Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 31

Rimvydas Petrauskas: „Nepriklausomybės akto atradimas pataikė tiesiai į mūsų istorinės savimonės nervą“

Sensacingas profesoriaus Liudo Mažylio atradimas – Vokietijos archyvuose aptiktas Vasario 16-osios aktas – tarsi paankstino valstybės šimtmečio šventę Lietuvoje.
Rimvydas Petrauskas
Rimvydas Petrauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po sveikinimų ir džiaugsmo bangų visuomenėje vėl kilo diskusijos apie istorinės atminties ir simbolių reikšmę. Apie tai kalbamės su Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanu profesoriumi Rimvydu Petrausku.

– Vokietijos archyvuose ,aptiktas Vasario 16-osios aktas sukėlė visuomenėje daug emocijų. Kaip būtų galima tai įvertinti?

– Profesoriaus Liudo Mažylio sensacingas ir didelės pagarbos vertas Vasario 16-osios dokumento atradimas pataikė tiesiai į mūsų istorinės savimonės nervą.

Viena vertus, atradimas tiesiog idealiai tiko laiko ir erdvės požiūriu – rengiantis valstybės atkūrimo šimtmečio šventei, draugiškai mūsų atžvilgiu nusiteikusios šalies archyve. Suprantamas visuomenės ir politikų džiaugsmas, kurį lydi ir sveikinimai atradėjui, ir pirmosios derybos dėl galimo dokumento eksponavimo ir galbūt pervežimo į Lietuvą.

– Tačiau džiaugsmą lydėjo ir tam tikra piktdžiuga ar nuostaba, ypač istorikų atžvilgiu.

– Taip Lietuvoje paprastai būna. Gera naujiena iškart yra palydima tylesnio ar garsesnio krizenimo ir kaltųjų paieškos. Skaitant gausius komentarus žiniasklaidoje, nepalieka įspūdis, kad šia naujiena džiaugiasi visi, išskyrus „savo darbo nepadariusius“ istorikus.

Būdinga, kad tokio komentaro neišgirsime iš paties atradėjo lūpų. Mat jam, kaip bet kuriam mokslininkui, akivaizdu, jog atradimas, kad ir koks individualus jis bebūtų, niekuomet nėra vieno žmogaus darbo rezultatas. Liudas Mažylis rėmėsi ilga ir turtinga istorinių tyrimų tradicija, kuri tyrinėtojus vedė ir prie gilesnio Nepriklausomybės paskelbimo idėjinių bei politinių aplinkybių pažinimo, ir prie paties dokumento Berlyne.

– Kaip įvertintumėte patį atradimą, kokia jo reikšmė?

– Nekelia abejonių, kad atrasto dokumento reikšmė yra didelė – tai pirmasis žinomas originalas, kuriame skelbiama Lietuvos nepriklausomybė. Tačiau šio akto vietą tarp kitų to meto dokumentų, apie kurių buvimą žinome ir kurių tikrai būtina toliau ieškoti, istorikai dar turės nustatyti. Taip jie pratęs Liudo Mažylio ir kitų tyrinėtojų darbus, atskleidžiant Vasario 16-osios akto istoriją.

VIDEO: L.Mažylis: žinia apie Vasario 16-osios akto radimą galėjo būti palaikyta ir pokštu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius