Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 01

Rolanda Lingienė: „kietojo“ karantino nebeprireiks, jeigu visi skiepysimės

COVID-19 atvejų skaičius sostinėje grįžo prie piko praėjusių metų pabaigoje, taip sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė. Artimiausiu metu, pasak R.Lingienės, situacija gerės, priežastis – aktyviai vykstantis gyventojų vakcinavimas.

Situacija yra gerėjanti dėl aktyvios vakcinacijos ir, jeigu Vilniuje tempai bus išlaikyti panašūs, po mėnesio, tikėtina, bus vakcinuota pusė gyventojų. Dar vienas geras rodiklis – platesnis testavimas. Tai padeda surasti daugiau besimptomių atvejų.

Taip pat padeda šiltėjantis oras, kuris, pašnekovės įsitikinimu, viruso plitimo nesustabdys, bet tikrai sulėtins.

Skiepų efektyvumas Lietuvoje matomas, medikai ir socialinių įstaigų darbuotojai vakcinuoti, apie židinius šiose įstaigose jau nepranešama.

„Dėl susirgimo problemų nebėra. Kita vertus, reikia būti solidariems. Grįžimas į mokyklas įvyko taip pat sklandžiai“, – sako R.Lingienė.

Praėjusią savaitę Vilniaus mokyklose fiksuoti tik aštuoni susirgimai (red. pastaba – ugdymas vykdomas 76 mokyklose iš 125), šis rezultatas pasiektas bendromis tėvų, pedagogų ir mokyklų administracijų pastangomis.

VDU nuotr./VDU darbuotojų vakcinavimas nuo COVID-19
VDU nuotr./VDU darbuotojų vakcinavimas nuo COVID-19

Dabartinė ir gruodžio situacija skiriasi

„Pagrindinis pokytis – infekcija paliečia jaunesnius žmones, ir tai siejama su britiškąja jos atmaina. Galima greičiau užsikrėsti ir stebimas jaunesnis užsikrėtusiųjų amžius“ – sako R.Lingienė.

Daug ekspertų sprendžia, kokias priemones taikyti, tačiau akivaizdžiai pastebima, kad griežtas karantinas nebeveikia. R.Lingienė įsitikinusi, kad žmonės nebesilaiko ribojimų, nes yra pervargę, atsiranda psichologinių problemų.

Prielaidų grįžti prie „kietojo“ karantino aktualijų laidos „15/15“ pašnekovė nemato. R.Lingienė neskuba dėl suaktyvėjusio užsikrėtusiųjų skaičiaus kaltinti ir barų, kurie duris atvėrė vos prieš keletą dienų: „Neturime nė vieno registruoto atvejo, susijusio su barais ir net fiziškai kol kas jų negali būti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

NVSC Vilniaus departamento direktorė R.Lingienė priminė, kad pirmosios bangos metu daugiausiai sirgo ir mirė vyresnio amžiaus žmonės.

Todėl, jos nuomone, sprendimas pirmiausia vakcinuoti silpniausius Lietuvos piliečius buvo teisingas.

Mato šviesą tunelio gale

O kokia bus trečioji banga, jeigu ji bus? Epidemiologė sako: „Buvo pirmasis karantinas, po to – antrasis. Jis turi savo galiojimo ribas. Ribos baigėsi. Atsakomybė dabar perkelta ant visuomenės pečių, valstybė suteikė galimybę skiepytis, to labai mums reikėjo. Rodikliai rodo, kad šviesa tunelio gale yra.“

„Kalbant apie dabartinę situaciją, nenustebčiau, jei situacija blogėtų dėl atlaisvinimų, ir jie savo kainą turės. Nebus visi sąmoningi, bet jeigu vakcinacijos apimtys bus tokios, kokias žada Sveikatos apsaugos ministerija, situacija tikrai stabilizuosis, jei virusas neparodys kitos savo pusės, kurios dar net mokslas nežino“, – sakė R.Lingienė aktualijų laidoje „15/15“.

VIDEO: 15/15: kodėl geriau pasiskiepyti nei persirgti COVID-19. M.Strioga apie dažniausius galimus šalutinius poveikius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius