-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 05

S.Čaplinskas nesutinka su atleidimo argumentais, žada sprendimą skųsti

Iš pareigų atleidžiamas ilgametis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas sako, kad sprendimas yra nepagrįstas, ir žada jį skųsti.
Saulius Čaplinskas
Saulius Čaplinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienį informavo, kad S.Čaplinskas atleidžiamas dėl pareigų nevykdymo, t.y. dėl to, jog neperdavė Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos (ULSVIS) Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).

„Kai susipažinsime su dokumentais, neabejotinai Verygos sprendimą skųsime kaip nepagrįstą. Akivaizdu, kad nueinanti valdžia taip ruošia darbo vietas saviems“, – feisbuke ketvirtadienio pavakarę informavo S.Čaplinskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas

SAM ketvirtadienį pranešė, kad liepos pabaigoje minėtos informacinės sistemos valdymas perduotas NVSC, tačiau ULAC atsisakė bendradarbiauti ir perduoti ją bei taip pažeidė teisės reikalavimus ir neužtikrino „kitų ministro įsakymu pavestų funkcijų vykdymo“. Be kita ko teigiama, kad šie veiksmai užkirto kelią NVSC galimybei laiku teikti duomenis atsakingoms institucijoms, apsunkino darbą siekiant operatyviai ištirti užkrečiamųjų ligų židinius ir identifikuoti protrūkius, taip pat sukėlė riziką, jog visoje ES Lietuvos gyventojams bus taikomi griežčiausi judėjimo ribojimai.

S.Čaplinskas šią informaciją vadina melaginga ir pabrėžia, kad sprendimai perimti informacinę sistemą apskųsti teismui.

„Primenu, kad visi statistiniai duomenys, susiję su COVID-19 liga, registruojami specialiai šiai ligai sukurtoje, naujoje informacinėje sistemoje, kurios tvarkytojas yra NVSC. Tai numato SAM ministro 2020 gegužės 5 d. įsakymas“, – teigia S.Čaplinskas.

Akivaizdu, kad nueinanti valdžia taip ruošia darbo vietas saviems.

„Todėl SAM pranešimo teiginiai (...) yra nepagrįsti, neatitinka tikrovės ir tai yra melas. Kaip minėjau, visus duomenis apie COVID-19 jie turi, nes kaupia kitoje, t.y. naujoje informacinėje sistemoje, kuri neturi nieko bendro su ULSVIS. Pažymiu, kad NVSC problema yra ne duomenų, o modernių analitinių gebėjimų stoka“, – teigia atleidžiamas ULAC vadovas.

Anot jo, daugiau kaip dešimtmetį egzistuojančioje ULSVIS sistemoje buvo kaupiami ir analizuojami iš viso 103 užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų duomenys, su kuriais ir dirbo ULAC medikai, epidemiologai, analitikai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

„Kelia pagrįstų abejonių tai, kad ministras įsakė ULAC skubos tvarka perduoti minėtą informacinę sistemą kitai įstaigai (NVSC) būtent po to, kai ULAC buvo gautas patvirtinimas apie šios sistemos modernizavimui skirtus 420 000 eurų ES paramos“, – teigia S.Čaplinskas.

Jis tvirtina, kad ULAC sėkmingai tvarkėsi su visų užkrečiamųjų ligų stebėsena, o ULAC epidemiologai ir analitikai „nuolat informavo visuomenę ir nieko neslėpė“. Įstaigos vadovas taip pat abejoja NVSC galimybėmis skubiai perimti per dešimtmetį sukauptus jautrius Lietuvos gyventojų sergamumo duomenis.

„Suprasdami galimas neigiamas tokio skuboto Verygos sprendimo pasekmes, ir užmetamą papildomą naštą kitai įstaigai, apskundėme šį jo sprendimą teismui. Mano žiniomis, šį Verygos sprendimą yra apskundęs ir Seimo narys Antanas Matulas“, – rašo atleidžiamas įstaigos vadovas.

Tai galių demonstravimas ir galimai politinis susidorojimas už nuomonę.

Pasak jo, „įvairių kaltinimų fabrikavimas ir institucinis bei personalinis mobingas, siekis sunaikinti įstaigą, „burnos siuvimas“, persekiojimai, draudimai“ tęsiasi ne vienus metus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Tai galių demonstravimas ir galimai politinis susidorojimas už nuomonę. Visi žino, kad buvau Verygos menkinamas, nuolat žeminamas, tyčiojamasi, meluojama, grasinama susidoroti. Pvz., esu rašęs pasiaiškinimus, kodėl visuomenei teikiau informaciją apie gripą, kodėl dalinausi įžvalgomis savo feisbuko paskyroje ir kt. mobingo elementai“, – informavo ilgametis ULAC vadovas.

Medikas S.Čaplinskas ULAC vadovauja nuo 1989 metų, kai ši įstaiga dar vadinosi Lietuvos AIDS centru. Jis Seimo rinkimuose kandidatavo su opozicinių socialdemokratų sąrašu, bet į parlamentą nepateko. A.Veryga tvirtina, kad S.Čaplinsko atleidimas su tuo nesusijęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius