-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 13

Maža Lazdijų apylinkė balsus skaičiavo ilgiausiai: kodėl jos rezultatai paaiškėjo tik paryčiais?

„Greičiau susisuko, pažanga palyginti su savivaldybių tarybų rinkimais yra“, – taip vėlyvą balsavimo rezultatų iš Lazdijų rajono rinkimų apygardos pateikimą įvertino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė. Ji teigė, kad ilgą balsų skaičiavimą lemia objektyvios priežastys: 14-oje, Lazdijų apylinkėje, kuri bene paskutinė atsiuntė rezultatus, buvo gauti 953 išankstinio balsavimo vokai.
Laura Matjošaitytė
Laura Matjošaitytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dėl šios priežasties ilgai skaičiavo. Ir Savivaldybių tarybų rinkimuose buvo apie 800 vokų. Irgi ilgai skaičiavo“, – aiškino L.Matjošaitytė.

Ji pabrėžė, kad išankstinio balsavimo biuletenių skaičiavimas visada trunka ilgiau.

„Užsidarius rinkimų apylinkei pirmiausia suskaičiuojami biuleteniai balsadėžėje ir tik po to paimami didieji, išoriniai išankstinio balsavimo vokai. Plėšiama po vieną voką, ištraukiama rinkėjo kortelė, joje nurodytas rinkėjo vardas ir pavardė sutikrinamas su VRK informacine sistema, patikrinama, ar rinkėjas rinkimų dieną nebalsavo. Jei ne, tada iš voko išimamas mažasis vidinis balsavimo vokas, jis metamas į balsadėžę. Tada ji atidaroma, iš jos ištraukiami visi mažieji vidiniai vokai, jie atplėšiami ir biuleteniai rūšiuojami pagal kandidatus“, – procesą nupasakojo L.Matjošaitytė.

Tai – procedūros, kurias reikia patikrinti, jokių klaidų negali pasitaikyti.

Jos pastebėjimu, visose savivaldybėse, kur sulaukiama išankstinio balsavimo vokų, rezultatų skaičiavimas prailgėja.

„Neringa irgi vėlai pateikė duomenis. Balsavusių paštu buvo 1411. Tokiai savivaldybei tai – didelis skaičius. Čia daugybė rinkėjų deklaruoja savo gyvenamąją vietą, kad turėtų lengvatų vasarą“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Ji pažymėjo, kad balsų skaičiavimas nėra lenktynės: „Tai – procedūros, kurias reikia patikrinti, jokių klaidų negali pasitaikyti ir komisijos negali skubėti, tvirtinti protokolų su nepatvirtintais, nekorektiškais rezultatais. Kviečiu nuvykti į apylinkių uždarymą ir visą naktį praleisti skaičiavimo procedūrose. Tada žmonės supranta, koks tai sunkus ir atsakingas darbas. Ir Vilniuje, kituose miestuose buvo apylinkių, kurios vėliau atsiuntė rezultatus, o tai irgi susiję su tuo, kad buvo daugiau išankstinio balsavimo vokų.“

Be to, L.Matjošaitytė atkreipė dėmesį, kad prezidento rinkimuose šįkart turėjome net penkias išankstinio balsavimo savivaldybėse dienas, todėl rinkėjų aktyvumas šoktelėjo iki 10,75 proc.

Siūlau, kad Lazdijuose būtų dvi apylinkės, kur vyktų išankstinis balsavimas.

Lazdijų rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Ramutė Subačienė irgi užtikrino, kad jokių kitų priežasčių vėlyvam rezultatų pateikimui iš Lazdijų apylinkės nėra.

„Išankstinio balsavimo vokų apdirbimas imlus laikui. Turėkite minty, kad žmonės jau 12 valandų būna atidirbę ir pavargę. Esu dirbusi toje apylinkėje – viską lemia vokų kiekis. Visada būna apie 1000. Ne pirmus rinkimus dirbu ir vis siūlau, kad Lazdijuose būtų dvi apylinkės, kur vyktų išankstinis balsavimas. Gal tada kiekviena turėtų mažiau vokų ir viskas vyktų greičiau“, – kalbėjo R.Subačienė.

Kodėl tiek žmonių balsuoja iš anksto? „Nes patogu, nereikia sekmadienį eiti, rengtis. Be to, tai – senas rajonas, daug balsuojančių namuose, pagaliau, yra treji senelių namai, ligoninė – taip ir susidaro.“

Šioje Lazdijų apylinkėje nugalėjo Gitanas Nausėda, surinkęs 35,57 proc. balsų, antra liko Ingrida Šimonytė, gavusi 25,17 proc., o trečias – Saulius Skvernelis, gavęs 23,92 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius