Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 26 /14:10

Rusijos ambasadorius Vilniuje Vladimiras Čchikvadzė: Maskva niekada nesvarstys okupacijos žalos atlyginimo Lietuvai

Rusijos ambasadorius Vilniuje Vladimiras Čchikvadzė pareiškė, kad klausimą dėl reikalavimų atlyginti sovietinės okupacijos padarytą žalą Maskva laiko uždarytu visiems laikams.
Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė
Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Klausimas apie kompensacinius reikalavimus šiuolaikinei Rusijai mums yra uždarytas kartą ir visiems laikams“, – teigia V.Čchikvadzė. Jo pozicija paskelbta Rusijos ambasados interneto svetainėje.

Diplomatas taip atsakė į rusų kalba Lietuvoje leidžiamo savaitraščio „Obzor“ klausimą: „Ką manote apie Lietuvos reikalavimus dėl okupacijos žalos atlyginimo?“

„Esu įsitikinęs, kad finansinių pretenzijų kėlimas ir „okupacinės retorikos“ naudojimas nėra geriausias būdas siekti Lietuvos Respublikos vyriausybės deklaruojamų tikslų dėl abipusiai naudingų santykių su Rusija“, – sakoma V.Čchikvadzės atsakyme.

Praėjusių metų pabaigoje darbą pradėjusios centro-kairės Vyriausybės programoje teigiama, kad Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas „perkrovimas“.

„Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas „perkrovimas“. Lietuvos bendradarbiavimą su Rusija grįsime abipusį pasitikėjimą stiprinančiomis europietiškomis vertybėmis, kreipdami dėmesį ne į praeitį, o į ateitį, neapsibrėždami išankstinėmis, sunkiai įgyvendinamomis sąlygomis, trukdančioms geriems ir abiem pusėms naudingiems kaimyniniams santykiams“, – rašoma dokumente.

Programoje numatyta, kad „Sovietų Sąjungos padarytos okupacinės žalos klausimas turės būti įgyvendinamas derybomis su Rusija ieškant priimtinų sprendimų“.

Sovietinės okupacijos metu diktatoriaus Josifo Stalino valdymo metais iki 1952 metų į lagerius ir tremtį buvo išvežta 275 tūkst.žmonių, gyvybės neteko daugiau nei 20 tūkst. prieš sovietų okupaciją kovojusių Lietuvos partizanų ir jų rėmėjų.

Papildyta 12.57 val.:

Henri Malosse: Lietuvos išsivadavimo iš okupacijos patirits lems piliečiams palankų pirmininkavimą ES

Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto prezidentas Henri Malosse sako, kad išsivadavimo iš sovietinės okupacijos patirtis gali padėti Lietuvai labiau įtraukti piliečius į sprendimų priėmimo procesą, kai šalis šių metų antrąjį pusmetį pirmininkaus Europos Sąjungos (ES) Tarybai.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka sako, jog Lietuvos laikosi pozicijos, kad sovietinės okupacijos žalos atlyginimo klausimas išlieka santykių su Rusija darbotvarkėje.

„Lietuvos patirtis būnant Sovietų Sąjungos dalimi ir atgaunant nepriklausomybę, kur pilietinė visuomenė suvaidino lemiamą vaidmenį, turėtų lemti piliečiams draugišką pirmininkavimą ES, kad piliečiams būtų suteikta teisė rinktis“, – susitikime su Kauno valdžia penktadienį sakė H.Malosse.

Jo teigimu, pastaruoju metu priimant sprendimus per daug lemia finansų rinkos, o neatsižvelgiama į gyventojų poreikius.

Šie metai Europos Sąjungoje yra paskelbti Europos piliečių metais.

H.Malosse vadovaujamas komitetas įsteigtas 1957 metais kaip forumas bendrosios rinkos klausimams aptarti. Dabar komitetas yra tarpininkas tarp ES institucijų ir darbuotojų, darbdavių, vartotojų, aplinkosaugos, nevyriausybinių organizacijų atstovų. Šis komitetas rengia rekomendacijas ekonominėmis ir socialinėmis temomis, į kurias ES institucijos atsižvelgia priimdamos sprendimus. Komitete dirba 344 atstovai iš visų ES šalių narių, tarp jų – 9 lietuviai.

Lietuva pirmininkavimą ES šių metų liepos 1 dieną perims iš Airijos.

Papildyta 14.05 val.:

Benediktas Juodka: sovietinės okupacijos žalos atlyginimo klausimas išlieka santykių su Rusija darbotvarkėje

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka sako, jog Lietuvos laikosi pozicijos, kad sovietinės okupacijos žalos atlyginimo klausimas išlieka santykių su Rusija darbotvarkėje.

Tokią poziciją B.Juodka išsakė penktadienį BNS komentuodamas Rusijos ambasadoriaus Vilniuje Vladimiro Čchikvadzės teiginius, kad klausimą dėl reikalavimų atlyginti sovietinės okupacijos padarytą žalą Maskva laiko uždarytu visiems laikams.

Benediktas Juodka
Benediktas Juodka

„Nematau, kad ambasadorius kažką tai naujo pasakė. Man atrodo, kad Rusijos pozicija panaši visą laiką. Kaip okupacijos pripažinimo ar nepripažinimo, taip pat ir kompensacijos. Man atrodo, jis čia pakartojo. Gal tekstas detalesnis, bet pati idėja tai nenauja“, – teigė B.Juodka.

„Mūsų valstybės pozicija irgi yra žinoma. Juk mes iškėlėme klausimą dėl kompensacijos, reiškia tas klausimas nėra nuimtas“, – pažymėjo parlamento komiteto vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius