-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 13

Rinkėjai sukurpė kreipimąsi: nori P.Gražulį „išnešti“ iš Žmogaus teisių komiteto

Antradienį Mišrios Seimo narių grupės narį Petrą Gražulį nutarus skirti į Seimo Žmogaus teisių komitetą, svetainėje Manoteises.lt kilo iniciatyva parlamentarą iš šio komiteto „išnešti“. Kreipimąsi, adresuotą Seimo nariams, per parą pasirašė daugiau nei 4,5 tūkst. asmenų.
Petro Gražulio sulaikymas
Petro Gražulio sulaikymas 2013 metais / 15min.lt/Deniso Tarasenko nuotr.

„Seimo narys P.Gražulis tapo Seimo Žmogaus teisių komiteto nariu. Atrodo neįtikėtina? Tačiau valdančioji dauguma negebėjo savo tarpe rasti labiau kvalifikuoto asmens šiam darbui atlikti“, – svetainėje rašo kreipimosi autoriai.

„Nuo šiol p. Gražulis spręs, ar siūlomi įstatymai ir teisės aktai nepažeidžia žmogaus teisių principų, vykdys žmogaus teisių pažeidimų parlamentinę kontrolę Lietuvoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis

Taip pat kartu su kolegomis šiame komitete P.Gražulis greitai balsuos, ar pritarti abortų draudimui Lietuvoje ir siųsti šį įstatymo projektą į Seimo plenarinę salę.

P.Gražulis turi įprotį pasišalinti iš eismo įvykių, bet nepasišalina iš vietų, kuriose jis nėra pageidaujamas“, – rašoma svetainėje, kur taip pat primenamas parlamentaro elgesys iš taip įvardytos „turtingos [jo] istorijos žmogaus teisių srityje“.

  • 2010 metais P.Gražulis šoko per policijos užtvaras pirmosiose LGBT bendruomenės eitynėse ir buvo policijos išvesdintas;

  • 2013 metais P.Gražulis jėga bandė prasibrauti pro policijos pareigūnų užkardą ir buvo išneštas iš „Baltic Pride“ eitynių;

  • 2014 metais į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją Strasbūre nuvykęs parlamentaras negailėjo liaupsių Rusijos įstatymams, skatinantiems homoseksualių asmenų diskriminaciją. Gražulis sekti Rusijos pavyzdžiu ragino visą Europą.

  • 2017 metais P.Gražulis diskusijoje Seime apie vaiko teisių apsaugą pasisakė už fizines bausmes, teigdamas, kad „…mes bandome, man rodosi, atimti bent kokį įrankį tėvams dėl vaikų auklėjimo.“

  • 2017 metais P.Gražulis replikavo, kad Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen, savyje nešiojanti gyvybę, turėtų atsakingiau teikti „tokius įstatymo projektus“.

  • Šiuo metu P.Gražulis yra tiriamas Seimo etikos ir procedūrų komisijos dėl galimo psichologinio spaudimo ir netinkamo elgesio su savo dukros motina.

Dėl aukščiau išvardytų priežasčių kreipimosi autoriai reiškia prašymą parlamentarams „išnešti“ P.Gražulį iš Žmogaus teisių komiteto.

„Nes neturime vilties, kad pats iš jo išeis“, – teigia jie ir taip pat prašo savo gretose rasti Seimo narį ar narę, „gerbiantį įstatymo viršenybę ir suvokiantį žmogaus teisių principus bei paskirti šį asmenį į Žmogaus teisių komitetą vietoj P.Gražulio“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Petras Gražulis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Petras Gražulis

Svetainės Manoteises.lt redaktorė Jūratė Juškaitė teigia, kad per tokį trumpą laiką dėl jokio klausimo, ypač kai kalbame apie klausimą, susijusį su Seimo nario paskyrimu į komitetą, nebuvo surinkta tiek parašų.

„Tai rodo, kad žmonės stebi Seimo veiklą, yra nusivylę tokiu sprendimu ir klausia – nejaugi šis Seimas toks nekompetentingas, kad negebėjo rasti tinkamesnio asmens į šį komitetą?“ – pranešime žiniasklaidai cituojama J.Juškaitė.

Su kreipimusi galite susipažinti čia.

Pasikeitimus Seimo komitetuose parlamentarai patvirtino antradienį, kai valdantieji pasirašė susitarimą dėl bendro darbo su partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija.

„Kiekvienas Seimo narys turi būti kokiame nors komitete [...]. Šiuo atveju, Petras Gražulis perėjo į tą (Žmogaus teisių – 15min) komitetą – ten trūko žmogaus, būtų neveiksnus komitetas“, – trečiadienį Delfi.lt studijoje sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ir pridūrė, kad Žmogaus teisių komitete atsidūręs parlamentaras „kaip tik turės apie ką susimąstyti“.

Informacijos apie nesantuokinę P.Gražulio dukrą V.Pranckietis nekomentavo.

P.Gražulis, prieš išreikšdamas norą tapti Žmogaus teisių komiteto nariu, dirbo Audito komitete.

Į Seimą P.Gražulis pateko, kai jį aukštai partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąraše išreitingavo rinkėjai. Rinkimų metu politikas surinko 14 593 pirmumo balsų ir iš 4 vietos sąraše pakilo į 2-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius