-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 04 22 /17:46

Remigijus Šimašius apie pirmą darbą Vilniaus mero poste: lipsiu pėsčiomis į 19 aukštą

Trečiadienį į pirmąjį posėdį susirinko Vilniaus miesto taryba. Pirmą kartą tiesiogiai išrinkus merą, kuriuo tapo liberalas Remigijus Šimašius, šis posėdis buvo gerokai ramesnis ir be politinių intrigų, kaip būdavo iki šiol. Tarybos nariai prisiekė ir slaptu balsavimu išrinko tris vicemerus, žinomus jau iš anksto.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naujasis Vilniaus meras Remigijus Šimašius pakeitė iš viso tris kadencijas (su ketverių metų pertrauka 2008–2011 m.) sostinę valdžiusį Artūrą Zuoką.

Lips pėsčiomis į 19 aukštą

„Bus darbų ne vienas. Pirmas – pėsčiomis užlipti į 19 aukštą, – juokėsi naujasis Vilniaus meras, dar tik eidamas duoti priesaiką. – O paskui jau yra pasiūlymų, kuriuos užregistruosiu, dėl įmonių valdymo, taip pat dėl darželių problemos sprendimų. Bus ir paveldėtų darbų, kuriuos irgi reikės daryti.“

Naujoji Vilniaus miesto valdžia
Naujoji Vilniaus miesto valdžia

Paklaustas, kodėl lips į savo būsimą kabinetą pėsčiomis, R.Šimašius sakė, kad tai puiki nemokama treniruotė.

Atmesti visų senosios valdžios pasiūlymų naujieji vadovai neketina. Anot R.Šimašiaus, savivaldybė dirbo ir dirbs, tad nereikėtų akcentuoti to, kad R.Šimašius dirbs A.Zuoko darbus ar panašiai.

„Jeigu tam tikrus darbus pradėjo A.Zuokas ir jie yra prasmingi, tuomet juos tęsime, jeigu prireiks korekcijų, juos reikės pakoreguoti ir tęsti. Jeigu neprasmingi – jų netęsime“, – kalbėjo R.Šimašius.

Paklaustas apie didesnę algą, R.Šimašius teigė dar nežinąs, kokia ji bus. Svarstant šį klausimą Seime jis buvo nusišalinęs, nes jau dalyvavo  rinkimų kampanijoje ir vengė interesų konflikto. „Didesnė alga, žinoma, yra geriau mano kišenei ir tai adekvatu pagal pareigų lygį“, – įsitikinęs naujasis Vilniaus meras.

Spręs rebusus

Prisiekęs R.Šimašius kalbėjo apie tai, kad Vilniaus taryba bus įvairi – čia dirbs septynių partijų atstovai. „Mano palinkėjimas jums ir man pačiam, kad nepaisant skirtingumų priimant svarbius sprendimus mus vienytų bendri tikslai ir noras dirbti Vilniaus miestui ir jo žmonėms“, – kalbėjo R.Šimašius.

Naujasis meras kalbėjo apie ambicijas – kad Vilnius taptų etalonu, kaip siekti ambicingų tikslų, kurie pagerintų miesto gyvenimą. „Yra ir gero, ir blogo paveldo. Yra nepabaigtų darbų, neišspręstų rebusų, todėl linkiu, kad viską išspręstume ir galėtume judėti į priekį“, – sakė iš tribūnos R.Šimašius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius su Gintaru Steponavičiumi

Jis dalijosi savo įsitikinimu, kad Vilnius keisis į gera. R.Šimašius padėkojo A.Zuokui už vadovavimą Vilniaus miestui, teigdamas, kad tas laikotarpis buvo ryškus, to negalės paneigti niekas. Naujasis meras kadenciją baigusiam įteikė gėlių puokštę.

A.Zuokas: palikom darbų sąrašą

Kadenciją baigęs meras A.Zuokas teigė palikęs išties įspūdingą darbų sąrašą. „Nebūtų lengva išskirti, tai daugiau nei šimtas sprendimo projektų, kurie jau yra arba leidimo statybai stadijos, arba projektavimo, arba projektinių pasiūlymų lygmenyje, pateiktos paraiškos europinei paramai gauti.

Pajuokausiu – mes darbus suplanavome, surikiavome ir padedant vilniečiams nusamdėme R.Šimašiaus komandą juos gerai įgyvendinti. O mes turėsime laiko poilsiui ir kontrolei, – šmaikštavo A.Zuokas.

Pagrindiniai darbai: tęsti Vakarinį aplinkkelį, Lazdynų baseinas, daugiafunkcis centras ant Šeškinės kalno, parkavimo problemos gyvenamuosiuose rajonuose, apšvietimo sistemos sutvarkymas ir įrengimas gyvenamuosiuose rajonuose, Misionierių parkas, mokyklų rekonstrukcija, trijų darželių atidarymas Vilniaus mieste. Ir tai tik keletas darbų“, – kalbėjo A.Zuokas.

Kaip jau kartojo ne kartą, A.Zuokas vėl priminė, kad būti opozicijoje jam nebus lengva. „Kaip bebūtų, mes už tai, kad darbai, kurie pradėti, būtų pabaigti. Pajuokausiu – mes darbus suplanavome, surikiavome ir padedant vilniečiams nusamdėme R.Šimašiaus komandą juos gerai įgyvendinti. O mes turėsime laiko poilsiui ir kontrolei“, – šmaikštavo A.Zuokas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Zuokas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Zuokas

Vicemerai aiškūs iš anksto

Pirmajame naujosios tarybos posėdyje slaptu balsavimu išrinkti ir trys vicemerai. Šiame balsavime dalyvavo tik 40 iš 51 tarybos narių – dalis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos narių balsavime nedalyvavo.

Vienas iš vicemerų bus daugiausia balsų taryboje turinčio Liberalų sąjūdžio (16) narys Linas Kvedaravičius, jis kuruos miesto plėtos, miesto ūkio, neformalaus ugdymo, sporto ir kultūros, neformalaus ugdymo, aplinkosaugos ir atliekų tvarkymo sritis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Linas Kvedaravičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Linas Kvedaravičius

Antrasis vicemero postas atiteko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai, turėsiančiai naujoje taryboje 8 vietas. Energetiką ir švietimą kuruos šios partijos atstovas Valdas Benkunskas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valdas Benkunskas

Trečiasis vicemeras – vienos iš mažųjų Vilniaus tarybos frakcijų atstovas, socialdemokratas Gintautas Paluckas. Lietuvos socialdemokratų partija iškovojo 4 mandatus, tačiau priklausys valdančiajai daugumai ir turės mero pavaduotojo kėdę. G.Paluckas kuruos tokias sritis kaip socialiniai reikalai, sveikata ir viešoji tvarka.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas

Iš viso valdančiąją daugumą naujoje taryboje sudarys penkios partijos. Be trijų jau minėtų, jai priklausys ir „Tvarka ir teisingumas“ (3 nariai) bei „Lietuvos sąrašas“ (4 atstovai).

Direktorė žino, kaip valdyti finansus

Likus vos parai iki pirmojo posėdžio R.Šimašius koalicijos partneriams pateikė staigmeną. Vilniaus administracijos direktoriumi bus ne buvęs „Litexpo“ vadovas Darius Aleknavičius, kaip skelbta iki šiol, o buvusi „Citadele“ banko valdybos pirmininkė Alma Vaitkunskienė.

D.Aleknavičius pareigų atsisakė dėl „pasikeitusių aplinkybių“, bet kokios jos – nedetalizuojama.

Dar prieš patvirtinant ją Vilniaus savivaldybės administracijos direktore, A.Vaitkunskienė sakė sutikusi eiti šias pareigas, nes turi patirties ir kompetencijos „tarnaujant Vilniaus visuomenės interesams“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Alma Vaitkunskienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Alma Vaitkunskienė

„Man savivaldybės situacija yra puikiai suvokiama ir puikiai suvokiu priemones, kokiomis tą finansinę situaciją galima spręsti. Ne iš karto išspręsti, o teisingais žingsniais, nes turiu ilgametę patirtį finansų sektoriuje. Pirmiausia reikia suvaldyti skolos augimą, toliau – užtikrinti būtinųjų svarbiausių savivaldybės įsipareigojimų vykdymą. Tam bus skirtos pirmosios mano darbo dienos“, – kalbėjo A.Vaitkunskienė.

Ji pažadėjo pokyčių Vilniaus savivaldybėje, tačiau esą kur kas svarbiau užtikrinti veiklos tęstinumą, kad miesto gyventojai gautų visas numatytas paslaugas.

„Pertvarka turi būti apgalvota. Kai aš įsigilinsiu į sistemos veiklą, pokyčių bus, nes jų reikia. Bet jie nebus tokie, kad trikdytų veiklą“, – sakė naujoji administracijos direktorė.

Komitetai išdalinti

Koalicijos sutartyje turėtų būti numatyta, kad liberalai vadovaus Kultūros, švietimo ir sporto, Aplinkos, Ekonomikos ir finansų, Tautinių bendrijų ir savivaldos plėtojimo komitetams, dar turės tris pavaduotojų postus. TS-LKD atstovas užims Paslaugų ir miesto ūkio, Miesto plėtros bei Socialinių reikalų komitetų pirmininkų kėdes, bet neturės nė vieno pavaduotojo. Socialdemokratai gauna Sveikatos komiteto vadovo postą, taip pat vieną pavaduotojo pareigybę. 

Kontrolės komitetui, kaip ir įprasta, vadovaus opozicija – postas siūlomas Lietuvos lenkų rinkimų akcijai. Anot šios frakcijos atstovų, ketinama bendradarbiauti su Lietuvos liberalų sąjunga (liberalais) ir kartu nuspręsti dėl vadovo.

„Lietuvos sąrašas“ komitetų pirmininkų postų negauna, bet jų atstovams atitenka dviejų komitetų pirmininkų pavaduotojų postai, „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai užims pavaduotojų kėdes Aplinkos bei Tautinių bendrijų ir savivaldos plėtojimo komitetuose.

Naujosios Vilniaus valdžios lauks išties nemažai iššūkių. Vienas pagrindinių – suvaldyti miesto skolą, dabar siekiančią 382,7 mln. eurų, iš jų – 166,9 mln. eurų – paskolos bankams. 

Koaliciją sudarys 35 politikai. Iš viso Vilniaus taryboje yra 51 narys. 

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio frakcija: Aušrinė Armonaitė, Rita Balčiūnienė, Markas Adamas Haroldas, Vaidotas Ilgius, Audronis Imbrasas, Vincas Jurgutis (frakcijos vadovas), Justina Kašėtienė, Andrius Katinas, Vaidas Kukarėnas, Linas Kvedaravičius, Vidmantas Martikonis, Vytautas Mitalas, Šarūnas Skučas, Arūnas Šikšta, Remigijus Šimašius (meras), Skirmantas Tumelis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija: Valdas Benkunskas, Adomas Bužinskas, Paulė Kuzmickienė, Mykolas Majauskas (frakcijos vadovas), Violeta Podolskaitė, Arvydas Sekmokas, Gediminas Švilpa, Vidas Urbonavičius. 

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija: Auksė Kontrimienė, Juozas Olekas, Gintautas Paluckas, Marius Skarupskas (frakcijos vadovas).

Politinė partijos „Lietuvos sąrašas“ frakcija: Darius Kuolys (frakcijos vadovas), Aušra Maldeikienė, Gediminas Storpirštis, Liutauras Stoškus.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija: Rimas Andrikis, Juozas Imbrasas (frakcijos vadovas), Gediminas Rudžionis.

Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ frakcija: Renata Cytacka (frakcijos vadovė), Dmitrijus Gneuševas, Jaroslavas Kaminskis, Arturas Liudkovskis,  Zbignievas Maciejevskis, Rafaelis Muksinovas, Romualda Poševeckaja, Gžegožas Saksonas, Edita Šiško, Edita Tamošiūnaitė. 

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcija: Algis Čaplikas, Miroslavas Monkevičius, Kęstutis Nėnius, Žilvinas Šilgalis (frakcijos vadovas), Aldona Šventickienė, Artūras Zuokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius