Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 04

E.Gentvilas atsikvėpė lengviau: išgyvenome

Politinės korupcijos byloje figūruojančiam ir nemažai ryškių lyderių pastaruoju metu netekusiam Liberalų sąjūdžiui savivaldos rinkimai, anot partijos pirmininko Eugenijaus Gentvilo, buvo nelengvi, bet susiklostė pakankamai gerai.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tiesioginę spaudos konferencijos transliaciją žiūrėkite čia:

VIDEO: Rytas po rinkimų: politikų komentarai

Po savivaldos rinkimų Liberalų sąjūdžio atstovai buvo nusiteikę gana pozityviai. E.Gentvilo teigimu, nors daug kas netikėjo, bet jie išgyveno, atlaikė sunkiausią laikotarpį, įveikė povandeninius rifus.

Jis priminė prognozavęs, kad Liberalų sąjūdis turės 8 merus, o politinių partijų rikiuotėje šiuose rinkimuose užims ketvirtą vietą. Panašiai šiandien situacija ir klostosi.

Taip pat liberalai jau turi užsitikrinę apie 130 savivaldybių tarybų narių mandatų. Du Liberalų sąjūdžiui atstovaujantys kandidatai laimėjo mero rinkimus pirmajame ture – parlamentaras Vitalijus Gailius Joniškio rajone ir Antanas Černeckis Rietave. „Dar aštuoni kovos antrame ture. Planuojame, kad turėsime aštuonis merus“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Tačiau šiuose rinkimuose partijos rezultatai yra prastesni nei 2015 metais, kai pagal pelnytus rinkėjų balsus liberalai buvo treti. „Tačiau reikia taikstytis su faktu, kad per tą laiką atsirado ar labai sustiprėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga“, – kalbėjo jis.

Skaudūs praradimai

E.Gentvilas nedramatizavo praradimų didmiesčiuose, pastebėdamas, kad tai – ne vien Liberalų sąjūdžio problema. Viršų, kaip pastebėjo jis, juose ima visuomeniniai rinkimų komitetai.

Liberalų sąjūdžio vadovas prisiminė neseniai sakęs, kad liberalus išgelbės regionai. Esą taip ir atsitiko.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Sekmadienio vakarą E.Gentvilas teigė, kad po savivaldos rinkimų Lazdijų rajono meras Algis Kašėta uždarys visuomeninį rinkimų komitetą ir planuoja sugrįžti į partiją.

Klausiamas, galbūt sugrįžti atgal pasiprašė iš partijos pasitraukęs dėl Vilniaus miesto mero posto kovojantis Remigijus Šimašius, E.Gentvilas atsakė neigiamai. Vis dėlto, jis teigė, kad antrame merų rinkimų ture sostinėje ir Klaipėdoje palaikys buvusius partijos kolegas, t.y. R.Šimašių ir Vytautą Grubliauską.

Santūrūs optimistai

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad rinkimų rezultatus vertina santūriai optimistiškai. Esą partijos pasiekimai leidžia optimistiškiau kalbėti apie kitų rinkimų rezultatus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Elektrėnų meras Kęstutis Vaitukaitis irgi džiaugėsi rinkimų rezultatais. Šioje savivaldybėje liberalai išlaiko pozicijas. Tai leis tęsti pradėtus darbus.

Laukia pokyčiai

E.Gentvilas teigė, kad ragina kolegas galvoti apie atsinaujinimą ir naują lyderystę. Jis sakė būsiantis nekuklus, bet priminė, kad jis su savo komanda „ištraukė“ partiją.

Pasak E.Gentvilo, liberalai turi ir gali surasti jaunų žmonių, kurie gali vesti partiją į priekį. Kaip vieną jų jis paminėjo ir Joniškio rajono mero rinkimus laimėjusį Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininką Vitalijų Gailių. Tiesa, kaip pripažino Liberalų sąjūdžio vadovas, jis nežino kolegos ambicijų.

Iškovo du merų postus

Liberalų sąjūdis savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose sulaukė beveik 6 proc. rinkėjų palaikymo. Tai – penktas rezultatas tarp juose dalyvavusių visuomeninių komitetų ir politinių jėgų.

Per pirmąjį rinkimų turą buvo išrinkti du šiai partijai priklausantys merai – Vitalijus Gailius Joniškio rajone ir Antanas Černeckis Rietave.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius