Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 12

Rinkimų apylinkės komisijos narė: balsus skaičiavau 22 valandas, mokės už 12

Vienoje sostinės rinkimų apylinkių pernakt balsus skaičiavusi 15min skaitytoja teigia kaip jautis arusi net 22 valandas, tačiau užmokestį gaus tik už 12 valandų. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas pripažįsta, kad pinigų rinkimams skirta mažai, o rinkimų apylinkėje pinigai galėjo būti išnaudoti lapelių nešiojimui, tuo metu balsų skaičiavimui jų pasilikta nepakankamai.
Rinkimai Eišiškėse
Seimo rinkimai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Savo vardo ir Vilniaus rinkimų apylinkės pavadinimo atskleisti nenorėjusi skaitytoja laiške 15min teigė, kad nors rinkimai apylinkėje praėjo sklandžiai, tačiau iki pat paryčių biuletenius skaičiavę komisijos nariai liko apgauti.

„Negana to, kad atlyginimams buvo skirta labai mažai pinigų, tai dar ir darbo valandas sugebėjo sumažinti. Aš grįžau namo prieš 5 valandą ryto, tačiau tabelyje parašyta, jog dirbau 12 valandų, – piktinosi ji. – Keista, pagal mano skaičiavimus, turėtų būti 22. Kas sumokės už likusias valandas? Kur jos dingo? Ar mes ne žmonės – su mumis nereikia skaitytis?“

Aš grįžau namo prieš 5 valandą ryto, tačiau tabelyje parašyta, jog dirbau 12 valandų.

Ji taip pat pasipiktino tuo, kad 8-iems apylinkėje dirbusiems žmonėms maistui visai dienai buvo skirti 25 eurai.

15min skaitytoja rašo suprantanti, kad jos niekas nevertė dirbti apylinkės komisijoje, tačiau ji tikino gavusi pamoką gyvenimui: „Dar tokio pasityčiojimo nesu mačiusi.“

Pagal patvirtintą tvarką, viena rinkimų apylinkės komisijos nario darbo valanda įvertinta 2,66 euro, komisijų pirmininkai gauna šiek tiek daugiau.

Kiekvienai komisijai biudžetas nustatomas iš anksto apytiksliai paskaičiuojant, kiek užtruks rinkėjo kortelių nešiojimas, o vėliau – balsų skaičiavimas.

Z.Vaigauskas: gal komisija blogai planavo laiką

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas 15min teigė, kad skundai dėl sumažinto darbo valandų skaičiaus yra reti, tačiau jų gaunama.

„Kai užrašoma, kad ilgai nešiojo rinkėjo korteles, išnaudojamas pinigų limitas, todėl rinkimų dienai kartais ir mažiau lieka. Galbūt ir nubraukė – jeigu komisija planavo laiką blogai“, – sakė jis.

Tačiau Z.Vaigauskas ramino, kad komisijos gaus papildomų lėšų antrojo rinkimų turo organizavimui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas

„Komisija turėtų tiksliau planuoti darbą“, – sakė jis.

VRK pirmininkas pridūrė, kad susidarius tokiai situacijai, kai pinigų rinkimų apylinkėje nelieka sumokėti visiems už atliktus darbus, komisija turi kreiptis į apygardos rinkimų komisiją ir įrodinėti, kad pinigų tikrai pritrūko.

Pasak Z.Vaigausko, anksčiau yra pasitaikę atvejų, kad apylinkių komisijų pirmininkai, pildydami darbo dokumentus, sau pridėdavo darbo valandų ir būdavo net taip, kad nelikdavo pinigų kitų komisijos narių algoms. Todėl šiemet minėtus dokumentus turi pasirašyti visa komisija.

VRK komisijos pirmininkas pripažino, jog klausimų dėl balsų skaičiuotojų darbo apmokėjimo yra visokių, pavyzdžiui, už naktinį darbą jiems nemokama dvigubai, kaip to reikalauja Darbo kodeksas – kartais komisijų nariai dėl to skundžiasi VRK.

Z.Vaigauskas sutinka, kad jų darbo įkainiai yra per maži, tuo metu darbas – sunkus, o reikalavimai – dideli.

„Manau, kad pinigų per mažai skirta“, – teigė jis ir priminė, kad Seimas prašė Vyriausybės jų skirti daugiau, tačiau ši nesutiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius