Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 07 22

Rykliai Didžiosios Britanijos paplūdimiuose: persigandę poilsiautojai bijo bristi į jūrą

Šiltuoju metų laiku visame pasaulyje padaugėja ryklių užpultų žmonių atvejų. Aštriadančiai medžiotojai vis dažniau iškelia pelekus virš vandens ten, kur anksčiau jų nebūta ir nesitikėta išvysti. Ne išimtis ir Jungtinės Karalystės pakrantės. Nors dauguma šiose pakrantėse gyvenančių grobuonių laikomi nepavojingais žmogui, ryklio užpuolimas užima vieną iš aukščiausių vietų žmonijos baimių sąraše.
Ekspertai tvirtina, kad Jungtinės Karalystės vandenyse medžioja didieji baltieji rykliai.
Ekspertai tvirtina, kad Jungtinės Karalystės vandenyse medžioja didieji baltieji rykliai.

Praėjusią savaitę Vakarų Sasekse, Anglijoje, pastebėti keliasdešimt ryklių sukėlė sąmyšį. Po potvynio į įlanką sugūžėjęs būrys gruobuonių nustebino paukščių stebėtoją, išvydusį netikėtą reginį ir užfiksavusį apie 50 besimaitinančių ryklių. Nors užfiksuoti rykliai medžioja sekliame vandenyje ir nekelia pavojaus žmonių gyvybei, įrašas sulaukė daugybės smalsuolių dėmesio.

VIDEO: Jungtinės Karalystės pakrantėje užfiksuotas būrys medžiojančių ryklių.

Liepos pirmąją, kuomet termometrų stulpeliai Jungtinėje Karalystėje mušė rekordus, tūkstančiai gyventojų patraukė link paplūdimių. Kente esančio Herne paplūdimio lankytojai ilgai vandenyje neužsibuvo, mat už mažiau nei 23 metrų nuo kranto iškilo ryklio pelekas. Besipliuškenantys jūroje, nelyginant Jėzus, ėjęs vandens paviršiumi, per keletą sekundžių išlėkė iš vandens ir persigandę stebėjo tolesnį plėšrūno elgesį.

Įvykio liudininkė Natalie Worral savo paskyroje „Twitter“ rašė: „Niekad nemaniau, kad būsiu tokio įvykio liudininke. Išaušo diena, kai poilsiautojai iššoko iš jūros, nes joje pastebėjo ryklį. Herne paplūdimyje! Pamišimas. Visi išbėgo į krantą, o dabar stovi ir žiūri į vandenį.”

Išaušo diena, kai poilsiautojai iššoko iš jūros, nes joje pastebėjo ryklį. Herne paplūdimyje! Pamišimas. Visi išbėgo į krantą, o dabar stovi ir žiūri į vandenį.

Pakrantės apsaugos tarnyba ramino panikos ištiktus lankytojus teigdama, kad matytas ryklys, nors ir didžiulis, greičiausiai – nepavojingas žmogui. Ekspertų manymu, poilsiautojai galėjo pastebėti milžinryklį – antrą pagal dydį ryklį pasaulyje. Nors šis galiūnas atrodo grėsmingai, jis minta planktonu ir, tvirtinama, žmonių nepuola.

Nors Didžiosios Britanijos ryklių saugojimo fondas tvirtina, kad šalies pakrantėse nesilanko plėšrūs gigantai, žvejai laikosi kitos nuomonės. Salyno teritoriją supančiuose vandenyse vasaromis vis dažniau sugaunami šioms vietoms nebūdingi, net tolimuosiuose tropikuose gyvenantys aštriadančiai.

Jūros biologai dar gegužę įspėjo, kad Britanijos vandenyse gali medžioti didieji baltieji rykliai, nuo filmo „Nasrai“ pasirodymo keliantys siaubą bene kiekvienam. Kaip skelbė portalas express.co.uk, ši prielaida daroma gausios ruonių populiacijos bei tuno būrių, plaukiojančių minėtuose vandenyse. Ryklių ekspertai tvirtina, kad gruobuonies buvimo vietą nesunku nustatyti pagal jo pagrindinio maisto mėgstamas teritorijas.

Ryklių tyrimų bendruomenės vadovas Richardas Peirce‘as tikino, kad šį teiginį įrodė jo paties atlikti tyrimai. „Mano tyrimai rodo, kad didieji baltieji rykliai retkarčiais užklysta į mūsų vandenis, jie atseka migruojančius tuno būrius. Anksčiau ar vėliau plėšrūnas pasirodys ir mums. Vakarinės pakrantės reljefas – tobulas didžiųjų baltųjų ryklių medžioklei“, – tvirtino ekspertas.

Kiti ryklių ekspertai pritaria tvirtindami, kad pavojingiausi pasaulyje rykliai gali pasirodyti prie Didžiosios Britanijos krantų.

Gegužę prie Kornvalio krantų žvejys sugavo ir paleido atgal į plačiuosius vandenis daugiau nei 180 kg sveriantį silkinį Lamna rūšies ryklį, kuris laikomas nepavojingu ir nepuolančiu žmonių. 2012-aisiais kitas žvejys, bandęs pasilikti sugautą tokį patį ryklį, nukentėjo. Mat, įtemptas į laivą plėšrūnas ėmė siautėti, perkando metalu kaustytus žvejo batus ir pėdą, atsiplėšė dalį žvejo laivo ir spruko atgal į bangas.

Jungtinės Karalystės žvejai vis dažniau prabyla apie britų vandenyse sučiuptus ryklius, įprastai besiveisiančius ir medžiojančius kituose pasaulio kraštuose.

Šiuo metų laiku Jungtinės Karalystės žvejai vis dažniau prabyla apie britų vandenyse sučiuptus ryklius, įprastai besiveisiančius ir medžiojančius kituose pasaulio kraštuose.

Pirmadienį žvejai po penkias valandas trukusio galynėjimosi į laivą įtraukė didžiausią prie Velso krantų sučiuptą jūrų lape pravardžiuojamą plėšrūną. Artimas didžiojo baltojo ryklio giminaitis svėrė 120 kg. Šie rykliai paprastai gyvena Azijos bei šiaurės Amerikos vandenyse ir yra laikomi žmonėms pavojingais grobuonimis.

Apsisaugoti nuo ryklio užpuolimo – įmanoma

Pasaulio žiniasklaidoje nuskambėjus unikaliam įvykiui, kuomet profesionalus banglentininkas Mickas fanningas tiesioginiame eteryje apsigynė nuo ryklio, maudynes jūroje mėgstantys poilsiautojai susidomėjo, kaip išvengti užpuolimo bei kaip elgtis pastebėjus jūrų plėšrūną vandenyje.

VIDEO: Banglentininko grumtynės su baltuoju rykliu

Išvengti ryklio, regis, paprasčiau, negu nugalėti jį nelygioje kovoje. Pirmiausia ekspertai pataria nelįsti į jūrą ar vandenyną tamsiu paros metu. Būtent tada rykliai aktyviausi ir ieško grobio. Taip pat vengti maudymosi per audrą ar iškart po jos, mat neskaidriame vandenyje net žuvimi mintantis ryklys žmogų gali sumaišyti su įprastu grobiu.

Rykliai jūroje puola pavienius objektus, tai reiškia, kad maudantis palankiau būti su keletu kitų žmonių, ne vienam. Labai svarbu keliaujant į paplūdimį apgalvoti savo aprangą. Mat didieji plėšrūnai puola saulėje tviskančius objektus, panašius į žuvies žvynus. Patariama vengti papuošalų ir kontrastingų maudymosi kostiumėlių. Tačiau dviejų spalvų dryžiais puoštas kostiumėlis gali sėkmingai padėti išvengti ryklio, mat dryžuoti jūroje gyvenantys padarai – nuodingi.

Dviejų spalvų dryžiais puoštas kostiumėlis gali sėkmingai padėti išvengti ryklio, mat dryžuoti jūroje gyvenantys padarai – nuodingi.

Ryklių specialistai pataria vengti žvejų naudojamų vandenų. Nepriklausomai nuo to, kokioje šalyje esate ar koks vandens gylis šalia kranto, jei telkiniu naudojasi žvejai, jame bus ir žuvies liekanų ar kitų kvapų, kuriuos rykliai užuodžia keletos kilometrų spinduliu.

Didžiosios Britanijos paplūdimiuose dažnai galima išvysti pakrantėje besišildančių ruonių. Šiose teritorijose griežtai įspėjama nelipti į vandenį, nes plėšrūnai slepiasi ten, kur gausu maisto.

Besimaudant jūroje patariama nesitaškyti, mat būtent šie judesiai vandens paviršiuje pritraukia ryklius. Taip pat verčiau vengti nepažįstamų vandenų bei nesimaudyti giliuose šalia aukštų olų esančiuose tarpekliuose. Būtent tokiose gilumose, tačiau visai arti kranto mėgsta spiestis medžiojantys rykliai.

Ryklių užpuolimus išgyvenę žmonės tvirtina, kad vienintelis būdas nubaidyti nuo savęs nasrus šiepiantį plėšrūną – trenkti jam į akį arba nosies galiuką. Kad apsaugotų jautriausią savo vietą – akis, rykliai prieš pat puldami užmerkia storus vokus, tad pataikyti į jas labai sudėtinga.

Ekspertai įsitikinę, kad Didžiosios Britanijos paplūdimiuose besilankantys rykliai – nepavojingi, tad išvydus tokį netoli savęs svarbiausia išlikti kiek įmanoma ramesniam. Dažnai šie sutvėrimai tiesiog tyrinėja teritoriją ir nepuola žmonių, tad nuplaukia patys. Pradėjus rėkti, bėgti ir taškytis, ryklį nesunku išprovuokuoti puolimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas