-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 08 /17:08

Rinkimai pandemijos akivaizdoje: balsuoti – su kaukėmis ir savo tušinukais

Artėjant spalio 11 dienai vyksiantiems Seimo rinkimams pateikiama daugiau detalių apie tai, kaip atrodys balsavimas toliau plintant koronavirusui. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė sakė, balsuoti atvyksiantys rinkėjai turėtų nepamiršti trijų atributų: veidą dengiančios kaukės, asmens tapatybę patvirtinančio dokumento ir rašymo priemonės.

Antradienį Vyriausybėje vyko pasitarimas dėl atsakingų institucijų pasirengimo Seimo rinkimams.

Jam pirmininkavo premjeras Saulius Skvernelis, kuris po susitikimo žadėjo komentarus žiniasklaidai. Tačiau galiausiai vietoj savęs į nuotolinę spaudos konferenciją jis atsiuntė Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį.

S.Skvernelis per atstovą tik perdavė, kad Seimo rinkimai vyks.

Nuotolinę spaudos konferenciją iš Vyriausybės rūmų stebėkite čia:

A.Stončaičio teigimu, aptarimas dėl pasirengimo rinkimams buvo gana platus.

„Pagrindinė žinia, kuri mes norėtumėme, kad būtų transliuojama ir perduodama, kad tikrai rinkimai turi įvykti. Ir jie turi būti saugūs. Tačiau, be abejo, kad prisidėti galime ir privalome visi“, – komentavo Vyriausybės kancleris.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis

Anot jo, turi būti užtikrintas aprūpinimas apsaugos priemonėmis, pagal dabartines realijas reglamentuota rinkimų komisijų darbo veikla, saugus rinkėjų dalyvavimas rinkimuose.

A.Stončaitis pasakojo, kad kalbėta apie tai, jog būtina sudėlioti aiškius algoritmus, kaip turės dirbti rinkimų komisijų nariai, vyksiantys pas balsuojančiuosius namuose, tuos, kurie bus saviizoliacijoje. Vyriausybės kancleris nurodė, kad dabar saviizoliacijoje yra daugiau kaip 6 tūkstančiai asmenų.

A.Stončaitis sakė, kad žmonės į rinkimų apylinkes turės ateiti su veidą dengiančiomis kaukėmis. Tačiau jeigu kaukių rinkėjai neturės, jas esą suteiks valstybė.

Reikės laikytis atstumo

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė sakė, balsuoti vyksiantys rinkėjai turėtų nepamiršti trijų atributų: veidą dengiančios kaukės, asmens tapatybę patvirtinančio dokumento ir rašymo priemonės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

„Tai yra trys atributai, kuriuos kiekvienas rinkėjas su savimi turėtų turėti, apie kuriuos turėtų pagalvoti prieš eidamas balsuoti“, – nurodė ji.

Tai yra trys atributai, kuriuos kiekvienas rinkėjas su savimi turėtų turėti, apie kuriuos turėtų pagalvoti prieš eidamas balsuoti.

Pasak L.Matjošaitytės, VRK tvarkose nėra numatyta, kiek asmenų galės būti rinkimų apylinkėse, kuriose vyks balsavimas. Tačiau rinkimų komisijų nariai turės reguliuoti rinkėjų srautus, vengti žmonių maišymosi, numatyti, kad judėjimas vyktų viena kryptimi.

Jeigu įmanoma, įėjimas turėtų būti pro vienas, o išėjimas – pro kitas duris.

Balsavimo kabinos turės būti išdėstytos reikiamu atstumu, balsuoti atėję rinkėjai turės laikytis saugaus atstumo.

„Prašysime laikytis saugaus atstumo, tai yra ne mažesnio kaip metras, dezinfekuoti rankas“, – sakė VRK vadovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai

Jeigu rinkimų komisijos nariui, nustatančiam rinkėjo tapatybę, kils klausimų dėl to, ar tikrai balsuoti atvyko tas pats asmuo, kaip nurodyta pateiktame dokumente, jis gali paprašyti trumpam nusiimti veido kaukę.

„Toliau gavęs rinkimų biuletenius rinkėjas eina į balsavimo kabiną, pažymi biuletenius savo rašymo priemone. Jeigu rašymo priemonės neturėtų, ta rašymo priemonė jam būtų suteikta. Būtų suteikta daugkartinio naudojimo rašymo priemonė, kurios turėtų būti reguliariai dezinfekuojamos. Vėliau sulenkęs biuletenius rinkėjas juos turėtų įmesti į balsadėžę ir palikti balsavimo patalpą“, – dėstė L.Matjošaitytė.

Rinkėjų temperatūra, pasak jos, nebus tikrinama. Jeigu į balsavimo vietą atvyks akivaizdžių viršutinių kvėpavimo takų ligos simptomų turintis asmuo, jo bus paprašyta palaukti kitoje patalpoje arba lauke.

„Jam bus iškviesta greitoji medicinos pagalba ir asmuo nedalyvaus procese“, – teigė VRK pirmininkė.

Yra rizikų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės teigimu, rinkimų metu pagrindinės rizikos – kaip ir kiekviename dideliame renginyje, sutraukiančiame daug žmonių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Anot jos, labai svarbu, kad balsuoti neitų ir kaip komisijos nariai nedirbtų tie, kas jaučia bet kokius ūmių kvėpavimo takų infekcijos ligų simptomus.

Taip pat svarbu, kad saviizoliacijoje esantys žmonės nepažeistų karantino sąlygų ir nevyktų balsuoti. Jie turi kreiptis į VRK, kuri sudarys galimybę balsuoti namuose.

R.Lingienė akcentavo, kad svarbu, jog žmonės tinkamai dėvėtų apsaugos priemones.

Prašo papildomų lėšų

Seimo rinkimams organizuoti VRK papildomai prašo skirti daugiau kaip 3 mln. eurų. Dėl to jau kreiptasi į Finansų ministeriją ir Vyriausybę. L.Matjošaitytė minėjo, kad dėliojant pirminę rinkimų sąmatą nebuvo aišku, kad jie vyks COVID-19 pandemijos akivaizdoje.

Papildomo finansavimo prireiks, nes rinkimai vyks ilgiau nei įprastai – 4 dienas, rinkimų komisijų nariai dirbs ilgiau ir panašiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius