iš darbo, nes ši puikiai padeda pasiruošti egzaminams.

Redakcija sulaukė ir daugiau laiškų, kuriais siūloma netgi piniginė pagalba šiuo metu sergančiai mokytojai. Kai kurie nori perduoti jai gėlių. O štai mokyklą jau anksčiau baigusiųjų nuomonės išsiskyrė: vieni dalijosi skaudžiais prisiminimais iš šios lituanistės pamokų, net užsiminė apie prieš penketą metų rašytą, naudos nedavusį raštą direktorei (prašė pakeisti mokytoją), kiti, anaiptol, tikino gerbiantys šią mokytoją ir dėkojantys už suteiktas žinias.

VIDEO: Nesusivaldžiusios lietuvių kalbos mokytojos istorija: direktorė nepateisina, kolegos įtaria vaikų sąmokslą

Pačios E.Kanapinskienės nuomonės išklausyti nepavyksta – šiuo metu ji atsitvėrė nuo visuomenės tylos siena. Telefonu ji neatsiliepia ir pačiai direktorei. Kaip 15min pirmadienį teigė Žiežmarių gimnazijos vadovė Ieva Mažulienė, mokytoja turi savaitės ilgio nedarbingumą, tad sprendimų šią savaitę tikrai nebus priimta, juk reikia išklausyti ir antrąją pusę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ieva Mažulienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ieva Mažulienė

„Manau, mokytoja pratrūko. Kažkuriuo momentu kažkas paveikė. Man pačiai nepavyksta su E.Kanapinskiene susisiekti. Kalbėjau su jos gydytoja, patvirtino, kad mokytoja yra tikrai sunkios sveikatos būklės. Viskas dėl šio skandalo“, – pirmadienį teigė direktorė.

Daugiau apie E.Kanapinskienės sveikatą žinių pateikė jos artima kolegė, informacines technologijas dėstanti Natalija Kocienė, kuri prisipažino aplankiusį ją namuose, kai kilo visas šis skandalas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Natalija Kocienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Natalija Kocienė

„Aplankiau ją. Labai blogai jaučiasi. Vaistai. Nemiega. Gyvena viena. Paaiškino, kad buvo išvesta iš kantrybės. Mano, kad vaikai susitarė ir specialiai ją erzino. Pradžia pamokos buvo labai sudėtinga, sakė. O ir įrašo metu niekas nekalbėjo, tyla. Taip nebūna“, – pirmadienį teigė E.Kanapinskienės kolegė, atskleidusi, kad lituanistė nemato savęs nedirbančios mokytoja, nes dievina šį darbą.

Antradienio rytą gimnazijos direktorė Ieva Mažulienė 15min informavo, kad E.Kanapinskienės nedarbingumas pratęstas mėnesiui. Tad tiek laiko ji mažiausiai nepasirodys darbovietėje. Apie galimą skaudžiausią scenarijų – atleidimą iš darbo – mokyklos vadovė į skandalą pakliuvusiai pedagogei užsiminė dar praėjusį penktadienį – sausio 18-ąją, kuomet inicijuota vadovybės E.Kanapinskienė parašė sutikimą atsisakyti šeštokų klasės, ant kurios mokinių rėkė. Direktorės teigimu, lituanistės veiksmai yra šiurkštus darbo drausmės pažeidimas.

15min primena, kad savaitgalį feisbuke išplito garso įrašas, kuriame lituanistė pakeltu tonu bendrauja su vaikais. Tėvai neabejoja, kad tai – tikrų tikriausias psichologinis smurtas. Vėliau pasklido žinių ir apie galimai naudotą fizinį smurtą prieš mokinius.

VIDEO: Tėvus papiktino garso įraše išgirstas mokytojos bendravimas su vaikais

„Po metų ar dvejų tokios mokytojos vien pamatęs užrašą „lietuvių kalbos kabinetas“ prisysiočiau į kelnes“, – savaitgalį garso įrašą įvertino vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys.

Manoma, kad įrašas buvo padarytas trečiadienį. Su juo vaikai pirmiausiai supažindino Žiežmarių gimnazijos socialinę pedagogę. Apie įrašą E.Kanapinskienė ir direktorė žinojo dar prieš jį paviešinant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius