-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 01

Remigijus Šimašius apie Žaliojo tilto skulptūras: viskas – jų nebebus

Valstybinės kultūros paveldo komisijos naujoji (VKPK) vadovė Evelina Karalevičienė teigia, kad anksčiau žiniasklaida neteisingai interpretavo jos žodžius dėl Žaliojo tilto skulptūrų. Esą ji niekada nebuvo tokia kategoriška šiuo klausimu. Tai ji sakė po pirmojo oficialaus susitikimo su Vilniaus miesto savivaldybės meru Remigijumi Šimašiumi.
Remigijus Šimašius ir Evelina Karalevičienė
Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir VKPK vadovė Evelina Karalevičienė / Vilniaus m. savivaldybės nuotr.

„Aš sakiau, kad pagal dabar galiojančią tvarką, pagal įstatymus, nėra galimybės jų negrąžinti į senąją vietą. Niekada nekalbėjau apie kokius nors konkrečius terminus ir datas, kada tai turi būti padaryta“, – 15min sakė VKPK vadovė E.Karalevičienė.

Žaliojo tilto skulptūros vis dar įtrauktos į Kultūros paveldo registrą, tad yra saugomos valstybės, todėl tarsi privaloma jas grąžinti į senąją vietą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kova dėl Žaliojo tilto skulptūrų tęsiasi – valstybinė komisija siekia saugoti sovietinį palikimą

„Šios dienos susitikimas buvo labiau susipažinimas, bet natūraliai pusę laiko kalbėjome apie Žaliojo tilto skulptūras. Pirmininkė paaiškino savo poziciją, kuri viešumoje buvo gal šiek tiek iškraipyta“, – 15min sakė R.Šimašius.

Aš manau, kad Žaliojo tilto skulptūrų klausimas yra išsemtas ir daugiau nėra apie diskutuoti. Nėra jokios galimybės, kad jos būtų sugrąžintos, – sakė R.Šimašius.

Jis pabrėžė, kad kalbėdamas su VKPK vadove E.Karalevičiene neišgirdo kategoriškos pozicijos ir tarsi buvo prieita prie sutarimo.

„Aš manau, kad Žaliojo tilto skulptūrų klausimas yra išsemtas ir daugiau nėra apie diskutuoti. Nėra jokios galimybės, kad jos būtų sugrąžintos. 

Vilniuje yra daug daugiau paveldo objektų, kuriems reikia apsaugos. Kaip supratau, komisijos pirmininkė man pritarė“, – kalbėjo R.Šimašius. 

Politikas sakė, kad, jo nuomone, pirmiausiai dėmesį reiktų kreipti į sostinės bažnyčias, gynybinę sieną, senuosius paminklus ir kitus senamiesčio kultūros paveldo objektus.

Skulptūrų likimas bus sprendžiamas vasarį

2015 metų vasarą nuo Žaliojo tilto nukeltos skulptūros šiuo metu yra saugomos bendrovės „Grinda“ aikštelėje. Jų likimas kol kas nėra žinomas.

„Kiek žinau, „Grindos“ aikštelėje jos stovi saugiau ir gali dar ilgai stovėti. Kita vertus, jų likimą turėtų spręsti ekspertų komisija“, – sakė sostinės meras.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Nukeltos Žaliojo tilto skulptūros
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Nukeltos Žaliojo tilto skulptūros

Išbraukti Žaliojo tilto skulptūras iš saugomų vertybių sąrašo gali tik Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba, kuri susirinks antradienį, vasario 2 dieną. 15min žiniomis, būtent tada turėtų būti priimtas galutinis sprendimas dėl sovietinių kūrinių.

Prieš metus Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos nariai balsavo prieš skulptūrų išbraukimą iš Kultūros paveldo registro.

2015 metų gegužę dauguma tarybos narių pasikeitė ir vasarį tikimąsi kitokio sprendimo.

15min rašė, kad praėjusių metų lapkričio mėnesį VKPK kreipėsi į Vyriausybę su siūlymu skirti ypatingą dėmesį sovietiniam paveldui. VKPK siūlė sukurti valstybinę Kovų ir kančių atminties apsaugos tarybą dėl sovietinio laikotarpio paveldo vertinimo, kuri rūpintųsi tokiais objektais kaip Žaliojo tilto skulptūros ar Vilniuje tebestovintis paminklas Petrui Cvirkai.

Tam nepritarė nei premjeras Algirdas Butkevičius, nei Kultūros ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius