Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 10

Rinkimų prognozės: dėl 1,5 tūkst. savivaldos mandatų varžysis 14–16 tūkst. kandidatų

Maždaug dėl 1,5 tūkst. savivaldybių tarybų mandatų kitų metų kovą vyksiančiuose rinkimuose varžysis 14–16 tūkst. kandidatų, o į 60-ties savivaldybių merus kandidatuos keli šimtai kandidatų, prognozuoja Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.
Balsavimas Kaune
Balsadėžė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kandidatų turime labai gausiai – 60-yje savivaldybių turime išrinkti 1524 savivaldybių tarybų narius, tarp jų 60 merų. Turime numatę, kad kandidatų sąrašų bus apie 600, jei bus išlaikytas ankstesnių rinkimų skaičius, sąrašuose tuomet galėtų būti 14-16 tūkst. kandidatų. 60-yje savivaldybių kandidatų į merus, galime galvoti, kad turėsime keletą šimtų“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Z.Vaigauskas.

Kaip pranešė VRK vadovas, visuomenininkai kol kas yra užregistravę 58 visuomeninius rinkimų komitetus 30-yje savivaldybių. Ar jie visi galės dalyvauti rinkimuose, priklausys nuo sėkmės renkant parašus.

„Labai greitu laiku prie kandidatų sąrašų pateikimo prisijungs politinės partijos, iki vakar VRK užregistravo 18 partijų, kurios kelia sąrašus“, – sakė VRK vadovas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas

Pateikti pareiškinius dokumentus dar gali šešios partijos, mat ir visos 24 politinės partijos yra užsiregistravusios politinės kampanijos dalyvėmis.

Visi keliami kandidatų sąrašai ir kandidatai bus užregistruoti tik tuomet, kai sulauks pakankamo rinkėjų palaikymo. Reikiamų surinkti parašų skaičius svyruoja nuo 100 parašų Rietave iki 1700 parašų Vilniaus mieste. Besikeliantieji Kaune turės surinkti 1300, Klaipėdoje – 860, Šiauliuose – 570, Panevėžyje – 550 parašų.

Taip pat per spaudos konferenciją pristatytos visuomeninių judėjimų iniciatyvos savivaldos rinkimams. Ne pirmus rinkimus stebintys judėjimo „Baltosios pirštinės“ savanoriai stebi ir fiksuoja galimus rinkimų pažeidimus, „Žinau, ką renku“ yra sukūrę internetinę platformą visuomenės tiesioginiam bendravimui su politikais, „Man ne dzin“ skatina jaunimą balsuoti ir aktyviai dalyvauti pilietiniame gyvenime ir t.t.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovo 1 dieną. Pirmą kartą merai bus renkami tiesiogiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius