Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 29

Romualdo Ozolo palikimas – jo vaikystės mokykloje

Sausio 31 dieną bus minimos Nepriklausomybės akto signataro, filosofo Romualdo Ozolo 80-osios gimimo metinės. Sukakčiai rengiasi Šiaulių rajono Bazilionų miestelis, kuriame saugoma dalis R.Ozolo asmeninio archyvo.
Bazilionų mokykla virto ištisa biblioteka
Bazilionų mokykla virto ištisa biblioteka / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Mažame Bazilionų miestelyje Šiaulių rajone – tikras Nepriklausomybės akto signataro R.Ozolo atminties lobynas. Bazilionų mokykloje, kurią lankė R.Ozolas, saugoma jo paties perduota tūkstančių knygų biblioteka ir dalis jo archyvo.

Signataras visą savo gyvenimo patirtį patikėjo jaunystės kaimui. Mokyklos klasės virtusios ištisomis bibliotekomis. Sienas puošia nuotraukos ir kitokia su R.Ozolu susijusi simbolika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Ozolas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Ozolas

Pasak mokyklos direktoriaus, vertingiausi yra R.Ozolo dienoraščiai. Juos signataras pradėjo rašyti Bazilionų mokykloje 1955 m. ir rašė visą likusį gyvenimą. Mokykloje saugoma daugiau kaip 100 ranka rašytų dienoraščių tomų. Dalis yra prieinama visuomenei, kiti paties autoriaus pageidavimu dar slepiami.

Kai kurie mokykloje saugomi dienoraščiai bus atversti negreit. Smalsauti nedrįsta net mokyklos bendruomenė. Sako, ko gero, nežinotų, ką su perskaityta informacija daryti.

Mokyklai patikėta nemažai asmeninių signataro daiktų.

Pasvalio rajone Joniškėlyje gimęs R.Ozolas Lietuvai nusipelnė ne tik kaip signataras ir politikas. Jis buvo laikraščio „Atgimimas“ steigėjas ir vyriausiasis redaktorius, rūpinosi kitų kultūros ir istorijos žurnalų leidyba. Parašė vienintelį romaną „Pradžių knyga“, kuris buvo išleistas 2015 m., netrukus po R.Ozolo mirties.

Jau kurį laiką kalbama, kaip reikėtų įamžinti R.Ozolo atminimą. Seime svarstyta pagerbti signatarą atminimo lenta, tačiau kol kas jokių realių veiksmų nesiimta. Nors 2019 m. paskelbti net 11 vardų metais, R.Ozolo tarp jų nėra. 2019-uosius Ozolo metais paskelbė jo lankyta Bazilionų mokykla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius