-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 18

G.Landsbergis: tai – opozicijos pergalė

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis pasibaigusius savivaldos rinkimus įvertino kaip sėkmingus partijai ir visai opozicijai. Jis akcentavo, kad visuomeniniams rinkimų komitetams ir „valstiečiams“ nepasisekė susidoroti su tradicinėmis partijomis.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

G.Landsbergio teigimu, bendras rezultatų vertinimas – kukli pergalė, bet pergalė. Pagal mandatų skaičių konservatoriai yra pirmieji, laimėję 279 merų ir tarybų narių mandatus.

Jį džiugina tai, kad nors ir minimaliai, bet pavyko aplenkti Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP), laimėjusią 277 mandatus savivaldybių tarybose.

VIDEO: G.Landsbergis apie konservatorių rezultatus rinkimuose: kukli pergalė, bet pergalė

G.Landsbergis sakė labiausiai norintis pabrėžti tai, kad rinkimai buvo vienareikšmiška opozicijos pergalė. Seime opozicijoje dirbančios partijos laimėjo 32 merus postus. Valdančiųjų – „valstiečių“, „tvarkiečių“ ir socdarbiečių pasiekimai gerokai kuklesni – jie turės 11 merų.

Pasak G.Landsbergio, apibendrinant galima pasakyti, kad visos pastangos, kurias dėjo komitetai, „valstiečiai“ susidoroti su tradicinėmis partijomis, rezultatų neatnešė. Tradicinės partijos esą ne tik, kad išlaikė pozicijas, bet jas ir sustiprino.

Reikalauja A.Vaitkaus „galvos“

G.Landsbergis išskyrė merų rinkimų rezultatus Klaipėdos mieste, kur „valstiečių“ kandidatas Klaipėdos uosto generalinis direktorius Arvydas Vaitkus pralaimėjo su visuomeniniu rinkimų komiteto perrinkimo siekusiam Vytautui Grubliauskui.

„Oligarchinės tendencijos, kurios ten buvo pasireiškusios, vis dėlto gavo smūgį. Tikiuosi, kad susisiekimo ministras Rokas Masiulis, kuris prieš prasidedant rinkimams sakė, kad imsis sprendimų po rinkimų dėl pono Vaitkaus tolimesnės karjeros uoste, vis dėlto bus ryžtingas ir patrauks poną Vaitkų iš uosto vadovų“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Pokyčiai neišvengiami

G.Landsbergis tvirtino, didžiausias miestas, kuriam vadovaus konservatorius yra Radviliškis, kur laimėjo Antanas Čepononis.

TS-LKD lyderis pripažino, kad partijos strategija didžiuosiuose miestuose turės keistis, permainos yra neišvengiamos, jeigu norima geriau pasirodyti savivaldos ir kituose rinkimuose.

Kartu jis pažymėjo, kad, kaip rodo jų tyrimai, jeigu Seimo rinkimai vyktų artimiausiu metu konservatoriai Vilniuje pelnytų didžiausią paramą. Tačiau tai, kad tai neatsispindi savivaldos rinkimų rezultatuose, esą glumina.

Klausiamas, ar rinkimų rezultatai miestuose nerodo, kad TS-LKD trūksta asmenybių, G.Landsbergis sakė, kad dabar sunku atsakyti, kokia strategija ir taktika reikalinga didžiuosiuose miestuose. Jis juokavo, kad gal Vilniaus savivaldybė yra per arti Seimo. Esą žmonės, kurie galėtų daryti karjerą savivaldoje, mano, kad galėtų būti renkami į Seimą. „Bet tebūnie tai dar šiek tiek ateities klausimas. Galbūt bus mano pasiūlymai, kuriuos turėsiu pristatyti partijai, kokie reikšmingi pokyčiai yra reikalingi“, – aiškino jis.

Prasidės derybos dėl Vilniaus

G.Landsbergis sakė, kad jau sulaukė signalų iš naujos Vilniaus miesto vadovybės, atstovaujamos Remigijaus Šimašiaus, dėl darbo valdančiojoje koalicijoje sostinėje. Jis mano, kad derybos dėl koalicijos formavimo netrukus prasidės.

Jis priminė, kad šioje Vilniaus miesto savivaldybės tarybos kadencijoje, kol konservatoriai dalyvavo valdančiosios koalicijos veikloje, jiems buvo priskirtos švietimo ir energetikos sritys. Esą jose būtų galima tęsti bendradarbiavimą. Tačiau, anot jo, dėl visko dar turi vykti derybos.

Klaipėdoje dokumentas dėl bendradarbiavimo su V.Grubliausko visuomeniniu rinkimų komitetu jau yra pasirašytas.

Tiesioginę spaudos konferencijos transliaciją stebėkite čia:

Pirmavo pirmajame ture

Antrojo rinkimų turo metu merais buvo išrinkti 8 TS-LKD atstovai. Pagal šį rodiklį partija nusileido tik socialdemokratams, laimėjusiems 10 merų postų, ir žengė koja kojon su visuomeniniais rinkimų komitetais, kurių atstovai antrajame rinkimų ture taip pat iškovojo 8 merų mandatus.

Pirmajame ture pagal merų ir tarybų narių mandatų skaičių tarp partijų konservatoriai pirmavo laimėję 266 mandatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius