Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 29

Remontai Vilniaus mokyklose baigiami, bet darbų liks ir rugsėjui

Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijoje verda darbai. Čia baigiamas poilsio ir bendrųjų erdvių remontas. Nors iki naujųjų mokslo metų liko mažiau nei savaitė, koridoriai kol kas labiau primena statybų aikštelę nei mokyklą, o laiptai pasitinka be turėklų. Iki rugsėjo 3-iosios, kai vyks mokslo metų pradžios šventė, beveik viską žadama pabaigti. Teliks keli potėpiai, bet jie ugdymo procesui netrukdys.
Remontuojama Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazija
Remontuojama Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Abejonių būta

Progimnazijos direktorius Gintaras Alfonsas Petronis neslepia liepos pirmosiomis dienomis turėjęs abejonių, ar darbus tik pradedantys statybininkai viską spės padaryti iki rugsėjo. Dabar, kaip juokauja, reikėtų paminklą jiems pastatyti – pagrindinius darbus spėjama atlikti iki rugsėjo 3-iosios, kas liks – pabaigs per artimiausias kelias savaites. Sutartyje buvo numatyta, kad darbai turi būti baigti iki rugsėjo 27-osios. Jų vertė 320 tūkst. eurų.

„Pagrindinis dalykas – viešųjų erdvių remontas, kad vaikams būtų užtikrintas saugus ir gražus laisvalaikio praleidimas. Tai pirmiausia yra koridoriai, laiptinės ir visi inžineriniai tinklai, iškloti koridoriuose, visa elektros instaliacija, apšvietimas“, – teigė direktorius.

Rangovo konkursą laimėjusios bendrovės „Jungtiniai projektai“ atstovai tvirtina, kad sudėtingiausia buvo pirmojo aukšto koridoriuje pakeisti vamzdynus. Jie buvo pakloti sovietmečiu, tad net planų, kur ir kaip tie vamzdžiai išvedžioti, nebuvo. Teko tiesiog ieškoti.

Nebaigs vienos laiptinės

„Liks nepabaigta viena šoninė laiptinė, visur kitur vaikai galės vaikščioti“, – teigė direktorius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojama Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojama Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazija

Kabinetus mokykla tvarkosi pati, po 4–5 kasmet, tą darė ir šiemet. Mokykloje naujais mokslo metais mokysis apie 950 mokinių, vien pirmokų sukomplektuotos šešios klasės.

E.Pliaterytės progimnazija yra viena iš 18 Vilniaus mokyklų, kurios šiemet sulaukė gana didelio remonto. Kaip 15min sakė savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja, šiais metais Vilniaus savivaldybė skyrė didelį dėmesį švietimo objektų renovacijai ir remontui.

Investuoja apie 20 mln. eurų

„Nors kiekvieną vasarą beveik visos įstaigos atlieka minimalų kosmetinį remontą, tačiau šie metai yra ypatingi, nes didelė dalis mokyklų labai atsinaujina, vykdo rimtus remonto arba renovacijos darbus. Šiemet tvarkoma tikrai daug Vilniaus mokyklų, tam savivaldybė šiemet investuoja apie 20 mln. eurų. 18 bendrojo ugdymo mokyklų, 4 meno mokyklos ir 1 sporto mokykla dalyvauja modernizavimo programoje“, – teigė A.Kovalevskaja.

Šiemet tvarkoma tikrai daug Vilniaus mokyklų, tam savivaldybė šiemet investuoja apie 20 mln. eurų, – teigė A.Kovalevskaja.

Vilniaus miesto savivaldybė dėl šių įstaigų pasirašė finansavimo sutartis su VšĮ Centrine projektų valdymo agentūra. Vienokio ar kitokio remonto sulaukė Grigiškių meno mokykla, Karoliniškių muzikos mokykla (vidaus remonto darbai), chorinio dainavimo mokykla „Liepaitės“, J.Vienožinskio dailės mokykla (techninio projekto parengimas ir statinio projekto vykdymo priežiūra).

Pagal efektyvumo didinimo priemonę vidaus remonto darbai buvo atliekami S.Nėries, Žemynos, S.Kovalevskajos, J.Basanavičiaus gimnazijose, A.Vienuolio, Baltupių, „Spindulio“, Žygimanto Augusto, J.Basanavičiaus, Žemynos, „Ąžuolyno“, S.Stanevičiaus, Jeruzalės, Genio, E.Pliaterytės progimnazijose, taip pat A.Puškino, Lazdynų mokyklose, Gedimino technikos universiteto licėjuje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojama Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojama Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazija

„Pagal šį projektą mokyklose atsiras modernios kūrybiškumą skatinančios edukacinės erdvės, kuriose moksleiviai galės ir lavintis, ir įdomiai leisti laisvalaikį. Bus atnaujintos klasės, skaityklos, aktų bei sporto salės, valgyklos, koridorių zonos, technologijų kabinetai, įrengiamos multifunkcinės gamtos mokslų laboratorijos, dirbtuvės, skaitmeninių technologijų kabinetas pradinukams.

Planuojama įsigyti audiovizualinę ir sporto salių atnaujinimui skirtą įrangą bei erdvinius baldus, reikalingus modernizuojamų erdvių įrengimui. Atnaujintose mokyklose daug dėmesio skiriama moksleivių kūrybiškumui, kokybiškam ugdymui, projektinei ir praktinei veiklai“, – kalbėjo direktorė.

A.Kovalevskaja užtikrino, kad nors daugumoje mokyklų darbai jau baigiami, kai kuriose, kur netrukdo ugdymo procesui, jie pratęsiami ir bus baigti rugsėjo, spalio mėnesiais. Taip pat statomi 6 moduliniai darželių priestatai, lygiagrečiai dar 15 mokyklų vykdo didesnius pastatų renovavimo darbus, švietimo objektų išorės ar ir vidaus renovaciją.

Ypatingas dėmesys buvo skirtas tvorų tvėrimui įstaigose, kuriose yra ikimokyklinės bei priešmokyklinės vaikų grupės, – sakė A.Kovalevskaja.

Šią vasarą buvo įrengta nemažai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių, pirmų ir kitų klasių mokyklose bei žaidimo aikštelių prie mokyklų ar darželių.

Skyrė lėšų tvoroms

„Savivaldybė, atsižvelgdamas į higienos normatyvus ir prioritetines sritis, tokias kaip vaikų saugumas, perskirstė apie 3,5 mln. eurų daugiau nei 200 švietimo įstaigų. Ypatingas dėmesys buvo skirtas tvorų tvėrimui įstaigose, kuriose yra ikimokyklinės bei priešmokyklinės vaikų grupės, bei vidaus remonto darbams.

Taip pat langų keitimui, virtuvių atnaujinimui, sanitarinių mazgų remontui, vaikų žaidimų aikštelių įrengimui. Apie 30-yje mokyklų ir darželių įrengtos tvoros. Dar prie 15 įstaigų išasfaltuoti privažiavimai, atnaujinti 10-ies mokyklų stadionai, daugiau nei 25-iose įstaigose įrengtos žaidimų arba sporto aikštelės“, – vasaros darbus vardijo A.Kovalevskaja.

Direktorė pripažino, kad ne visada darbus spėjama padaryti per vasarą: „Rimti remonto darbai kartais užtrunka, pagrindinė priežastis – užsitęsusios viešųjų pirkimų procedūros, teisinės procedūros dėl statybas leidžiančių dokumentų išdavimo. Taip pat dėl daugybės Vilniaus mieste vykstančių renovacijos darbų, kartais (būna ir po pakartotinių rangos konkursų skelbimų) sunkiai atrenkami rangovai.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojama Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojama Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazija

Remonto darbai mokyklose vėluoja beveik kiekvienais metais. Tai nulemia pirmiausia savivaldybės biudžeto sudarymo principai, kai galutinis finansavimas paaiškėja tik apie kovo mėnesį, tada ir pradedami viešieji pirkimai. Jeigu konkursas apskundžiamas, viskas užsitęsia ir iki vidurvasario ar net rugpjūčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius