Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 25

Rusijos žvalgybos agentą į Tauragės laikraštį bandė atvesti socialdemokratas Arūnas Jancevičius

Laikraštis „Tauragės kurjeris“ sulaukė pasiūlymo už pinigus publikuoti propagandinius Rusijos straipsnius. Užsakovai iš Kaliningrado srities prašė, kad tai būtų padaryta be sąskaitų ir oficialių pavedimų. Rusus ir Tauragės žurnalistus suvedė Socialdemokratų partijos narys gydytojas Arūnas Jancevičius, kuris praėjusią kadenciją buvo savivaldybės tarybos narys. Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad pastaruoju metu vis daugiau Lietuvos piliečių kreipiasi dėl Rusijos propagandos apraiškų.
Arūnas Jancevičius
Arūnas Jancevičius yra Tauragės politikas ir gydytojas / „Tauragės Medea klinika“ nuotr.

Tauragės socialdemokratas pasakojo, kad su Viktoru Avramenka, kuris siuntė propagandinį straipsnį „Tauragės kurjeriui“, susipažino per ruso uošvį – žinomą Kaliningrado srities neurochirurgą, kuris dirba Maskvoje. A.Jancevičius yra fizinės medicinos ir reabilitacijos bei akupunktūros gydytojas „Tauragės Medea klinikoje“.

„Mes susipažinome per konferencijas ir seminarus, kuriuose dalyvaujame. Jis tikrai yra aukštos klasės specialistas, geras medikas, iš kurio yra ko pasimokyti“, – 15min.lt pasakojo A.Jancevičius.

Sugundė „kitokia nuomone“ apie Rusijos valdžią

Politikas sakė, kad rusų gydytojas kartais užsuka į Tauragę, kai iš Maskvos važiuoja į namus Kaliningrade. Kelis kartus su rusu neurochirurgu buvo ir jo dukros vyras, verslininkas V.Avramenka.

„Esame pietavę, bet aš susitikau ne su juo, o su uošviu. Jis buvo šalia, mes bendravome, bet negaliu teigti, kad esame geri pažįstami“, – kalbėjo Tauragės politikas.

Vieną kartą rusai paklausė A.Jancevičiaus: gal vietos žurnalistai norėtų parašyti apie Kaliningrado gyventojų problemas, kurios kilo dėl Rusijos ir Lietuvos santykių. 

Vieną kartą rusai paklausė A.Jancevičiaus: gal vietos žurnalistai norėtų parašyti apie Kaliningrado gyventojų problemas, kurios kilo dėl Rusijos ir Lietuvos santykių. 

„Kalba buvo visiškai kitokia. Jie kritiškai vertino Rusijos politiką, sakė, kad negalima taip elgtis, kad norėtų pakalbėti apie tas problemas. Manęs klausė, ar aš galiu suvesti su vietos žurnalistais, gal jiems būtų įdomu parašyti, kad Kaliningrado žmonės turi kitokią nuomonę“, – sakė A.Jancevičius.

Apie tai socialdemokratas papasakojo „Tauragės kurjerio“ redaktorei Ramunei Ramanauskienei.

Žurnalistė atsakė, kad tema yra įdomi, ir sutiko pabendrauti su rusais.

„Tauragės kurjeris“ nuotr./R.Ramanauskienė kalbasi su britų žurnalistu R.Omaaru
„Tauragės kurjeris“ nuotr./R.Ramanauskienė kalbasi su britų žurnalistu R.Omaaru

Iš Rusijos – propagandinis straipsnis

Vasario pradžioje Tauragės laikraštis nuo V.Avramenkos gavo rusišką straipsnį, kuris priminė propagandinį. 

„Buvo rašoma apie Kaliningrado srities, Lietuvos ir Lenkijos santykius, neigiamai kalbama apie prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakymus dėl Rusijos, raginama atlaidžiau žiūrėti į „konfliktą“ Ukrainoje. Argumentuota, kad Lenkija nenutraukė bendradarbiavimo su Rusija, atlaidžiau žiūri į įvykius Ukrainoje, todėl dabar gerai uždirba, o Lietuva nutraukė bendradarbiavimą, todėl patiria didelius nuostolius ir mūsų ekonomika važiuoja žemyn“, – 15min.lt pasakojo R.Ramanauskienė. 

Rusiškame tekste buvo pateiktos kažkokių „tyrimų“ išvados ir „ekspertų skaičiavimai“, kuriais bandyta įrodyti, kad Lietuva patiria milžiniškus nuostolius dėl pablogėjusių santykių su Rusija.

Rusiškame tekste buvo pateiktos kažkokių „tyrimų“ išvados ir „ekspertų skaičiavimai“, kuriais bandyta įrodyti, kad Lietuva patiria milžiniškus nuostolius dėl pablogėjusių santykių su Rusija.

„Ten nebuvo nurodyti jokie šaltiniai, jokios pavardės. Man tai sukėlė rimtų abejonių, nes buvo labai panašu į propagandinį tekstą“, – sakė „Tauragės kurjerio“ redaktorė.

Žurnalistus su rusais suvedęs Tauragės socialdemokratas A.Jacevičius sakė, kad pats straipsnio neskaitė: „Aš tik perdaviau jų prašymą ir tiek, daugiau tuose reikaluose aš nedalyvavau.“

Netiki, kad rusas dirba žvalgyboje

Politikas sakė, kad jį nustebino „Tauragės kurjerio“ redaktorės kreipimasis į VSD ir tai, kaip baigėsi šita situacija. 

Tauragiškis A.Jancevičius abejoja, kad rusų neurochirurgas arba žentas V.Avramenka galėtų būti susijęs su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

„Man atrodo, kad iš musės buvo išpūstas dramblys. Rusijoje yra inteligentų, intelektualų, kurie nepalaiko oficialios politikos ir yra kritiški“, – sakė tauragiškis.

Jis abejoja, kad rusų neurochirurgas arba žentas V.Avramenka galėtų būti susijęs su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

„Tikrai labai abejoju. Tai yra normalūs, išsilavinę žmonės, kurie turi platesnį matymą“, – sakė A.Jancevičius.

Po VSD pranešimo – piliečių suaktyvėjimas

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas 15min.lt sakė, kad „Tauragės kurjerio“ gautas straipsnis išties primena Kremliaus propagandą.

Žvalgybos pareigūnai apie tai įspėjo dar vasario mėnesį. VSD pranešė, kad Rusija deda vis didesnes pastangas kurstyti informacinį karą ir skleisti propagandą Lietuvoje.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas sakė, kad „Tauragės kurjerio“ gautas straipsnis išties primena Kremliaus propagandą. 

Pareigūnai teigė, kad Kremliaus specialiosios tarnybos gali bandyti skverbtis ne tik į nacionalinę, bet ir regioninę Lietuvos žiniasklaidą. Be to, tam gali būti panaudoti žmones, kurie tarsi nėra susiję su slaptųjų tarnybų veikla.

„Tauragės situacija išties yra labai panaši į tai, apie ką mes įspėjome.

Po mūsų išplatinto pranešimo pastebėjome, kad labai daug aktyvių piliečių, ne tik žurnalistai, pradėjo kreiptis į mus ir informuoti apie panašius dalykus internete. Ypač apie propagandą socialiniuose tinkluose. Mums tai yra labai svarbi ir didelė pagalba“, – sakė VSD atstovas V.Makauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius