Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 17

Rusijoje ekstremistu laikomas „Rusų maršų“ organizatorius iš Lietuvos metamas lauk

Lietuvoje prieglobsčio paprašęs ir iš Rusijos pabėgęs „Rusų maršų“ organizatorius Jurijus Gorskis turės palikti Lietuvą. Jam panaikintas leidimas gyventi Lietuvoje ir pripažinta, kad jis kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Palangoje gyvenantis rusų aktyvistas savo šalyje yra įtrauktas į asmenų, susijusių su ekstremizmu ir terorizmu, sąrašą. Pats rusas teigia esąs šokiruotas Lietuvos saugumo sprendimo.
Jurijus Gorskis
Jurijus Gorskis

Migracijos departamentas, remdamasis Valstybės saugumo departamento informacija, jam nesuteikė prieglobsčio, kurio jis prašė mūsų šalyje. 15min gautais duomenimis, nuo Rusijos valdžios besislapstantis J.Gorskis pripažintas keliantis grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. O jo argumentai pasirodė klaidinantys.

„Esu šokiruotas tokio sprendimo, nes tikėjausi, kad Lietuva suteiks man prieglobstį. Rusijoje manęs laukia ilgi metai kalėjime, nes ten už protestus prieš Putiną esu pripažintas ekstremistu“, – 15min teigė J.Gorskis.

Jurijus Gorskis Vilniuje
Jurijus Gorskis Vilniuje

Jis teigė Lietuvoje su pertraukomis gyvenantis nuo 2014 metų, tačiau bėgti iš Rusijos buvo priverstas pernai. „Palangoje 2014 m. įsigijau namą, Lietuvą laikau antrais namais, čia aš visus suprantu, mane visi supranta, su niekuo nesu susipykęs. Ketinau čia pradėti verslą“, – pasakojo rusas.

Tačiau jam yra uždrausta atvykti į Lietuvą. Pats rusų nacionalistas teigia, kad įvažiavimas į Lietuvą jam užtrenktas penkeriems metams. „Jeigu nepaduosiu apeliacijos, mano deportacija į Rusiją įvyks iki gegužės pabaigos“, – sako jis. Rusas tikisi, kad jo apeliacija bus patenkinta, nes į Maskvą grįžti jis sako negalintis dėl jo paties saugumo.

Migracijos departamentas nekomentuoja, dėl kokių priežasčių „Rusų maršų“ organizatoriui yra uždrausta gyventi Lietuvoje.

J.Gorskis sako nenumanantis, kodėl jis kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. „Gal saugumą suklaidino tai, kad Kremlius mane laiko ekstremistu. Bet tokiais laikomi visi, kurie skatina kovoti prieš Putino valdžią“, – tvirtino Palangoje gyvenantis aktyvistas. Beje, jis prisipažino turėjęs planų Lietuvoje steigti organizaciją, kuri skleistų kitokią nei Kremlius poziciją apie Rusiją.

Rusijos valstybinė finansų monitoringo tarnyba, atliekanti tyrimus dėl pinigų plovimo, terorizmo finansavimo ir kitų finansinių nusikaltimų, jį praėjusių metų liepą įrašė į ekstremistų sąrašą. J.Gorskis buvo Rusijoje sulaikytas, tačiau vėliau paleistas. Šiuo metu jis gyvena Palangoje.

J.Gorskis Rusijos tarnybų nemalonę užsitraukė, kai pernai jo vadovaujamose nacionalistų eitynėse gegužę jis skandavo „Ukraina – Maidanas, Rusija – Maniežo aikštė, padangos, barikados, ugnis“ ir „17-11-5 revoliucija“. Pasak J.Gorskio, Rusijos teisėsauga interpretavo šiuos šūkius kaip „raginimus šturmuoti Kremlių“, nors tai, jo teigimu, yra neteisinga interpretacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius