Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 16 /14:43

Rukloje šauktinį pražudė nežinoma žaibiška infekcija, dalis karių atsisako valgyti tiekiamą maistą

Pirmadienį ryte Krašto apsaugos ministerija (KAM) pranešė, jog Kauno infekcinėje ligoninėje mirė 21-erių metų nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karys jaunesnysis eilinis Martynas Jurkus. Dėl trūkstamos informacijos, ėmė panikuoti kiti pulko kariai: dalis jų vykdo protestą prie valgyklos, baimindamiesi, jog infekcija sklinda per maistą.

Dėl šio incidento Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje surengta spaudos konferencija.

Į žurnalistų užduotus klausimus atsakė Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas plk. ltn. Aleksiejus Gaiževskis, Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos vadė pulkininkė leitenantė Jolita Siesartienė.

Žaibiška infekcija

„Nėra tų žodžių, kurie galėtų palengvinti netekties skausmą. Kario gyvybė užgeso naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Sunegalavo jis sekmadienį dieną. Prasidėjo galvos skausmai. Jo būklė buvo aukščiausio lygio. Jis intensyviai dalyvavo visose pratybose, jautėsi gerai. Apklausėme visus karius – nė vienas daugiau niekuo nesiskundžia. Patalpos yra dezinfekuojamos papildomai, ypač sporto salėje“, – konferencijos metu teigė Aleksiejus Gaiževskis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksiejus Gaiževskis ir Jolita Siesartienė

Kreiptasi, anot jo, buvo į aukščiausio lygio ligoninę, tad medikai padarė viską, ką galėjo. Apklausti buvo visi bataliono kariai. Nusiskundimų suprastėjusia sveikata nepateikė nė vienas.

„Šią minutę neturime jokios diagnozės. Gali būti kraujo užkrėtimas ar kita liga. Šiuo metu apklausiami kiti kariai. Negalvojame, kad priežastis – maistas“, – teigė Jolita Siesartienė.

Viešumoje pasirodė informacijos, kad kiti kariai žada skelbti boikotą ir nevalgyti kurį laiką valgyklos maisto, tačiau A.Gaiževskis patikino, jog to daryti nėra jokių priežasčių.

Dalis karių bijo valgyti

Visgi 12 karių paskelbė boikotą. Iš viso panikuoja ir valgykloje nevalgyti žada apie 90 karių.

Pranešama, kad medicinos punkte yra dar bent keli kariai, kuriuos kankina panašūs simptomai.

„Valgiau pusryčius ir dėl to gailiuosi. Man mano gyvybė yra svarbi, nes žmogus susirgo žaibiškai ir mirė per parą. Boikotuosim tol, kol neištirs maisto ir vandens. Kiek girdėjom, kareivinėse yra ir daugiau sergančių, jie guli lovose ir į medikus net nesikreipia“, – kalbėjo vienas iš prie valgyklos protestuojančių karių Žilvinas Kazlauskas.

Anot jo, kariams trūksta informacijos, viską jie sužinojo tik iš žiniasklaidos, todėl ir kyla nerimas. Iš viso boikotuoti valgyklos maistą ruošiasi apie 90 karių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Protestuojantis jaunesnysis eilinis Žilvinas Kazlauskas

Boikotuojantys, kurie tikino mirusio kario nepažinoję, šiuo metu maitinasi užkandžiais, įsigytais iš aparato. Jie į valgyklą privalo ateiti visi kartu. Tačiau gali atsisakyti valgyti.

Maištaujančius karius neramina ir kareivinių vandens būklė.

Pasak Mokomojo pulko vado grupės viešųjų ryšių karininko kapitono Gintaro Striupaičio, pietauti atsisakė apie 20 iš maždaug 500 Kunigaikščio Vaidoto mechanizuoto bataliono karių.

Mokomojo pulko, kuriame tarnavo miręs karys, kariai pietus valgė.

Erkinio encefalito versija

Mirusysis praėjusią savaitę dalyvavo pratybose, penktadienį vykdė fizinius normatyvus. Jautėsi gerai. Šeštadienį pats savo noru ėjo į sporto salę. Sekmadienį jam staiga sukilo temperatūra (iki 39 laipsnių), prasidėjo galvos skausmai.

Pirminiais duomenimis, iš Šilutės kilęs karys mirė nuo ūmaus infekcinio susirgimo. Dėl aukštos temperatūros ir pykinimo sekmadienį per pietus jis kreipėsi į Ruklos pirminės karių sveikatos priežiūros centro medikus. Suteikus būtinąją pirmąją medicinos pagalbą karys buvo nuvežtas į Jonavos ligoninę, vėliau į Kauno klinikas ir Kauno infekcinę ligoninę.

Tirta ir erkinio encefalito versija. Kapitonas Gintaras Striupaitis nepamena, kada pastarąjį kartą Lietuvoje mirė šauktinis. Būta atvejų, kai mirtis dėl širdies nepakankamumo karį ištiko pratybų metu.

M.Jurkus tarnybą Lietuvos kariuomenėje pradėjo šių metų balandžio 4 d. ir šiuo metu tarnavo Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje. Tolesnė jo tarnyba buvo numatyta Dragūnų batalione, sausumos pajėgose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje

Pastaruoju metu karys nusiskundimų sveikata neturėjo. Jo sveikatos būklė buvo aukščiausio lygio.

Šiuo metu pradėtas tyrimas dėl įvykio aplinkybių. Mirusio vaikino tėvai jokių kaltinimų kariuomenei nereiškia.

„Imamasi visų priemonių, kad infekcija neplistų“, – žurnalistams Vyriausybėje pirmadienio rytą sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.​

VIDEO: Kariai Rukloje atsisako valgyti valgykloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius