-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 03 18 /15:08

R.Karbauskis: šie rinkimai – nebe partijų

Didžiausios valdančiosios partijos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad šių savivaldos rinkimų rezultatai parodė, kad tai buvo asmenybių rinkimai.
Ramūnas Karbauskis, Bronis Ropė
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak R.Karbauskio, pasibaigę savivaldos rinkimai buvo asmenybių rinkimai. Esą merai, kurie sugeba dirbti konstruktyviai, įsitvirtina.

„Tai visiškai asmenybių rinkimai. Matyt, tas pokytis po to, kai įvedėme tiesioginius merų rinkimus, kristalizuojasi tuo, kad jau tie merai, kurie sugeba konstruktyviai dirbti, kurie sugeba vykdyti savo programas, jie įsitvirtina“, – mano jis.

Kritiką, kad partijoje nėra asmenybių, LVŽS lyderis atmetė. Jis sakė, kad Seimo LVŽS frakcijoje dirba daugybė jų.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis įvertino valstiečių pasiekimus savivaldybių rinkimuose

R.Karbauskis įgėlė socialdemokratams, primindamas, kad partija nepateko į savivaldybių tarybas nei Vilniuje, nei Kaune, nei Klaipėdoje. Tai, jo nuomone, rodo, kad šie rinkimai – jau nebe partijų.

Džiaugiasi laimėjimais

R.Karbauskis sakė, kad pirmą kartą per šias dvi savaites galima kalbėti apie tikrus rinkimų skaičius. Jis pažymėjo, kad rinkimuose partija iš viso turės 232 merų ir tarybų narių mandatus.

Lyginant su praėjusia kadencija, dabar „valstiečiai“ turės 94 mandatais daugiau. Šią kadenciją dirbo keturi „valstiečių“ merai, o kitą kadenciją dirbs šeši.

Taip pat R.Karbauskis akcentavo, kad miestai balsuoja už „valstiečių“ kandidatus. Pavyzdžiui, į antrąjį turą Klaipėdoje ir Marijampolėje buvo patekę Klaipėdos jūrų uosto generalinis direktorius Arvydas Vaitkus bei parlamentaras Kęstutis Mažeika. Tiesa, rinkimus jie pralaimėjo.

R.Karbauskis anksčiau prognozavo, kad LVŽS laimės 300 tarybų narių mandatų. Klausiamas apie tai, jis vis tiek aiškino, kad palaikymas „valstiečiams“ išaugo beveik visoje Lietuvoje. Esą kiek mažiau balsų, nei planuota, surinkta vien todėl, kad daugiau jų surinko „jų bičiuliai“ iš visuomeninių rinkimų komitetų.

Tačiau „valstiečių“ lyderis pripažino, kad nepasiteisinusi prognozė kiek trikdo partijos sėkmę rinkimuose. „Matyt, neįvertinau to, kiek stipriai veiks rinkimuose asmenybės. Šiuo atveju, kai mums sakoma, kad valstiečiai-žalieji neturi pakankamai asmenybių, tai aš pasakysiu paprastai. Jeigu mes būtumėme leidę sau daugiau Seimo narių iškelti kandidatais į merus, mes tikrai būtumėme turėję kiek kitokį vaizdą. Bet mes negalėjome sau to leisti, kitaip nei opozicinės partijos“, – kalbėjo jis.

Taip pat R.Karbauskis džiaugėsi bičiulių visuomeniniuose rinkimų komitetuose pergalėmis. Pavyzdžiui, Kėdainiuose. Jis taip pat akcentavo, kad kol LVŽS bus valdžioje, jie neleis suvaržyti visuomeninių rinkimų komitetų galimybės dalyvauti rinkimuose savivaldoje.

Ignalina prarasta dėl „skleistų melų“

LVŽS pirmasis vicepirmininkas Bronis Ropė, kalbėdamas apie „valstiečių“ kandidato Henriko Šiaudinio nesėkmę Ignalinos rajono, kuris laikytas partijos bastionu, mero rinkimuose, sakė, jog toks buvo žmonių sprendimas.

Tačiau jis pastebėjo, kad rinkimų rezultatai čia yra dvejopi. „Valstiečiai“ laimėjo 9 tarybos narių mandatus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronis Ropė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronis Ropė

„Tikrai reikia džiaugtis, kad visas sąrašas, kuris buvo pateiktas, yra patikimi, sąžiningi, teisingi žmonės ir jie buvo palaikyti. Antras turas keliais procentais nusvėrė į kitą pusę. Žmonės darė tokį sprendimą, tokį apsisprendimą. Žmonių pasirinkimą reikia gerbti. Atsakomybė, kuri kliuvo už tą pasitikėjimą, ji, matytis, kaip bus realizuojama“, – kalbėjo B.Ropė.

R.Karbauskis tai siejo su tuo, kad regionuose esą skleistas melas apie planuojamas uždaryti ligonines ir panašiai.

Artėjančiuose rinkimuose tikisi didesnio palaikymo

R.Karbauskis yra kalbėjęs apie tai, kad LVŽS šiemet laimės visus trejus vyksiančius rinkimus. Jis ir dabar dėl to nusiteikęs optimistiškai.

Esą jeigu „valstiečiai“ prie savivaldos rinkimuose pelnytų balsų pridėtų Visvaldo Matijošaičio vesto visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“, Šiaulių mieste laimėjusio visuomeninio rinkimų komiteto „Artūro Visocko sąrašas „Dirbame miestui“ gautus rinkėjų balsus, būtų galima sakyti, kad jie laimėjo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Man iš tikrųjų įdomu, kaip pasiskirstys balsai Europos Parlamento (EP) rinkimuose, nes Kaune, kur mes nepatekome į tarybą, mums truputį pritrūko iki keturių procentų, mes tikrai kiekvienas čia sėdintis, puikiai suprantate, gausime daug daugiau EP rinkimuose Kaune, nes „Vieningas Kaunas“ nedalyvauja rinkimuose.

Lygiai taip pat Šiauliuose tas procentas, kurį gavome, yra žymiai mažesnis, nei gausime EP rinkimuose. Tačiau esmė tokia, kad pasirinks žmonės. Realiai ką supratome iš šių rinkimų, kad kažkokios nusivylimo klišės, kad mes neturime palaikymo miestuose, griuvo“, – kartojo R.Karbauskis.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad jį delegavusi LVŽS savivaldos rinkimuose sustiprino savo pozicijas.

„Vertinu teigiamai, kadangi politinė partija, kuri buvo ne taip stipriai atstovaujama tarybose, gavo beveik šimtu mandatų daugiau, taip pat sustiprino savo merų pozicijas ir (...) didžiuosiuose miestuose, kur niekada neturėjo nei atstovų, nei frakcijų, turi“, – žurnalistams Vilniuje pirmadienį sakė premjeras.

Laimėjo keturis merų mandatus

Antrajame ture merais buvo išrinkti keturi LVŽS atstovai.

Klaipėdos rajono meru taps parlamentaras Bronius Markauskas, Lazdijų rajonui vadovaus Ausma Miškinienė, Panevėžio rajonui – Povilas Žagunis, Visaginui – Erlandas Galaguzas.

Tačiau partija prarado savo bastionu laikytą Ignalinos rajoną. Čia perrinkimo siekęs „valstietis“ Henrikas Šiaudinis pralaimėjo socialdemokratui Justui Rasikui.

Pirmajame ture LVŽS laimėjo 218 merų ir tarybos narių mandatų. Pagal tai tarp partijų „valstiečiai“ liko treti po konservatorių ir socialdemokratų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius