-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 10

Rusija privertė JAV derėtis: R.Vilpišauskas analizuoja, ko galima laukti

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Rusija Ženevoje pirmadienį pradėjo diplomatų vedamas derybas, Vakarams spaudžiant Rusiją atitraukti pajėgas nuo Ukrainos sienų, o Maskvai reikalaujant plataus masto saugumo garantijų. Tuo metu Lietuvoje Valstybės gynimo taryba svarstė Rusijos keliamą įtampą Ukrainos pasienyje. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Jean Monnet profesorius Ramūnas Vilpišauskas portalo 15min laidoje „15/15“ analizavo, ko galime tikėtis iš šių derybų.
Rusijos ir JAV derybos
Rusijos ir JAV derybos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

– Pirmiausia, pone R.Vilpišauskai, kas iš esmės yra sprendžiama šiame susitikime Ženevoje? Į ką mes čia turėtume žiūrėti?

Na, ar čia yra sprendžiama kas nors apskritai, yra didelis klausimas. Nes viena pusė, tai yra Rusija, atvyko tiesiog su ultimatyviais reikalavimais ir tai nepanašu į dialogą, tuo labiau į derybas. Bet vis dėlto jai pavyko gauti tiek susitikimą su JAV administracijos atstovais, tiek ir vėliau šią savaitę su NATO bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovais, kai po šiandienos Ženevos pokalbių vyks pokalbiai Briuselyje ir vėliau Vienoje šią savaitę.

Tai, dėl ko yra Rusijos keliami reikalavimai, visų pirma susiję su Ukraina ir jos santykiais su Vakarais ar, kalbant konkrečiau, narystės NATO perspektyvomis. Bet toli gražu neapsiriboja vien tuo ir apskritai yra reikalaujama, kad būtų atstatyta karinių pajėgų dislokavimo požiūriu situacija, kokia buvo 1997 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius