Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 07

Remigijus Šimašius priverstas aiškintis dėl Danieliaus Lupshitzo: jis tik patarinės, ne spręs

Praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbęs, kad naujuoju jo visuomeniniu patarėju tapo Danielius Lupshitzas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius sulaukė daugybės nepritariančių komentarų. Tačiau meras savo naujojo patarėjo išsižadėti neketina, tik tikina, kad joks patarėjas už jį sprendimų nepriima, tegali suteikti papildomos informacijos.
Remigijaus Šimašiaus įrašas „Facebook“ dėl naujojo patarėjo
Remigijaus Šimašiaus įrašas „Facebook“ dėl naujojo patarėjo / „Facebook“/Remigijaus Šimašiaus nuotr.

„Ir štai pristatau jums šviežiausią savo visuomeninį padėjėją – gėrio riterį ir šviesos karį Daniel Lupshitz. Kartu dirbsime, taisysime klaidas ir vietoj sienų statysime tiltus (be balvonų)“, – toks įrašas pasirodė R.Šimašiaus paskyroje praėjusią savaitę.

Tuoj pat pasipylė komentarai, kurių autoriai, negailėdami nemalonių epitetų naujai iškeptam visuomeniniam patarėjui, piktinosi tokiu Vilniaus mero žingsniu. Tarp besipiktinančių buvo ir visuomenei žinomų asmenų, tarkim, Milda Dargužaitė net pareiškė maniusi, jog kažkas įsilaužė į mero puslapį ir taip bando jį diskredituoti.

„Aš sutikau šį naują mero patarėją – „gėrio riterį ir šviesos karį“ – prieš gerus metus, po jo primygtinų kvietimų susitikt mano viešnagės Izraelyje metu. Nuo pirmos susitikimo minutės buvau pašiurpusi nuo ekstremalių pažiūrų, nuo obsesijos ginklams, nuo neapykantos visiems ir viskam, kas nors kiek nesutapo su jo pažiūromis ar nepritarė jo veiksmams. Tačiau labiausiai nustebino jo labai artimi ryšiai su Lietuvos politikais ir žiniasklaidos atstovais“, – savo ilgą pasisakymą pradėjo M.Dargužaitė.

Ginančių R.Šimašiaus sprendimą irgi atsirado – žurnalistas Andrius Tapinas diskusijas socialiniame tinkle pavadino „Audra dykumoje“ ir pavardino, kas ir dėl kokių priežasčių piktinosi, jog mero visuomeniniu patarėju tapo D.Lupshitzas. Tarkim, „lietuviai, nes kodėl žydas, žydai, nes ne tas žydas, lenkai, nes tiesiog“ ir t.t. „Sprendimą vienbalsiai remia tik dviratininkai, nes dabar dėl visko kalti mieste bus nebe jie, o žydai“, – baigia A.Tapinas.

Aš patarėjais kviečiu labai įvairius žmones, bet politinius sprendimus priimu aš. Patarėjų darbas yra apie kažką žinoti daugiau, nei aš žinau, ir patarti, o sprendimus priimu pats, – tikina R.Šimašius.

R.Šimašius į diskusijas virtualioje aplinkoje nesivėlė. 15min.lt paklaustas, kodėl D.Lupshitzas tapo vienu iš tų, kurie patarinėja jam, meras tikino, kad jo patarėjai yra visi vilniečiai.

„Dėl klausimų, kaip žydų bendruomenei čia geriau gyventi, kaip pritraukti žydų turistus į Lietuvą, kaip žydų investicijas pritraukti, kaip Lietuvai atsikratyti dažnai klijuojamos etiketės kaip žydų nedraugų, tai pagrindinis patarėjas yra Lietuvos žydų bendruomenė. Bet D.Lupshitzas yra tas žmogus, kuris turi galbūt radikalesnes pažiūras, atstovauja tam labai religingam sluoksniui ir man labai aktualu gauti iš jo irgi informacijos, turėti geresnį susikalbėjimą būtent su ta Lietuvos žydų bendruomenės dalimi, kuri jau yra išvykusi į Izraelį ir kartais mes elementariai nesusikalbame“, – aiškino meras.

Bet Vilniaus vadovas griežtai užginčijo, kad kuris nors iš jo visuomeninių patarėjų gali spręsti už jį patį. „Aš patarėjais kviečiu labai įvairius žmones, bet politinius sprendimus priimu aš. Patarėjų darbas yra apie kažką žinoti daugiau, nei aš žinau, ir patarti, o sprendimus priimu pats“, – tikina R.Šimašius, užtikrindamas, kad jo politika dėl D.Lupshitzo tikrai nesikeis.

Pats D.Lupshitzas pažadėjo, kad jo „religingi tautiečiai Izraelio valstybėje išgirstų, kad Vilniuje yra nauja karta, (…) tie patys mano religingi tautiečiai merktų savo šekelius į Vilnių“.

Visuomeniniai patarėjai atlygio už savo darbą negauna. Be D.Lupshitzo, tarp R.Šimašiaus visuomeninių patarėjų taip pat yra Jacekas Janas Komaras (lenkų tautinės bendrijos klausimai), Paulius Martinkus (savivaldybės kontroliuojamų įmonių ir įstaigų valdysena, įvertinant geriausią tarptautinę valdysenos patirtį), Rimantas Micka (vietos bendruomenių klausimai), Jurga Tapinienė (ryšiai su visuomene, strateginė komunikacija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius