-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 01

Rinkimų kova be taisyklių: politikai ašaras lieja ir prezidentei

Nors ši savivaldos rinkimų kampanija vadinama blankia ir neįsimintina, kai kuriose savivaldybėse verda karštos aistros. Konkurentų ar piktavalių „nuskriaustų“ kandidatų skundai skrieja ne tik policijai, rinkimų prievaizdams, bet ir valstybės vadovei Daliai Grybauskaitei.
Sudraskytas rinkiminis plakatas
plakatas / „Facebook“ nuotr.

Tai, kad šalis ruošiasi demokratijos šventei – savivaldybių tarybų ir tiesioginiams merų rinkimams, galima pastebėti ne vien dėl miestuose ir miesteliuose kabančių reklaminių kandidatų plakatų, bet ir iš policijos suvestinių.

Pastaruoju metu jose kone kiekvieną savaitę galima rasti po keletą užfiksuotų pažeidimų dėl nuplėštų rinkiminių agitacijų, apgadintų kandidatų reklaminių stendų ir panašiai.

Politinė reklama
Politinė reklama

Reklamas apipurškė dažais

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Revitos Janavičiūtės teigimu, iki vasario 27 dienos vakaro buvo gauti 53 pranešimai dėl nuniokotų, apgadintų rinkimų agitacijų ir reklamų, kitokių panašaus pobūdžio pažeidimų. Dažniausiai kreiptasi dėl viešosios tvarkos pažeidimų ir turto sunaikinimo – dažais apipurkštų, suplėšytų plakatų, pavogtų stendų.

Pavyzdžiui, vasario 25 dieną Alytuje, Vilniaus gatvėje, po savaitgalio buvo pastebėtas apgadintas reklaminis stendas – visuomeninio rinkimų komiteto „Už Alytų“ reklaminė agitacija su vieno kandidato į savivaldybės tarybą R.Š. (vienintelis kandidatas su tokiais inicialais minėto komiteto sąraše yra Romualdas Šapaitis – red.past.) nuotrauka.

Sausio 28 dieną Prienuose, J.Basanavičiaus g.-J.Brunzos g. moteris ant reklaminio stendo pakabintame rinkiminiame plakate pamatė ant nuotraukos nupieštą svastiką ir ūsus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybėje vykstantis išankstinis balsavimas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybėje vykstantis išankstinis balsavimas

Policiją pasiekė skundas ir iš Prienų rajono, kur Šilavoto kaime prie parduotuvės esančioje skelbimų lentoje raudonais dažais buvo nupurkšti skelbimai, įvairių judėjimų, partijų bei komisijų agitaciniai plakatai. Taip pat ten naktį dažais apipurkštas rinkimų stendas, pastatytas prie autobusų stotelės.

„Kiti pažeidimai yra įvairūs: ne vietoje, t.y. pažeidžiant kelių eismo taisyklių reikalavimus pastatyti reklaminiai stendai, pranešimai apie rinkėjų „pavėžėjimą“ ir kt. Daugiausia skundų ir kreipimųsi sulaukiama iš gyventojų, rinkimų apygardų ar partijų narių – galima sakyti – aktyvių piliečių. Dėl gautų pranešimų atliekami tyrimai, renkami įrodymai, nustatinėjami liudininkai“, – teigė R.Janavičiūtė.

Apkaltino oponentus

Politikai dėl panašių pažeidimų kreipiasi ne tik į teisėsaugą, bet ir juos viešina kitais kanalais. Į Kauno rajono savivaldybės tarybą su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD) kandidatuojantis Deividas Streikus savo feisbuko paskyroje pasidalino vaizdo įrašu.

Jame užfiksuota, kaip prie reklaminio stendo, kuriame pakabintas plakatas, raginantis balsuoti už konservatorių kandidatą į rajono merus Justiną Urbanavičių, sustoja automobilis. Iš jo išlipa vyras, prieina prie stendo ir ant plakato su konservatoriaus atvaizdu užklijuoja kito kandidato reklamą.

Dėl to D.Streikus apkaltino politinius oponentus. „Rinkiminiai socialdemokratų triukai: kaip „Atsirasti per 60 sekundžių“? Ir uždengti pagrindinį konkurentą Justiną Urbanavičių“, – feisbuke rašė TS-LKD atstovas.

Į šį įrašą sureagavo Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas ir kandidatas į Kauno rajono merus Valerijus Makūnas. Feisbuke jis parašė: „Tikrai bjaurus poelgis, kvailas ir negarbingas. Šio žmogaus neatpažįstu, bet neatmetu galimybės, kad tai provokacija, kas jau yra ne vieną kartą buvę“.

„Prezidente, padėk“

TS-LKD kandidatės į Klaipėdos ir Mažeikių rajonų meres Rasa Petrauskienė bei Lina Rimkienė nuėjo dar toliau. Dėl „grubių demokratinių rinkimų pažeidimų“ Žemaitijoje jos kreipėsi į D.Grybauskaitę.

Vaizdo įraše, nufilmuotame prie didžiulio reklaminio skydo, jos kalba apie pjaustomus sunkiai pasiekiamus stendus, kasdien plėšomus plakatus, reklamą, draudžiamą naudojantis tarnybine padėtimi, persekiojamus žmones ir trukdymus susitikti su rinkėjais. „Kreipėmės į rinkimų komisiją, policiją – niekas nieko padaryti negali. Žiniasklaida rašo, bet niekas nesikeičia“, – aiškino R.Petrauskienė.

L.Rimkienė prašo D.Grybauskaitės atkreipti dėmesį į Žemaitiją ir Klaipėdos kraštą, nes „čia rinkimai panašesni į Baltarusiją nei į laisvą Lietuvą“ – esą senoji valdžia laikosi įsikibusi savo.

„Jūsų ekscelencija, neleiskite pavogti žmonių balsų. Mes, kaip ir jūs, norime laisvos, demokratiškos Lietuvos. Padėkite savo autoritetu“, – prezidentės prašė kandidatės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius