-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 02

Neringos rinkėjų aktyvumas kol kas didžiausias, Vilniuje neringiškiams vos nepritrūko biuletenių

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose iš anksto balsavusių piliečių aktyvumas vienoje Lietuvos savivaldybėje pribloškia. Savo balsą jau atidavė kas penktas Neringos gyventojas, naktį skubiai prireikė vežti į sostinę šios savivaldybės rinkimų biuletenių.
Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose
Lietuvoje vyksta išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vasario 28 ir kovo 1 dienomis iš anksto balsavo 865 rinkėjai, savo gyvenamąją vietą deklaravę Neringos savivaldybėje. Tai yra 18,47 proc. visų rinkimų teisę turinčių kurorto gyventojų.

Trečiosios išankstinio balsavimo dienos skaičius VRK paskelbs vėliau.

2019 m. rinkimuose situacija buvo panaši – išankstiniame balsavime dalyvavo net 23,84 proc. Neringoje gyvenamąją vietą deklaravusių žmonių.

Raimundo Celencevičiaus/15min nuotr./Nida
Raimundo Celencevičiaus/15min nuotr./Nida

Tačiau galutinis aktyvumas šioje savivaldybėje nebuvo niekuo išskirtinis – prie balsadėžių savo valią pareiškė tik kiek daugiau nei 54 proc. šios savivaldybės valdžios rinkėjų.

Pasyviausi – didmiesčių rajonai

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, daugiau nė viena savivaldybė nepasižymi tokiu aktyvumu. Štai antroje pagal aktyvumą savivaldybėje – Lazdijų – iš anksto balsavo 7,94 proc. rinkėjų. Daugiau nei 7 proc. rinkėjų savo balsą iš anksto atidavė Ignalinos ir Varėnos savivaldybėse.

Pasyviausi rinkėjai – didžiųjų miestų rajonuose. Kiek daugiau nei 1 proc. balsavo Šiaulių, Kauno, Panevėžio, Vilniaus rajonų savivaldybėse. Nėra labai aktyvus sprendžiant dėl miesto likimo ir Klaipėdos miesto savivaldybės gyventojai. Pirmąją rinkimų dieną savo balsą atidavė tik 1,87 proc. klaipėdiečių.

Pritrūko biuletenių

Aiškėja, kad ketvirtadienio naktį iš Neringos į sostinę, kur pritrūko biuletenių kurorto rinkėjams, vyko specialus ekipažas.

VRK atstovė Indrė Ramanavičienė tai patvirtino.

„Vakar vakare, užsidarius balsavimo vietoms, buvo pastebėta, kad Vilniuje gali pritrūkti Neringos savivaldybės biuletenių. VRK, gavusi šią žinią, nedelsiant ėmėsi organizuoti biuletenių pristatymą iš Neringos į Vilnių.

Neringos savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė taip pat ėmė ieškoti būdų, kaip nugabenti Neringos biuletenius į sostinę. Balsavimo biuleteniai buvo atgabenti į Vilnių dar iki atsidarant balsavimo vietoms, todėl šis logistinis iššūkis per naktį buvo išspręstas ir nė vienam rinkėjui biuletenių nepritrūko.

Norėtume pabrėžti, kad biuleteniai buvo vežami griežtai laikantis VRK nustatytos tvarkos, apskaityti perdavimo-priėmimo aktais ir pašaliniai asmenys, nesusiję su rinkimų organizavimu, biuletenių transportavimo procese nedalyvavo“, – teigė VRK atstovė.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos miesto gyventojai, rinkdami merą iš anksto, kol kas itin pasyvūs.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos miesto gyventojai, rinkdami merą iš anksto, kol kas itin pasyvūs.

Rinkėjų skaičius išaugo tūkstančiu

Anot jos, pastebima, kad nemažai pajūrio gyventojų renkasi balsuoti sostinėje iš anksto.

Neringoje jau kurį laiką stebima tendencija, kad daugėja gyventojų, turinčių antruosius namus kurorte. Čia jie ir deklaruoja gyvenamąją vietą, nors gyvena sostinėje ar kokiame kitame Lietuvos mieste. Registracija leidžia pretenduoti į lengvatas, tokias kaip automobilių rinkliava.

Tai puikiai įrodo statistika, kaip nuo 2011-ųjų augo rinkėjų skaičius Neringos savivaldybėje. Beje, įdomu tai, kad 2018-ųjų duomenimis Neringoje gyveno 3097 žmogus.

Rinkėjų skaičius Neringoje

  • Rinkėjų skaičius Neringoje 2011 m. – 3531
  • Rinkėjų skaičius Neringoje 2015 m. – 3965
  • Rinkėjų skaičius Neringoje 2019 m. – 4390
  • Rinkėjų skaičius Neringoje 2023 m. – 4695

Šiuose savivaldos rinkimuose buvo stebima kandidatų į Neringos merus agitacija, vykstanti didmiesčiuose Vilniuje ir Kaune. Todėl pačioje Neringoje jau pasigirsta nerimo, kad savivaldybės vadovų likimą spręs tie, kurie čia tik vasaroja, tad nejaučia kasdienės problematikos.

Tuo metu VRK nariai, skaičiuojantys balsus rinkimų naktį, teigia, kad nors ši savivaldybė yra viena mažiausių, balsai skaičiuojami iki išnaktų. Procedūros, kai skaičiuojami iš anksto balsavusių balsai, dėl įvairių techninių niuansų užtrunka.

„Bet kokiu atveju, nepaisant to, kokį balsavimo būdą rinkėjai pasirenka – ar balsuoti iš anksto, ar rinkimų dieną, mes džiaugiamės, kad rinkėjai ateina išreikšti savo pilietinės valios rinkimuose“, – teigė I.Ramanavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius