Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 08 10

Rietavo turgus Žemaitijos širdyje: nuo Lenino biusto iki medinių ratų vežėčioms

Gyvenimas gražesnis, kai jame dar būna pirmų kartų. Tai buvo vienas jų – viešnagė garsiajame Rietavo turguje. Pačioje Žemaitijos širdyje Žemaitijai skirtais metais dar gyvuoja ilgametė Rietavo turgaus tradicija. Čia kiekvieną sekmadienį sulekia šimtai pardavėjų ir tūkstančiai pirkėjų.
Rietavo turgus
Rietavo turgus / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Vykti į Rietavo turgų nebūtų kilusi mintis, jei ne vienas neįprastas pirkinys – motociklas. O prie motociklo juk reikia šalmo. Senas patyręs baikeris iškart pasakė – galite rasti Rietavo turguje. Ten visko yra.

Viena ausimi teko ne kartą girdėti, kad Rietave yra visko, ko tik užsimanai. Tik derėtis reikia mokėti. Ten veikia tikras turgus, kur nesiderėdamas šiek tiek įžeidi ir pardavėją. Kuo ne Turkija ar Indija?

Iš pradžių nebuvo minties kurti reportažą apie turgų, tačiau pirmi įspūdžiai privertė traukti iš kišenės telefoną ir gaudyti natūraliai meniškus vaizdus Žemaitijos metams.

Visas turgaus veiksmas vyksta tiesiog didžiulėje ganykloje, ant plačios kalvos, už keturių kilometrų nuo Rietavo Plungės link.

Rasti nesunku, tačiau pastatyti automobilį sekmadienio rytą gali būti ir sudėtinga. Galima statyti nemokamai, tačiau tuomet teks kelis šimtus metrų paeiti. Arčiau esančios stovėjimo aikštelės kainuoja pusantro euro. Galima mokėti ir išvažiuojant.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rietavo turgus vis dar gyvas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rietavo turgus vis dar gyvas

Prie įėjimo – įspėjamasis užrašas, kad teritoriją saugo piktas šuo. Panašu, kad toks iš tiesų egzistuoja, tik vargu ar piktas. Maisto skyriuje galima rasti ir to šuns būdą.

Šurmulys ir spalvos truputį primena kadrus iš indiškų filmų. Prie kiekvieno kampo pardavinėjami užkandžiai. Yra keletas ir rimtesnių valgyklų, kur po stogu yra ir staliukai.

Iškart pagauna smalsumas – net jei reikia tik motociklininko šalmo, norisi praeiti visas eiles. Tam prireikė mažiausiai poros valandų.

Į akis krenta turgaus senbuviai. Jie dažniausiai turi čia pasistatę jūrinius konteinerius, kuriuose laiko savo parduodamą gėrį. Atvyksta, atidaro, pažeria, o likučius vėl sugrūda iki kito karto.

Gera žinia – yra parduodamų vietų. Kai kurios prekyvietės, rodos, jau senokai nenaudojamos, tačiau nepanašu, kad turgus eitų myriop. Rodos, kaip žemaičiai ilgiausiai išlaikė pagonybę, taip gali nutikti ir su turgaus tradicija.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rietavo turgus vis dar gyvas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rietavo turgus vis dar gyvas

Neįmanoma visko įvardinti, ko čia yra. Žmonės pasakoja, kad anksčiau būdavo ir automobilių. Dabar galima rasti puikių dviračių, automobilių detalių, drabužių. „Sūrmaišiai – labai gerai tarkiams sunkti“, – be perstojo niūniuoja vaikščiojanti moteris su dviem pilnomis rankinėmis.

Taip pat platus vietinių ūkininkų produkcijos pasirinkimas – nuo kastinio iki kanapių aliejaus, nuo uogų iki naminės duonos. „Po keik melenės“, – sududena žemaitiškai vyriškas balsas prie ausies. Berods, litrą už keturis eurus atiduoda.

Šviežias kanapių aliejus – penki eurai už ketvirtį litro. Jei imsi du buteliukus, tai ir dovanų maltų kanapių sėklų gausi.

Ypač gausi sendaikčių ir kolekcinių vertybių pasiūla. Kažkas šalia rikiuoja A.Hitlerio, V.Lenino ir A.Smetonos biustus. Kažkur vėjyje plevėsuoja kolekcinės sovietinės karinės uniformos.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rietavo turgus vis dar gyvas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rietavo turgus vis dar gyvas

Viskas lyg ir turi savo vietas, tačiau intuityviai viskas ir šiek tiek permaišyta. Yra šiek tiek Indijos Europos centre. Pavyzdžiui, už prabangaus elektrinio dviračio gali rasti medinių vežimo ratų. Pagalvoji, jog tai dekoracija, tačiau netrukus išvysti tikrą balną. Gal vienintelis turguje, tačiau jis yra ir turi savo kainą.

Turguje ant stulpų yra iškelti senoviniai ruporai, kurie nė sekundei neužsičiaupia.

Sunku ir tiksliai apsakyti – pilna kažkokių nesąmonių, kurių, atrodo, niekam niekada tikrai nereikės, tačiau akivaizdu, jog visas parduodamas gėris palengva tirpsta. Kažkam tai šiukšlė, o kažkam visur ieškoma įrankio detalė.

Dar viena smagi detalė – turguje ant stulpų yra iškelti senoviniai ruporai, kurie nė sekundei neužsičiaupia. Per juos transliuojami įvairiausi skelbimai – nuo įvairių įstaigų reklamos iki konkrečių paslaugų ir meistrų telefono numerių. Savotiškas turgaus radijas.

Beje, su šalmais sekėsi visai neblogai. Yra gal tuzinas vietų, kur yra įvairiausių šalmų. Kai kurie stilingi – dengti dirbtine oda. Populiariausi itališki. Kartais dėvėta profesionali galvos apsauga gali kainuoti gerokai pigiau už naują, tačiau trapų šalmą.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rietavo turgus vis dar gyvas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rietavo turgus vis dar gyvas

Apie 13 valandą visas turgus pakeičia garsą. Trinksi durelės, žvanga gelžgaliai. Visi po truputėlį baigia darbą. Gal tai yra tas momentas, kai kažką galima įsigyti su didžiausia nuolaida? Iš tiesų – visi skuba dėti daiktus ir svajoja apie namuose garuojančius cepelinus. Taip trečdalis kainos nuo šalmo ir nukrito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius