Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 27

Ryšių reguliavimo tarnyba turės peržiūrėti sprendimą dėl Registrų centro kompensuojamųjų sąnaudų

Vilniaus apygardos administracinis teismas patenkino pareiškėjo Registrų centro skundą ir panaikino Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos tarybos 2022 m. birželio 2 d. nutarimo dalį, kuria nepatenkintas Registrų centro prašymas kompensuoti dalį sąnaudų.
Vilniaus apygardos administracinis teismas
Vilniaus apygardos administracinis teismas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pareiškėjas skunde nurodė, kad Ryšių reguliavimo tarnyba minėtame nutarime nurodė, kad už 2021 metais teisės aktuose nustatytas neatlygintino dokumentų teikimo ir neatlygintino registro objekto registravimo suteiktas paslaugas dydis (1 134 274,57 Eur), yra nepagrįstas, todėl jį atsisakyta kompensuoti.

Išnagrinėjęs šią administracinę bylą, teismas konstatavo, kad 2021 m. liepos 1 d. įsigaliojo nauja Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymo 29 straipsnio 4 dalies redakcija, kurioje nustatyta, kad sąnaudos, kurias registro tvarkytojas patyrė dėl išrašų, pažymų ir kitų dokumentų, dokumentų kopijų ir (arba) informacijos, už kuriuos iš kitų subjektų imamas atlyginimas, rengimo, teikimo ir perdavimo susijusiems registrams, valstybės informacinėms sistemoms, valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms teisės aktuose nustatytoms funkcijoms atlikti ar kitiems įstatymų nustatytiems fiziniams ar juridiniams asmenims, finansuojamos iš šiam registro tvarkytojui skiriamų valstybės biudžeto lėšų.

Taigi, įstatymų leidėjui pakeitus Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymo straipsnio 4 dalį, atsirado teisinis pagrindas kompensuoti registro tvarkytojo sąnaudas už paslaugas, suteiktas antstoliams, fiziniams asmenims, žurnalistams, valstybės įmonėms. Todėl darytina išvada, kad valstybė nuosekliai laikosi pozicijos, kad registro tvarkytojui už kituose teisės aktuose nustatytas neatlygintinai teikiamas paslaugas turi būti kompensuojama nustatyta tvarka.

Šios pataisos įsigaliojo 2021 m. liepos 1 d., įstatyme nėra nustatyta jokių šio įstatymo 29 straipsnio 4 dalies nuostatų įsigaliojimo sąlygų, nėra daromos išlygos dėl naujosios redakcijos įstatymo 29 straipsnio 4 dalies taikymo apskaičiuojant sąnaudų kompensaciją už konkrečius kalendorinius metus.

Teismų praktikoje išaiškinta, kad, pagal bendrąją materialinių teisės normų galiojimo laike taisyklę, jos yra taikomos tiems teisiniams santykiams, kurie atsiranda jų galiojimo metu, jeigu įstatymų leidėjas nenustato kitaip. Įstatymų galiojimo laike išimtis taikoma tik baudžiamąją atsakomybę reglamentuojantiems įstatymams.

Teismas paskelbė, kad ginčijama 2022 m. birželio 2 d. nutarimo dalis priimta atsakovei remiantis neaktualia (priimant nutarimą negaliojančia) įstatymo redakcija, todėl pareiškėjo skundą patenkino ir 2022 m. birželio 2 d. nutarimo dalį, kuria Registrų centro kompensuojamųjų sąnaudų už 2021 metais teisės aktuose nustatytas neatlygintino dokumentų teikimo ir neatlygintino registro objekto

registravimo suteiktas paslaugas prašomų kompensuoti sąnaudų dydis (1 134 274,57 Eur) pripažintas nepagrįstu, pripažino nepagrįsta ir naikintina.

Ryšių reguliavimo tarnyba iš naujo turės svarstyti šį Registrų centro kreipimąsi.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius