Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 12

Rinkimų komitetų įvardijimas „demokratijos grimasa“ papiktino nepartinių judėjimų atstovus

Prezidentės Dalios Grybauskaitės perspėjimas, jog silpstant partijoms rinkimuose gali triumfuoti „pseudodemokratiniai judėjimai“, o rinkimų komitetai tapo „demokratijos grimasa“, papiktino nepartinių politinių junginių atstovus.
Rinkimai Eišiškėse
Rinkimai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Man labai gaila, kad Lietuvos prezidentė būtent taip atsiliepė apie Lietuvos žmonių judėjimus, žmonių nuomones ir žmonių norus, daugiau komentarų neturiu. Manau, kad prezidentei reikėtų daugiau atsisukti ir pažiūrėti į save“, – BNS sakė Druskininkų meras, asociacijos „Už Druskininkus“ vadovas Ričardas Malinauskas.

Druskininkų mero R.Malinausko vadovaujama asociacija „Už Druskininkus“, krepšinio trenerio Tomo Pačėso vadovaujamas judėjimas „Už Alytų“ ir Lazdijų mero Artūro Margelio pirmininkaujama organizacija „Pirmyn! Kartu mes galime“ balandį įsteigė bendrą asociaciją „Už Lietuvą“. Judėjimai planuoja kartu dalyvauti kitų metų savivaldos rinkimuose.

Lazdijai.lt ir 15min nuotr./Artūras Margelis, Ričardas Malinauskas ir Tomas Pačėsas
Lazdijai.lt ir 15min nuotr./Artūras Margelis, Ričardas Malinauskas ir Tomas Pačėsas

Šalies vadovė D.Grybauskaitė savo metiniame pranešime sakė, kad „rinkimų komitetai, turėję įnešti daugiau demokratijos, paskatinti nepartinių žmonių dalyvavimą rinkimuose, deja, tampa vienkartinės demokratijos grimasa su politinių atskalūnų reanimacija, neaiškiu finansavimu, menka kontrole ir su vieninteliu tikslu – siekti valdžios“.

Kalbėdama apie partinės sistemos krizę ji taip pat pažymėjo, kad „jau artimiausiuose rinkimuose galime pamatyti pseudodemokratinių judėjimų triumfą arba ant nusivylimo bangos išnirusį naują koncerną – gelbėtoją“.

Pilietinio judėjimo „Kartu“ vadovas parlamentaras Povilas Urbšys, kurio vardo visuomeninis rinkimų komitetas „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ laimėjo savivaldos rinkimus Panevėžio mieste, prezidentės pasisakymą pavadino makabrišku.

„Makabriškai skamba prezidentės diagnozavimas, kad tai yra demokratijos grimasa. Šie komitetai būtent pasitarnauja, kad pravėdintų politinę sistemą, kurioje susidarė ne politinės partijos, o dariniai, primenantys klanus ar organizuotus nusikalstamus susivienijimus“, – BNS sakė P.Urbšys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys

„Keista, kai prezidentė kalba, kad politinės partijos yra politinio veikimo pagrindas, o siekiai alternatyviai dalyvauti politinės valdžios formavime įvardijami kaip kenkiantys valstybei. Alergija rinkimų komitetams parodo, jog kai kas negali išsivaduoti iš aukštosios komunistų partijos mokyklos dėstytojo mentaliteto“, – šalies vadovei įgėlė P.Urbšys.

P.Urbšys, neseniai pranešęs apie galimą kandidatavimą būsimuose Panevėžio mero rinkimuose, taip metė iššūkį komiteto atstovui Panevėžio merui Ryčiui Mykolui Račkauskui – po šio pareiškimo iš P.Urbšio vadovaujamo judėjimo pasitraukė beveik visa savivaldybės tarybos frakcija.

Su visuomeniniu komitetu „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“ išrinktas Šiaulių miesto meras A.Visockas teigė, kad Šiauliuose rinkimų komiteto idėja pasiteisino.

„Nežinau, kuo remiasi prezidentė, bet Šiauliuose šita galimybė yra išnaudojama labai efektyviai. Šitas komitetas ir su komitetu atėję žmonės, nė vienam žmogui nereikėjo jokio darbo, nė vienas žmogus nepaprašė jokios protekcijos“, – BNS sakė A.Visockas.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Artūras Visockas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Artūras Visockas

„Galiu net pasakyti asmeninį pajautimą – tai viršija mano lūkesčius, kurie buvo labai labai aukšti. Tai, kas vyksta Šiauliuose su šituo komitetu, kuriam man tenka vadovauti, galiu pasakyti yra unikaliai teigiama praktika. Negi tai nevyksta kituose miestuose? Viliuosi, kad vyksta“, – kalbėjo Šiaulių meras.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, vadovaujantis judėjimui „Vieningas Kaunas“, prezidentės pasisakymų nekomentavo.

Savivaldybių tarybos ir merai Lietuvoje bus renkami kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius