Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 01 /14:33

Remigijaus Šimašiaus paraginta pasitraukė Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direktorė

Vilniaus savivaldybėje toliau vyksta įmonių ir įstaigų vadovų kaita. Trečiadienį, vos grįžęs iš komandiruotės Kijeve, meras Remigijus Šimašius pareiškė, kad turėtų trauktis Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direktorė Vida Petiukonienė. Direktorė tvirtina atsistatydinimo pareiškimą jau parašiusi.
Vida Petiukonienė
Vida Petiukonienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Praeitą savaitę po susitikimo su V.Petiukoniene Vilniaus meras R.Šimašius pareiškė iki antradienio lauksiąs jos pasiaiškinimų dėl neteisėtų statybų parkuose, o tuomet spręs direktorės likimą.

Paaiškinimo nesulaukė

„Antradienio vakarą, suėjus nustatytam terminui, aš negavau atsakymų į klausimus dėl neteisėtų statybų Pavilnių ir Verkių regioniniame parke, kuriuos po praėjusios savaitės pokalbio turėjo pateikti parko vadovė. Deja, susiklosčius tokiai padėčiai, man tenka konstatuoti, kad parko direktorė prarado mano pasitikėjimą ir nebegali toliau eiti šių pareigų.

Taip, yra atvejų parke, dėl kurių galima diskutuoti, tačiau yra ir akivaizdžių pažeidimų, dėl kurių atsakomybė tenka tiesiogiai parko direkcijai. Todėl manau, kad garbinga būtų p. Vidai Petiukonienei pačiai palikti einamas pareigas“, – pareiškė R.Šimašius.

V.Petiukonienė 15min patvirtino atsistatydinimo pareiškimą jau parašiusi: „Aš gerbiu merą, tuo pačiu gerbiu ir jo sprendimus. Tad manau, kad jo pasiūlymas man atsistatydinti yra visapusiškai pasvertas visos jo komandos. Atsistatydinimo pareiškimą parašiau. 17 metų darbą Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijoje prisiminsiu kaip patį nuostabiausią savo gyvenimo laikotarpį.“

Neteko pasitikėjimo

Pasak direktorės, jai buvo paaiškinta, kad ji prarado darbdavio, t.y. savivaldybės, pasitikėjimą.

„Aš ir taip esu laiminga, galėjusi tiek metų dirbti mėgstamą darbą, kuris sutampa su gyvenimo būdu. Tas gyvenimo tarpsnis man buvo pakankamai ilgas, kada nors pereisiu tas teritorijas kaip lankytoja ir man bus gera bei malonu prisiminti tai, kad padaryta gero ir gražaus parkuose. O gero ir gražaus, manau, padaryta tikrai daug daugiau, nors per pusantro mėnesio ir buvo sugebėta ištrinti visa tai“, – kalbėjo V.Petiukonienė.

Taip, yra atvejų parke, dėl kurių galima diskutuoti, tačiau yra ir akivaizdžių pažeidimų, dėl kurių atsakomybė tenka tiesiogiai parko direkcijai. Todėl manau, kad garbinga būtų p. Vidai Petiukonienei pačiai palikti einamas pareigas“, – pareiškė R.Šimašius.

Apie jos atliktus darbus per šiuos metus meras R.Šimašius savo komentare dėl reikalavimo direktorei trauktis net neužsiminė.

Šio sprendimo išvakarėse regioninių parkų Vilniaus mieste direktorė BNS sakė galinti paaiškinti visas jos vadovaujamai direkcijai adresuotas pastabas.

Praėjusią savaitę aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pranešė apie aptiktus pažeidimus regioniniuose parkuose. Darbo grupės pateiktose išvadose rašoma, kad nepaisoma statybų šlaituose ir šalia jų reikalavimų, leista statyti gyvenamųjų namų kvartalus. Direkcija taip pat leido piliečiams asmeniniais tikslais tvarkyti valstybinę žemę greta nuosavybės teise turimų sodybų sklypų. Rasta ir daugiau pažeidimų.

Šiuos ir kitus priekaištus Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direktorė visada atremdavo tais pačiais argumentais: direkcijos darbuotojai neturi valstybės pareigūnų statuso, todėl negali išspręsti visų problemų parkuose.

Atsakingos ir kitos institucijos

Pagal Saugomų teritorijų įstatymą regioninio parko direkcija „atsako už kraštovaizdžio kompleksų ir objektų (vertybių) apsaugą, organizuoja nuolatinę jų priežiūrą ir tvarkymą, skatina pažintinį turizmą, racionalų išteklių naudojimą, pagal kompetenciją kontroliuoja, kad fizinių ir juridinių asmenų veikla teritorijoje atitiktų nustatytą saugomos teritorijos apsaugos ir naudojimo tvarką“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Statiniai Verkių parke
Luko Balandžio / 15min nuotr./Statiniai Verkių parke

Tačiau prižiūrėtojų parkuose turėtų būti daugiau, ir atsakingų už labai konkrečius pažeidimus. Tarkim, aplinkos apsaugos kontrolę vykdo valstybiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, statybų priežiūrą – Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, žemės naudojimą kontroliuoja Nacionalinė žemės tarnyba, miškus prižiūri Valstybinė miškų tarnyba. Nekilnojamojo kultūros paveldo apsauga rūpinasi Kultūros paveldo departamentas.

Direkcijos teigimu, per dešimtmetį (2005-2016 m.) dėl pažeidimų parke įvairioms institucijoms išsiųsti 346 raštai, daugiausia iš jų – 75 – Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai.

Pasikeitus Vilniaus merui ir valdančiajai daugumai 2015 metų pavasarį trauktis turėjo beveik visų Vilniaus savivaldybės įmonių ir įstaigų vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius