Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 12 21

Rudas vanduo iš čiaupo – Vilniaus Savanorių pr. esančio namo gyventojų kasdienybė

Atsuki čiaupą, o iš jo bėga ne tyras lyg krištolas, o rudas vanduo. Tokio nei gerti norisi, nei praustis jis traukia. Tokia, kaip tikina gyventojų bendrijos pirmininkas, yra Vilniaus Savanorių pr. 222 namo gyventojų kasdienybė. Nepadeda ir daugkartiniai skundai vandenį tiekiančiai „Vilniaus vandenų“ bendrovei – situacija nesikeičia, nors priemonių imamasi.
Rudas vanduo butuose Vilniaus Savanorių pr.
Rudas vanduo Savanorių pr. 222, Vilniuje / 15min skaitytojo Valdo nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi Vilniaus Savanorių pr. 222 namo gyventojų bendrijos pirmininkas Valdas Stangys, teigdamas, kad jau apie metus jiems tenka kovoti su „Vilniaus vandenimis“ – bendrove, kuri sostinę aprūpina vandeniu.

Rudas vanduo nuolat

„Bet kovojame bergždžiai, nes Savanorių pr. 222 name nuolat teka rudas vanduo. Ir kiek buvo kreiptasi, deja, situacija nesikeičia. Bandžiau nuotraukas nusiųsti ir į Vilniaus savivaldybę, kuri mandagiai pasiūlė kreiptis į „Vilniaus vandenis“... Įdomu, ar kas nors norėtų tokiame vandenyje maudytis ar juolab jį gerti“, – skundėsi vilnietis.

Jis tvirtina, kad „Vilniaus vandenys“ į skundus reaguoja, atsako, net imasi priemonių, tačiau situacija vis tiek nesikeičia – atsukus čiaupą vis tiek bėga toks pats nemaloniai rudas vanduo.

„Vieną kartą mane informavo, kad bus atliekamas trasos plovimas ir pakvietė pasižiūrėti, kad tai tikrai yra daroma. Bet kas iš to, jeigu nuo to niekas absoliučiai nepasikeitė“, – apgailestavo V.Stangys.

Vilnietis pasidalijo laiškais, kuriuos siuntė „Vilniaus vandenims“, ir kokios atsakymus iš bendrovės atstovų gavo. Vienas laiškas rašytas balandį, jame prašoma dar kartą ko nors imtis, nes praplovus trasą situacija pagerėjo tik trumpam – vandens kokybė vėl pablogėjo, kai name padaugėja jo suvartojimas, o tai yra sekmadienio vakarą ir pan.

Įdomu, ar kas nors norėtų tokiame vandenyje maudytis ar juolab jį gerti, – sakė V.Stangys.

Nėra kenksminga

Į tai „Vilniaus vandenys“ atsakė, kad šio namo vandentiekio tinklas ne tik dar kartą praplautas, bet ir pakartotinai ištirti vandens mėginiai.

„Atlikus tyrimus nustatyta, kad minėtu adresu vanduo atitinka LR higienos normos HN 24:2017 Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimus. Pažymėtina, kad geležis ir manganas yra indikatoriniai rodikliai, kurie tiesiogiai nesietini su kenksmingu poveikiu žmonių sveikatai, tačiau atspindi gamtinio (žalio) vandens savybes arba vandens tiekimo technologiją“, – tokį atsakymą iš bendrovės gavo bendrijos pirmininkas.

Kitas atsakymas gautas gegužės pabaigoje, kurioje pakartojama, kad vanduo atitinka higienos normas. Taip pat – kad siekiant užtikrinti nuolatinę tiekiamo vandens kokybę, UAB „Vilniaus vandenys“ įtraukė nurodytą adresą į planinių praplovimo darbų grafiką. Pažadėta praplovimo darbus vykdyti kas penkias darbo dienas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geriamo vandens čiaupas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geriamo vandens čiaupas

Tačiau praėjo pusmetis, o gyventojai vis tiek priversti savo butuose naudotis rudu vandeniu.

Trūksta vandens gerinimo įrenginių

„Vilniaus vandenų“ bendrovės komunikacijos koordinatorė Jūratė Rupšienė komentare 15min teigė, kad gyventojų nepasitenkinimas suprantamas ir imamasi visų turimų priemonių, norint situaciją pakeisti.

„Savanorių pr. Nr. 222 namo vamzdynas plaunamas kiekvieną savaitę, nepriklausomai nuo to, ar gauname nusiskundimus iš gyventojų, ar ne. Paskutinis plovimas buvo atliktas gruodžio 14 dieną, kitas numatomas gruodžio 21 dieną. Kaip ir pripažįsta patys gyventojai, praplovus vamzdyną situacija pagerėja, tačiau laikinai.

Deja, Žemųjų Panerių vandenvietėje kol kas nėra vandens gerinimo įrenginių, kuriuose šalinamas geležies perteklius, – sakė J.Rupšienė.

Šiame Vilniaus rajone vanduo gyventojams tiekiamas iš Žemųjų Panerių vandenvietės, kurios požeminiame vandenyje yra didesnė geležies koncentracija. Deja, Žemųjų Panerių vandenvietėje kol kas nėra vandens gerinimo įrenginių, kuriuose šalinamas geležies perteklius. Todėl ši situacija kartojasi“, – gyventojų nudžiuginti negalėjo ji.

Vis dėlto „Vilniaus vandenų“ atstovai pabrėžia tą patį, ką jau ne kartą kartojo gyventojoms: geležis ir manganas yra indikatoriniai geriamojo vandens rodikliai, kurie tiesiogiai nesietini su kenksmingu poveikiu žmonių sveikatai. „Pasaulio sveikatos organizacijos 2011 metais išleistame dokumente „Geriamojo vandens kokybės rekomendacijos“ nurodyta, kad pavojaus sveikatai nėra, jei geležies koncentracija geriamajame vandenyje neviršija 2000 µg/l, mangano – 400 µg/l“, – tikino J.Rupšienė.

Situacija gali pasikeisti tik ateityje, nes „Vilniaus vandenys“ ketina Žemųjų Panerių vandenvietės aprūpinimo gerinimo įrenginiais projektą įtraukti į bendrovės 2020–2021 m. investicijų planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius