-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09

Rinkimai 2020: Žaliųjų partija sieks aplinkosaugą padaryti veikiančia politikos dalimi

Neparlamentinė Lietuvos žaliųjų partija žada aplinkosaugą padaryti pilnaverte šalies politikos dalimi – skatinti žaliąją energetiką, taikyti mokesčių lengvatas ekologiškiems produktams, mažinti visų rūšių taršą, išsaugoti ekosistemas.
Partijos Lietuvos žaliųjų partija priešrinkiminė spaudos konferencija
Partijos Lietuvos žaliųjų partija priešrinkiminė spaudos konferencija / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Mes manome, kad praktiškai su labai retomis išimtimis visu nepriklausomybės laikotarpiu aplinkosauga nebuvo pilnavertis viešosios politikos segmentas. Mūsų tikslas yra sugrąžinti tą tikrąją darną, kai sprendžiame ne tik klausimus, susijusius su žmonėmis, su valstybės interesais ir poreikiais, bet ir su gamta, su aplinka. Grąžinti tą tikrąją darną į politiką, į įstatymus, į žmonių mąstymą, elgesį“, – sako Žaliųjų partijos pirmininkas Remigijus Lapinskas.

Partija taip pat akcentuoja būtinybę stiprinti švietimą, geriau užtikrinti gyventojams sveikatos apsaugą.

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė Žaliųjų partijos žinia. „Mūsų vizija yra Lietuva, gebanti darniai vartoti išteklius, atsakingai tvarkyti atliekas, pigiau tvarkyti atliekas – manome, kad Lietuva šiandien švaisto savo galimybes, – mažinti oro, vandens ir triukšmo taršą“, – teigė R. Lapinskas.

Aplinkosauga. Partija teigia, kad reikia pasirūpinti aplinkosaugos specialistais – skirti jiems didesnį finansavimą, aprūpinti moderniomis darbo priemonėmis. Sprendžiant gamtosaugos klausimus siūloma pasitelkti visuomenę, smarkiai plėsti neetatinių inspektorių tinklą. Taip pat žalieji mano, kad reikia numatyti griežtesnes bausmes už žiaurų elgesį su gyvūnais, priimti Nacionalinę miškų strategiją, kurioje būtų rastas balansas tarp pramonės ir gamtosaugos, stiprinti saugomų teritorijų režimą, miestuose aktyviau saugoti želdynus, maksimaliai išsaugant brandžius medžius.

Energetika. Žalieji siūlo Lietuvai būti ambicinga ir tapti nepriklausoma nuo iškastinio kuro bei sukurti uždaru ciklu veikiančią žiedinę ekonomiką. Jie kelia tikslą, kad iki 2040 metų šalis atsisakytų naftos, dujų, anglies ir pereitų prie atsinaujinančių energijos išteklių – saulės, vėjo, žemės gelmių energijos ir kt.

Mokesčiai. Partija siūlo taikyti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą elektrinėms, 9 proc. PVM tarifą hibridiniams automobiliams ir tokį patį – ekologiškiems produktams, palaipsniui naikinti lengvatas žymėtam žemdirbių dyzelinui, naujam smulkiam ir vidutiniam verslui steigti sukurti valstybinę programą, kuri leistų imti paskolas lengvatinėmis sąlygomis, o verslo savininkus, kurie įkuria pirmąjį verslą, atleisti pelno mokesčio pirmus trejus metus, skatinti mokslui imlias verslo formas.

Partijos programoje – sumanymas kurti žaliųjų investicijų fondus, kad į juos gyventojai investuotų pensines ar kitas investicines lėšas, o iš jų būtų galima apmokėti atsinaujinančios energijos gavybos procesus.

Algos ir pensijos. Per kadenciją žalieji žada pasiekti, kad minimali mėnesio alga bruto būtų 1000 eurų, vidutinis mėnesio darbo užmokestis – 2000 eurų, o senatvės pensija – nemažesnė kaip minimali mėnesio alga.

Švietimas. Žalieji žada siekti ilgalaikio partijų susitarimo švietimo klausimais. Anot jų, šiai sričiai turi būti skiriama ne mažiau kaip 6 proc. bendrojo vidaus produkto. Jie ragina atkurti mokytojų prestižą, pirmiausia didinant pedagogų atlyginimą iki pusantro vidutinio darbo užmokesčio dydžio pradedantiems mokytojams. Siūloma peržiūrėti ugdymo turinį, suvienodinti vadovėlius, optimizuoti mokyklų tinklą, vaiko pinigus mokėti tik tuo atveju, jeigu tėvai garantuoja, jog jų vaikai lankys švietimo ir ugdymo įstaigas.

COVID-19. Partija ragina sudaryti galimybę kiekvienam gyventojui, kuriam to reikia, atlikti Covid-19 testą. Pasak jų, taip galėtų būti pagerintas sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas. „Taip pat siūlytume stiprinti Lietuvos sienos apsaugą dėl COVID-19, daryti testus, matuoti temperatūrą oro uostuose, įvažiuojant per sieną. Tokiu būdu pajudinti iš mirties taško šią labai didžiulę problemą“, – sakė žaliųjų kandidatė į Seimą Rūta Andriuškevičienė.

Rinkimų šūkis. „Metas Lietuvai sužaliuoti“.

Kandidatas į premjerus. Partijos pirmininkas Remigijus Lapinskas.

Tikisi gauti mandatų. Žaliųjų partija tikisi Seime turėti savo frakciją, tad viliasi gauti ne mažiau kaip septynis mandatus.

Žaliųjų partija įkurta 2011 metais, jai kol kas nepavykdavo įveikti 5 proc. Seimo rinkimų barjero, buvęs partijos lyderis Linas Balsys į parlamentą patekdavo laimėjęs vienmandatėje apygardoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius