Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 17 /15:15

Rokiruotė: R.Šadžius Europos Audito Rūmuose pakeis R.Budbergytę, o ši užims jo kėdę

Finansų ministras socialdemokratas Rimantas Šadžius siunčiamas dirbti į Europos Audito Rūmus Liuksemburge. Jo kadencija truks 6 metus.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Greičiausiai įvyks rokiruotė

Už tai balsavo 55 Seimo nariai, prieš – 5, o susilaikė 43 parlamentarai.

Dabartinės Lietuvos atstovės Europos Audito Rūmuose Rasos Budbergytės kadencija baigiasi gegužės mėnesį. Grįžusi į Lietuvą, ji ketina dalyvauti spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose su valdančiąja socialdemokratų partija.

R.Budbergytė taip pat teigia, jog svarstytų siūlymą tapti finansų ministre vietoj R.Šadžiaus, tačiau tikina, jog jai toks siūlymas kol kas jai nepateiktas. Premjeras A.Butkevičius ketvirtadienį pareiškė siūlysiantis ministro postą R.Budbergytei.

Vyriausybės nutarimas dėl R. Šadžiaus skyrimo Europos Audito Rūmų nariu priimtas prieš Kalėdas, tačiau paskutinę rudens sesijos dieną jo parlamentarai nesvarstė. Tuomet Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pareiškė, kad Vyriausybės teikimas neatitinka Seimo statuto reikalavimų – neišlaikytas 24 valandų terminas nuo projekto registravimo.

ec.europa.eu /Rasa Budbergytė
ec.europa.eu /Rasa Budbergytė

Buvo nukėlę

Parlamentarams susiginčijus, ar finansų ministras socialdemokratas R.Šadžius turėtų būti išsiųstas dirbti į Europos Audito Rūmus, Seimas nutarė po pietų balsuoti dėl jo delegavimo į Liuksemburgą.

Už tai balsavo 56 Seimo nariai, prieš – 37, o susilaikė 14.

Pertraukos paprašė konservatoriai, pareiškę, kad jų apsisprendimą lems R.Šadžiaus ir premjero Algirdo Butkevičiaus pozicijos dėl PVM tarifo mažinimo.

Po tokio balsavimo premjeras Seimui pareiškė, kad galėtų būti sumažintas standartinis 21 proc. siekiantis PVM: „Mano pozicija būtų tokia – vis dėlto mažinti bendrą PVM tarifą apskritai. Kol kas tai mano nuomonė“.

Seime jis taip pat teigė palaikantis PVM lengvatą tik šviežiai ir atšaldytai mėsai, tačiau pabrėžė, kad apie tai būtų galima diskutuoti nuo gegužės. Premjeras, be kita ko, siūlo svarstyti, kiek būtų galima dar padidinti neapmokestinamųjų pajamų dydį 2017 metais.

A.Kubilius priekaištavo, kad į Liuksemburgą siunčiamas R.Šadžius neturi auditoriaus patirties.

„Eame įsitikinęs, kad Lietuvoje yra auditorių, kurie nebeturėtų mokytis. Nesuprantame, kodėl ministras neturėtų užbaigti savo darbų iki šios Vyriausybės kadencijos pabaigos“, – teigė A.Kubilius.

„Tvarkiečiai“, liberalsąjūdiečiai pareiškė irgi nepritariantys R.Šadžiaus delegavimui, o „darbiečiai“ savo pozicijos neišsakė.

Parlamentaras Vytautas Matulevičius tvirtino, kad R.Šadžiaus kandidatūrai priešinamasi ne dėl jo kompetencijos.

„Priežastis ne kompetencija. Gal šitas postas saugomas kitam asmeniui, gal Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei?“ – klausė jis.

Vyriausybės nutarimas dėl R. Šadžiaus skyrimo Europos Audito Rūmų nariu priimtas prieš Kalėdas, tačiau paskutinę rudens sesijos dieną jo parlamentarai nesvarstė. Tuomet Seimo pirmininkė L.Graužinienė pareiškė, kad Vyriausybės teikimas neatitinka Seimo statuto reikalavimų – neišlaikytas 24 valandų terminas nuo projekto registravimo.

R.Šadžius 2012 metais antrą kartą tapo finansų ministru. Pirmąkart finansų ministru jis dirbo 2007–2008 m. Gedimino Kirkilo Vyriausybėje ir sulaukė daug priekaištų, kad nuslėpė artėjančią finansų krizę bei jai nepasiruošė.

2003-2007 metais jis dirbo socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos apsaugos, finansų viceministru, 2008 ir 2012 metais dalyvavo Seimo rinkimuose, bet abu kartai buvo nesėkmingi. Nuo 1996 iki 2003 metų R.Šadžius vadovavo privačiai konsultacijų įmonei „Apskaitos ir konsultacijų biuras“, o po 2008 metų rinkimų į Seimą trumpai yra dirbęs socialdemokratų frakcijoje Seime.

Europos Audito Rūmai tikrina, kaip yra naudojamos ES lėšos, ir teikia rekomendacijas Europos Komisijai bei nacionalinėms vyriausybėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius