-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 07 31

Rusnės bendruomenė pagerbta už nuopelnus Lietuvos ir Indijos draugystei

Rusnėje šeštadienį įteiktas apdovanojimas „Už nuopelnus Indijos ir Lietuvos draugys-tei“. Šiemet juo pagerbta šios salos bendruomenė, o apdovanojimą atsiėmė bendruomenės pirmininkas Saulius Bukantas ir seniūnė Dalia Drobnienė, rašoma Rusnės seniūnijos pranešime žiniasklaidai.
Rusnės bendruomenė pagerbta už nuopelnus Lietuvos ir Indijos draugystei
Rusnės bendruomenė pagerbta už nuopelnus Lietuvos ir Indijos draugystei / Rusnės seniūnijos nuotr.

Apdovanojimas Rusnei skirtas už pagalbą įgyvendinant idėją pastatyti saloje paminklą Mahatmai Gandhi ir Hermannui Kallenbachui, nuolatinę paminklo priežiūrą, šių dviejų istorinių asmenybių populiarinimą.

Bendruomenė noriai įsitraukia į įvairias iniciatyvas, garsinančias M.Gandhi ir H.Kallenbacho bičiulystės istoriją – šia tema yra surengusi paskaitų, seminarų, nuotolinę pamoką vietos moksleiviams. Šiemet Rusnės bendruomenės siūlymu prie paminklo atidengta informacinė lenta, supažindinanti su M.Gandhi ir H.Kallenbacho, o kartu – ir Indijos bei Lietuvos tarpusavio ryšiais. Bendruomenės iniciatyva kasmet, spalio 2 d., per M.Gandhi gimtadienį prie paminklo padedama gėlių, tvarkoma aplinka, rūpinamasi atvykstančių lankytojų patogumu.

Rusnėje užaugęs litvakas H.Kallenbachas buvo artimas M.Gandhi bendražygis. Jiems atminti 2015 metais ant Atmatos upės kranto buvo atidengtas garsaus skulptoriaus, a. a. Romo Kvinto sukurtas paminklas.

Ceremonijoje šeštadienį dalyvavo Šilutės vicemeras Sigitas Šeputis, Vokietijos ambasadorius Matthias P.Sonnas, Varšuvoje reziduojanti Indijos ambasadorė Nagma Mohamed Mallick, Lietuvos ambasadorius Indijoje Julius Pranevičius, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Renginyje grojo pučiamųjų kvintetas iš Klaipėdos Brass band ir solistė Beata Ignatavičiūtė.

Apdovanojimas už Lietuvos ir Indijos ryšių skatinimą teikiamas jau ketvirtą kartą. Laureatą atrenka visuomeninė asociacija Lietuvos ir Indijos forumas. 2019 metais pirmasis apdovanojimas įteiktas Indijos garbės konsului Lietuvoje Rajinderiui Chaudhary, vėliau – mokytojui visuomenininkui Vytautui Toleikiui ir H.Kallenbacho gyvenimą tyrinėjančiam Izraelio mokslininkui Shimonui Levui.

H.Kallenbachas gimė 1871 m. kovo 1 d. Žemaičių Naumiestyje, bet užaugo Rusnėje (tuometinėje Prūsijos imperijoje), kur jo tėvas turėjo lentpjūvę. Baigęs architektūros studijas Vokietijoje, 1896 m. išvyko dirbti į Pietų Afriką, kur tapo garsiu architektu. Pagal jo brėžinius pastatyti reikšmingi Johanesburgo pastatai, suprojektuotas visas šio miesto kvartalas. Apie 1903 m. Pietų Aftikoje H.Kallenbachas susipažindino su jaunu indų teisininku Mohandasu Gandhi ir tapo jo entuziastingu rėmėju bei artimu draugu. 1914 m. H.Kallenbachas su M.Gandhi šeima išvyko į Indiją, tačiau pakeliui prasidėjus Pirmajam Pasauliniam karui, kaip Vokietijos pilietis britų buvo areštuotas ir įkalintas. M.Gandhi, grįžęs į Indiją, tapo Indijos nepriklausomybės lyderiu, bet ir toliau rašė H.Kallenbachui, pasakojo apie savo taikaus pasipriešinimo britų valdžiai kovą ir metodą, kurį pavadino satyagraha – „tiesos laikymusi“ (tai pavadinimas, kurį jie kartu sukūrė Afrikoje). Paleistas iš sulaikymo vietos H.Kallenbachas grįžo į Pietų Afriką, kur ir toliau rėmė indų bendruomenę, aktyviai dirbo kaip architektas, sukūrė daug svarbių pastatų Pietų Afrikos miestuose (pvz. Šv. Konstantino ir Elenos katedra Johanesburge, Albemarle Court ir Grosvenor Court Durbane ir kt.), suprojektavo kvartalą Johanesburge, kur dabar yra H.Kallenbacho vardo gatvė. Palaikė ryšius su savo giminaičiais Klaipėdos krašte. Mirė H.Kallenbachas 1945 m. kovo 25 d. Johanesburge, palaidotas Deganijos kibuce Izraelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius