-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 20

Renkami parašai po peticija dėl valstybinės mokyklos Vilniaus Pilaitėje

Dalis Vilniaus Pilaitės bendruomenės rimtai nusiteikusi kovoti dėl valstybinės mokyklos jų rajone, tokiu būdu tikėdamiesi neleisti čia pastatyti katalikišką ugdymo įstaigą. Tam vilnius.lt net paskelbta peticija, kurią gali pasirašyti tie, kurie yra už valstybinę mokyklą. Vilniaus savivaldybė vis dar nėra pasakiusi galutinio sprendimo, kas Tolminkiemio g. statys bendrojo lavinimo mokyklą.
Sklypas Pilaitėje, kur tikimasi turėti mokyklą ar darželį
Sklypas Pilaitėje, kur tikimasi turėti mokyklą / Idilijos nuotr.

„Tvyrant neaiškumui dėl tolesnio suplanuoto valstybinės mokyklos valstybiniame sklype Tolminkiemio g., Pilaitėje, Vilniaus m. (sklypo nr. 4400-1399-6495), projektavimo ir statybos bei vykstant prieštaringos ir nevienareikšmės informacijos sklaidai ir lobizmui, reikalaujame vykdyti prisiimtus įsipareigojimus ir skirti valstybinį sklypą (sklypo nr. 4400-1399-6495) valstybinės bendrojo lavinimo mokyklos statybai Tolminkiemio gatvėje ir toliau tęsti valstybinės bendrojo lavinimo mokyklos projektavimo ir statybos darbus pagal Vilniaus m. savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto komiteto 2017-09-06 posėdyje nr. 70 priimtus sprendimus, taip užtikrinant vieno labiausiai augančių Vilniaus mikrorajono bendrojo valstybinio švietimo poreikius“, – rašoma peticijoje.

Palaikančiųjų parašų po peticija gausėja – spalio 20-ąją paskelbtą peticiją iki 16 valandos jau buvo pasirašę apie 220 žmonių.

Gyventojai nėra vieningi

Kaip 15min jau rašė, žinia, kad mokyklą sklype šalia kylančios bažnyčios norėtų statyti Vilniaus arkivyskupija, gerokai įaudrino Pilaitės gyventojus, susibūrusius ir gana aktyviai besireiškiančius socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje grupėje „Pilaitės gyventojų bendruomenė“. Jie nemažai prisidėjo, kad teritorijoje būtų ne tik parkas, bet ir ugdymo įstaiga. Bet idėja turėti katalikišką mokyklą jų nesusižavėjo.

Feisbuke jau įkurta ir grupė pavadinimu „Už valstybinę mokyklą Pilaitėje“.

„Vilniaus Pilaitės gyventojai jau nebesistebi tituluojami vienu sparčiausiai augančiu mikrorajonu, kuriame miesto infrastruktūra sunkiai spėja prisitaikyti prie nekilnojamojo turto plėtros lemiamų realybių. Mikrorajonui, kuris jau dabar skaičiuoja apie 30 tūkstančių gyventojų, o pirmokai 2017 metais sudarė daugiau nei 1 proc. visų Lietuvos pirmokų, reikėtų mažiausiai vienos naujos mokyklos, kad 2018 m. pradinukams netektų mokytis dviem pamainomis.

Po ilgų derinimų, bendru savivaldybės ir Pilaitės aktyvistų sutarimu, buvo paskirtas sklypas naujos valstybinės mokyklos statyboms. 2017 m. rugsėjo 6 d. protokole Vilniaus miesto savivaldybėje nuspręsta „Pilaitės seniūnijoje Tolminkiemio g. esančiame sklype statyti mokyklą, o tarp Pajautos g., Karaliaučiaus g., Tolminkiemio g. ir I. Kanto al. esančiuose dviejuose sklypuose statyti du darželius“. Parengtame statybų plane numatoma, kad mokykla būtų perduota miestui 2019 pabaigoje. Iki darbų realizavimo pradžios lieka vienintelis žingsnis – mero parašas.

Rajonui, kuris jau dabar skaičiuoja apie 30 tūkst. gyventojų, o pirmokai 2017 m. sudarė daugiau nei 1 proc. visų Lietuvos pirmokų, reikėtų mažiausiai vienos naujos mokyklos.

Tačiau parengiamuosius darbus netikėtai sustabdo Vilniaus Arkivyskupijos pareikštas noras, kad Vyriausybė ir/ar Savivaldybė (kuriai sklypas priklauso panaudos teise) perleistų sklypą Arkivyskupijai. Arkivyskupija tame sklype norėtų statyti katalikišką mokyklą ir kitus objektus (nors sklypo plotas tik 18.276 kv.m.). Taigi, turime situaciją, kai Savivaldybė, pirmoji aiškiai įvardijusi planus statyti šiame sklype mokyklą, įgyja netikėtą konkurentą – Arkivyskupiją“, – rašoma šios grupės pristatyme.

Susitiks su premjeru

Tokią poziciją Pilaitėje palaiko ne visi. Janinos Gadliauskienės vadovaujama Pilaitės bendruomenė, įkurta dar 2002 metais ir itin aktyviai besipriešinusi golfo laukų įrengimui Pilaitės miškuose, skelbia kitą nuomonę. Po spalio 17 d. Pilaitės seniūnijoje įvykusio Šv.Juozapo parapijos klebono Ričardo Doveikos susitikimo su pakviestais bendruomenės atstovais J.Gadliauskienė paskelbė: „Socialiniuose tinkluose kilo diskusija dėl būtinumo Pilaitėje statyti tik valstybinę mokyklą. Tačiau susirinkusieji, tarp kurių buvo ir abiejų mokyklų direktoriai, sakė, kad itin svarbu, jog mokykla atsirastų artimiausiu laiku, o jei ji bus krikščioniška, tai visiškai šito nereikėtų bijoti. Ir čia pat buvo pridurta, kad daugelis tėvų, siekdami savo vaikams geresnio išsilavinimo, kaip tik vaikus stengiasi leisti į krikščionių mokyklas Vilniuje.“

Apie mokyklą greičiausiai bus kalbama ir antradienio susitikime su premjeru Sauliumi Skverneliu, kurį organizuoja Šv.Juozapo parapija, kviesdama parapijiečius ir bendruomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius