Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 29

Už borto paliktas Rolandas Paksas vis tiek bandys dalyvauti prezidento rinkimuose

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ prašymu praėjusią savaitę Seime buvo atidėtas paskutinis balsavimas dėl Konstitucijos pataisos, kuri atvertų apkaltos būdu iš prezidento posto pašalintam jos pirmininkui, europarlamentarui Rolandui Paksui kelią vėl tapti prezidentu ar parlamentaru. Tačiau R.Paksas vis tiek nori bandyti dalyvauti šiuose prezidento rinkimuose. Trečiadienį tokį jo pageidavimą ketina svarstyti „tvarkiečių“ valdyba.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Luko Balandžio nuotr.

„Rengiami dokumentai Europos Žmogaus Teisių Teismui, ar R.Pakso registracija prezidento rinkimams negalėtų vykti tiesiogiai atsižvelgiant į teismo sprendimą, nes Lietuva, neleisdama jam kandidatuoti, ignoruoja teismo sprendimą“, – 15min.lt sakė vienas „Tvarkos ir teisingumo“ narys.

Anot jo, R.Paksas bandys registruotis kandidatu prezidento rinkimuose nepaisydamas to, kad Konstitucija iki šiol nepakeista. Jei Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) jam to padaryti neleistų, tuomet R.Paksas planuoja kreiptis į visus galimus teismus ir rėkti, kad Lietuva nepaiso Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo.

„Galbūt tada jam ir piniginė kompensacija būtų skirta“, – svarstė „tvarkietis“.

Bet kokiu atveju mes kandidatą prezidento rinkimuose kelsime. Ar tikrai labai šalta?“ – bandė nukreipti pokalbį oro link R.Paksas.

R.Paksas mieliau kalba apie orą

Pats R.Paksas apie šį planą kalbėti nebuvo linkęs. Jis tikino visus komentarus teiksiąs tik po valdybos posėdžio trečiadienio vakarą, tačiau kategoriškai galimybės, kad prezidento rinkimuose bandys dalyvauti pats, nepaneigė.

„Rytoj valdybos posėdis ir po jo visi komentarai. Bet kokiu atveju mes kandidatą prezidento rinkimuose kelsime. Ar tikrai labai šalta?“ – bandė nukreipti pokalbį oro link R.Paksas.

15min.lt žiniomis, be R.Pakso klausimo, „tvarkiečiai“ trečiadienį taip pat aptars aplinkos ministro Valentino Mazuronio ir Seimo Audito komiteto pirmininkės Jolitos Vaickienės galimybes dalyvauti prezidento rinkimuose.

Anksčiau „tvarkiečiai“ kaip apie kandidatą į prezidentus protesto balsams surinkti kalbėjo ir apie Seimo narį Petrą Gražulį, tačiau kandidatuoti rinkimuose į šalies vadovo postą nepanoro jis pats. 

Konstitucijos nepakeitė

Primename, kad Europos Žmogaus teisių teismas yra nusprendęs, kad apkaltos būdu iš pareigų pašalintam asmeniui visą gyvenimą taikyti draudimą tapti parlamentaru, nėra proporcinga nuobauda. Apie R.Pakso galimybes dalyvauti prezidento rinkimuose Europos Žmogaus Teisių Teismas nepasisakė.

R.Paksas prezidento pareigų neteko prieš dešimtmetį – 2004 metų balandžio 6 d. Jam buvo surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Praėjusį ketvirtadienį Seimas ketino antrą kartą balsuoti dėl Konstitucijos pataisos, kuri leistų R.Paksui vėl tapti prezidentu ar Seimo nariu. Tačiau vos prasidėjus Seimo posėdžiui „tvarkietis“ P.Gražulis pareiškė, kad balsų Konstitucijos pataisoms priimti nepakaks ir paprašė šį klausimą atidėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius