Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 20 /16:10

Remigijus Šimašius atsistatydina iš Liberalų sąjūdžio pirmininko posto

Vilniaus meras Remigijus Šimašius penktadienį pranešė atsistatydinantis iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų. Tai politikas padarė nesulaukęs penktadienį vakare vyksiančio partijos valdybos posėdžio.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

R.Šimašius neslepia, kad sprendimą priimti jį paskatino europarlamentaras Petras Auštrevičius ir kiti pasitraukę iš valdybos partijos nariai.

Pasak R.Šimašiaus, tai parodė, kad jis nebegali pasitikėti artimiausiais kolegomis.

„Savaime suprantama, kad savo pavaduotojų Petro Auštrevičiaus, Vitalijaus Gailiaus ir Marcijono Urmono pareiškimą priimu rimtai bei neslepiu – to nesitikėjau. Man atrodo, tikiuosi, neteisingai, kad už skambių frazių tame pareiškime slepiasi noras atsiriboti, nusimesti atsakomybę, užsiimti stebėtojo, o ne sprendimų priėmėjo poziciją. Tas pareiškimas nėra vieno žmogaus spontaniškas sprendimas, o dalies vadovybės pasitraukimas, todėl nereaguoti negaliu.

Aš pritariu, kad reikia judėti pirmyn, ir dar sparčiau. Aš manau, kad esamoje situacijoje reikalingi greitesni partijos pirmininko rinkimai. Iki jų aš apsispręsiu, ar kandidatuoti. O kol kas priimu sprendimą pasitraukti iš partijos pirmininko pareigų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo R.Šimašius.

Tikisi, kad P.Auštrevičius nepabūgs

Jis pareiškė besitikintis, kad laikinai partijai vadovauti imsis europarlamentaras P.Auštrevičius.

„Tai būtų logiška po vakarykščio pareiškimo. Ir esu tikras, kad partija, nepaisant visų užgriuvusių problemų, ir toliau bus liberalizmo vertybių nešėja, prie ko prisidėsiu ir aš pats, kiek tik galėsiu. Ir jokie greitu metu politinėje scenoje pasirodysiantys pseudoliberalai maitvanagiai, nesulaukiantys partijos numarinimo, neatims rinkėjų iš tikrojo liberalizmo“, – rašo R.Šimašius.

Politikas tikina, kad tapdamas partijos pirmininku jis žinojo, kad tai nebus lengva ir pripažino, kad iš tikrųjų buvo labai sudėtinga.

„Buvo labai sudėtingi ir kartu labai įdomūs pusantrų metų man, kaip partijos pirmininkui. Ne kartą teko neigti oponentų gandus apie mūsų partijos mirtį. Negailėjau asmeninės reputacijos norėdamas įrodyti, kad nereikia klijuoti etiketės ant visos partijos, kai joje – daugybė patikimų, sąžiningų, idėjos vedamų žmonių. Politiniams oponentams šaudant į mūsų nugarą ir šokant viliotinį mūsų rinkėjams, teko priimti ir sudėtingų sprendimų, kurių nauda, esu tikras, ryškiau pasimatys tik ilgesniu laikotarpiu, todėl ne visiems įžiūrima iškart“, – rašo R.Šimašius.

Dabar, pasak jo, Liberalų sąjūdis yra skaidriausia partija Lietuvoje.

„Liberalų sąjūdis yra skaidriausia partija Lietuvoje – tai sakau nė kiek neperdėdamas“, – rašo jis.

Į R.Šimašiaus atsistatydinimą netrukus reagavo Seimo narė Aušrinė Armonaitė, anksčiau vadinta galima kandidate pakeisti R.Šimašių Liberalų sąjūdžio pirmininko poste.

E.Gentvilas: „Pasidavė provokacijai“

Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Eugenijus Gentvilas sako nesuprantantis, kodėl R.Šimašius nutarė trauktis, ir vadino šį žingsnį klaidingu.

„Blogas sprendimas. Nereikėjo čia panikuoti. Trys valdybos nariai atsistatydino, bet jokia partijos institucija nesugriuvo. Pirmininkas ir pavaduotojai nesudaro jokios institucijos. Mes galėjome dirbti“, – sakė E.Gentvilas.

Anot jo, buvo galima valdybos posėdyje priimti sprendimą dėl ankstesnio partijos suvažiavimo ir naujų pirmininko rinkimų, bet tik tiek.

„Kam čia reikėjo atsistatydinti? Nesupratau. (...) Trys pavaduotojai paprovokavo R.Šimašių, bet jis, manau, neturėjo pasiduoti provokacijai“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Dabar, pasak jo, ankstyvesnis suvažiavimas turės įvykti iki Kalėdų. Pats E.Gentvilas iš partijos valdybos atsistatydinti nemato reikalo.

Kalba apie naują partiją

Atsistatydinti iš pirmininko pareigų R.Šimašių ragino iš partijos valdybos pasitraukę europarlamentaras P.Auštrevičius ir Seimo narys Vitalijus Gailius.

P.Auštrevičius užsiminė, kad Liberalų sąjūdžio nariams apskritai vertėtų galvoti apie naujos partijos kūrimą, tačiau R.Šimašius teigė, kad tai būtų nesąžininga, nes rinkėjai vis tiek sietų juos su Liberalų sąjūdžio nuodėmėmis.

R.Šimašius sprendimą atsistatydinti priėmė kitą dieną po to, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį nusprendė, kad Liberalų sąjūdis gavo neteisėtą nepiniginę paramą iš viešosios įstaigos „Taikomosios politikos institutas“, kurio vienas iš dalininkų buvęs Seimo narys, buvęs liberalas Šarūnas Gustainis. Jis yra įtariamas paėmęs 8,7 tūkst. eurų kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento.

VRK duomenimis, praėjusių metų sausio 16 – balandžio 24 dienomis institutas surengė mokymus „Ready to Win“. Jie kainavo 45,336 tūkst. eurų. Mokymuose dalyvavo partijos nariai, o Liberalų sąjūdis už juos nemokėjo.

Pagal Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymą, nustačius, kad politinė partija padarė šiurkštų šio įstatymo pažeidimą, VRK sprendimu partijai neskiriamas valstybės biudžeto dotacijos pusmetinis dydis.

Liberalų sąjūdžiui dėl to gresia netekti beveik 400 tūkst. eurų dotacijos. Šiuo metu partija dar nėra grąžinusi 530 tūkst. eurų paskolos.

Remigijus Šimašius sako, kad partija skųs teismui VRK sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius