Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 22 /10:59

Rolandui Paksui pamažu veriasi galimybė būti renkamam Seimo nariu ar prezidentu

Seimas žengė pirmą žingsnį, kuris gali atverti galimybę „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiui Rolandui Paksui kandidatuoti Seimo ir Prezidento rinkimuose. Parlamentarai antradienį pritarė tai numatančiai Pagrindinio įstatymo pataisai, antras balsavimas dėl Konstitucijos pataisos vyks po trijų mėnesių.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Luko Balandžio nuotr.

Už siūlymą Konstitucijos 74 straipsnį papildyti nuostata, kad „už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą ar priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka iš užimamų pareigų pašalintas arba Seimo nario mandato netekęs asmuo gali būti renkamas ar skiriamas į pareigas, kurias pradėti eiti galima tik davus Konstitucijoje numatytą priesaiką, kai išnyksta konstituciniame įstatyme nustatyti apribojimai“, antradienį balsavo 101, prieš – 1, susilaikė 21 parlamentaras.

Prieš Konstitucijos pataisą balsavo konservatorius Kąstutis Masiulis, susilaikė dalis Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijų.

Tam, kad pataisa būtų priimta, už ją turi balsuoti ne mažiau kaip 94 parlamentarai, o po trijų mėnesių turi būti rengiamas dar vienas balsavimas.

Jei Seimas priims minimą Konstitucijos pataisą, konkrečias sankcijas dar turės nustatyti priimdamas atitinkamus konstitucinius įstatymus.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis jau yra įregistravęs konstitucinio įstatymo projektą, kuris po apkaltos į politikų postus draustų kandidatuoti 8 metus, į valstybės kontrolieriaus – 5 metus, o teisėjais būti per apkaltą pašalinti asmenys negalėtų.

8 metų terminas palankus R.Paksui. Jei po trijų mėnesių Seimas antrą kartą pritars Konstitucijos pataisai ir bus priimtas R.Žemaitaičio siūlymas, R.Paksas galės kandidatuoti į prezidento postą, rinkimai numatyti kitų metų gegužę.

Dabar garbė darosi nebereikalinga: gali prisiekti, sulaužyti, po kelių metų daryti tą patį. Jei tai būtų bažnytinė priesaika – ji duodama vieną kartą, kariuomenėje – irgi, už jos sulaužymą karo metu yra šaudoma, – piktinosi K.Masiulis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas posėdyje priminė, kad Lietuvos Konstitucijos nuostatą, draudžiančią priesaiką sulaužiusiam asmeniui iki gyvenimo galo kandidatuoti į pareigas, kuriose reikia prisiekti, Europos Žmogaus Teisių Teismas yra pripažinęs pažeidžiančia žmogaus teises.

„EŽTT yra priėmęs ne vieną panašų sprendimą, kad amžino draudimo eiti pareigas būti negali. Mes neturime kito pasirinkimo – tik keisti Konstituciją, nes Konstitucinis Teismas yra pasakęs, kad vien įstatymų pakeitimais šios problemos išspręsti negalime“, – sakė jis.

„Tvarkos ir teisingumo“ atstovas, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis kvietė parlamentarus nustumti į šalį politines simpatijas ir antipatijas ir palaikyti Konstitucijos pataisą vien dėl EŽTT sprendimo. „Kviečiu be emocijų pritarti pakeitimui“, – pridūrė jis.

Konservatorius K.Masiulis aiškino, kad priesaikos institutas atsirado dar Viduramžiais ir jis visada buvo siejamas su garbe. „Dabar garbė darosi nebereikalinga: gali prisiekti, sulaužyti, po kelių metų daryti tą patį. Jei tai būtų bažnytinė priesaika – ji duodama vieną kartą, kariuomenėje – irgi, už jos sulaužymą karo metu yra šaudoma“, – tvirtino konservatorius.

Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys replikavo, kad dabar neatsirastų norinčių gyventi Viduramžiais. „Ten mus Kęstutis visus ir kviečia. Noriu priminti, kad Seimo nariai prisiekia ne kartą, o kiekvieną kadenciją“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius