Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 22

S.Čaplinskas: galimybių pasas po neigiamo COVID-19 testo turėtų galioti du ar tris kartus ilgiau

Galimybių pasas, gavus neigiamą COVID-19 testą, turėtų galioti ilgiau nei 24 val., kaip numatoma dabar, mano medicinos mokslų daktaras, profesorius Saulius Čaplinskas. Pasak jo, šis laikas turėtų būti du ar tris kartus ilgesnis.
Saulius Čaplinskas
Saulius Čaplinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Galimybių paso galiojimas tik 24 val. po neigiamo testo rezultato yra akivaizdžiai per trumpas, vertinant virusologiniu aspektu. Šis laikas turėtų būti du ar tris kartus ilgesnis.

Priimant sprendimą, eilinį kartą buvo pasislėpta už tokį laikotarpį pasiūliusių kažkokių ekspertų nugarų. Būtų įdomu pamatyti jų tokio siūlymo argumentus.

Kadangi galimybių pase yra įtraukti tiek PGR, tiek ir greitieji antigeno testai, jiems abiem vienodas 24 val. galiojimo laikas – virusologiniu požiūriu yra nelogiškas“, – savo feisbuke rašo profesorius S.Čaplinskas.

Anot jo, medicininiu požiūriu egzistuoja šių PGR ir greitųjų antigeno testų diagnostikos kokybiniai skirtumai, todėl vieno testo rezultatai turėtų galioti trumpiau, o kito ilgiau.

Galėtų trukti 72 val.

Profesorius 15min plačiau išdėstė argumentus, kodėl gyventojai, turėdami neigiamą COVID-19 testą, galėtų ilgiau naudotis vadinamuoju galimybių pasu, kuris pradės veiki jau nuo pirmadienio.

„Kai kalbame apie PGR testą, pagal ligos patogenezę aišku, kad PGR testas paprastai teigiamas gali būti netgi kelias dienas prieš tai, kai žmogus jau išskiria pakankamai daug viruso, kad galėtų užkrėsti kitą asmenį.

Kitaip sakant, PGR testas jau teigiamas, bet žmogus dar neužkrečiamas“, – detalizavo S.Čaplinskas.

Todėl, pasak profesoriaus, remiantis ligos patogeneze, po gauto neigiamo PGR koronaviruso testo, galimybių pasas turėtų galioti ilgiau, pavyzdžiui, 72 val., kaip yra Danijoje.

Toks sprendimas esą būtų logiškas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių pasas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių pasas

Atlikus antigeno testą, pasak S.Čaplinsko, galimybių pasas galėtų galioti bent dvi paras.

„Antigenų testas gerai koreliuoja, kai žmogus išskiria pakankamai daug viruso, kai jau yra užkrečiamas. Tai vėlgi, jeigu vien tik galvoti, kad 24 val., manau, kad tada logiška, kad jis galiotų bent 48 val.

Tokią logiką galima būtų suprasti patogenezės ir virusologiniu požiūriu, o ne tai, kad visiems 24 val. Jis (galimybių pasas – 15min) tada turi mažai taikomos prasmės ir neatitinka patogenezės ypatybių“, – aiškino profesorius.

Jis pažymėjo, kad sprendimai pirmiausia turėtų būti pagrįsti ir suprantami žmonėms.

„Manau, kad šis kriterijus galimybių pase yra nepakankamai išdiskutuotas, argumentai viešai nepateikti ir jis, kas labai gaila, neatveria pakankamai galimybių visuomenei ir nepakankamai atliepia žmonių lūkesčius“, – teigė medicinos mokslų daktaras.

Pagal dabartinę tvarką, galimybių pasą galės gauti pasiskiepijusieji, persirgusieji – jei apie tai yra įrašas e.sveikata sistemoje ar atlikusieji testą – pastarasis galios 24 valandas.

Galimybių pasą jau galima parsisiųsti

Šeštadienį ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pranešė, kad galimybių pasą galima parsisiųsti jau šiandien. Tai galima padaryti svetainėje gpasas.lt.

Turėdami galimybių pasą, žmonės galės valgyti restoranų, kavinių ir kitų maitinimo įstaigų viduje, taip pat bus galima dalyvauti viduje vyksiančiuose renginiuose.

Registruotis koronaviruso testams pirmadieniui dėl galimybės parą naudotis galimybių pasu galima nuo sekmadienio.

Registracija vyksta svetainėje – 1808.lt.

VIDEO: Pristatė kaip atrodys Galimybių pasas: pasinaudoti jau galės beveik 1,5 mln. gyventojų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius