-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 24

S.Gentvilas po susitikimo su V.Benkunsku dėl nukirsto ąžuolo: žinau, kokiame prekybos centre nesilankysiu

Savaitgalį nukirstas ąžuolas Vilniaus centre sukėlė iki šiol dar neregėtą skandalą – iki šiol į pjaunamus medžius taip jautriai valdžios institucijos nereagavo. Griežtai pasisakęs apie pasekmes Vilniaus meras Valdas Benkunskas atėjo ir pas aplinkos ministrą Simoną Gentvilą. Meras pranešė, kad jau suskaičiuota bauda, kurią teks mokėti už ąžuolo nukirtimą, – 141 tūkst. eurų.

Istorija prasidėjo šeštadienį popiet, kai akyli vilniečiai pastebėjo Ceikinių g. 2 sklype kertamą šimtametį ąžuolą. Medžio išgelbėti nepavyko, tačiau įvykis sukėlė didžiulį atgarsį.

Meras V.Benkunskas tą pačią dieną lankėsi teritorijoje, o pirmadienį savivaldybė paskelbė, kad kreipiasi į Generalinę prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą.

Plačiau skaitykite čia: Šimtametis ąžuolas pjaustomas ir šalinamas, Vilniaus savivaldybė dėl jo kreipiasi į prokurorus.

Prokuratūra antradienį informavo, kad tyrimą pradeda.

Šios teritorijos vystytojai – UAB „Rinktinės NT“ – iš pradžių tvirtino, kad jokio pažeidimo nepadarė, viskas yra teisėta, nes ąžuolas trukdęs. Vis dėlto pirmadienio pavakarę jų tonas jau pakito, įmonės vadovas Taavi Ojala išplatino atsiprašymą ir paskelbė, kad projektas laikinai stabdomas.

Plačiau čia: Šimtametį ąžuolą nukirtusios bendrovės direktorius: projektas kol kas stabdomas.

Trečiadienį dėl šio ir kitų saugotinų medžių kalbėta Aplinkos ministerijoje įvykusiame ministro ir mero bei miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio susitikime.

Kaip teigta prieš susitikimą, abi pusės susitinka pasitarti, kokių teisės aktų pokyčių reikėtų siekiant užkardyti savavališką saugotinų medžių kirtimą, dėl baudų politikos peržiūros.

Anksčiau apie brandaus ąžuolo nukirtimą aplinkos ministras Simonas Gentvilas yra sakęs, kad šį veiksmą laiko „nelegaliu, brutaliu ir neatsakingu“, tačiau, pasak jo, nukirstas želdinys sostinės savivaldybės nebuvo paskelbtas saugomu.

Žada ignoruoti estų statytą prekybos centrą

Po susitikimo ministras sakė, kad šis susitikimas buvęs savivaldybės iniciatyva ir apsitarta dėl šio įvykio bei kad panašūs incidentai nepasikartotų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nukirsto ąžuolo pjaustymo darbai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nukirsto ąžuolo pjaustymo darbai

„Matome, kad miesto medžiai šiandien nėra visiškai apsaugoti. Manome, kad turėtume griežtinti baudas, tiek administracines, t. y. pinigines, nors Vilniuje matome, kad NT projektai turi didelę komercinę vertę, tai net ir penkiaženklės baudos gali neatgrasyti. Todėl kalbame ir apie baudžiamąją atsakomybę, kai kvalifikuojama „didelė žala gamtai“.

Kartu su Vilniaus miesto savivaldybe aptarėme konkrečius veiksmus, kaip leisti savivaldybei įsikainoti medžius ir jų atkuriamąją vertę žymiai didesniais tarifais. Tai bus greičiausia padaryta per artimiausias dvi savaites ir artimiausiame tarybos posėdyje.

Aplinkos ministerija irgi įsipareigojo pakeisti kelis teisės aktus, kurie ir ateityje užkirstų galimą komercinio intereso beatodairišką želdinių naikinimą. Tai visų pirma Statybos įstatymo pakeitimai, kurie leistų savivaldybėms neišduoti statybos leidimų, jeigu visiškai nekompensuotas želdinių atkūrimas. Tai leistų savivaldybėms imtis veiksmų, kurie sustabdytų vystytojus, kurie imasi neatleistinų veiksmų prieš miesto medžius, miesto želdynus. Šita galia užkirstų kelią želdinių naikinimui.

Taip pat įsipareigojome, kad Aplinkos ministerija padarys, jog inžinerinių tinklų apsaugos juostose įpareigosime vystytojus, rangovus susiderinti su savivaldybe želdinių naikinimą. Nes manipuliuojama tuo, kaip šiuo atveju“, – kalbėjo po susitikimo S.Gentvilas.

Asmeniškai aš pats kaip ministras su šeima žinau, kokiame prekybos centre artimiausius metus nesilankysiu, kol nebus padarytos išvados.

Jis užtikrino, kad rems savivaldybę visose iniciatyvose, tiek tvarkant teisinę bazę, tiek politine prasme. Taip pat pareiškė: „Asmeniškai aš pats kaip ministras su šeima žinau, kokiame prekybos centre artimiausius metus nesilankysiu, kol nebus padarytos išvados.“

15min jau rašė, kad UAB „Rinktinės NT“ yra susijusi su Estijoje registruota nekilnojamo turto grupe „Kapitel“. Tarp žinomiausių UAB „Kapitel“ projektų Lietuvoje – Vilniuje esantis prekybos centras „Panorama“ bei verslo centras „Narbuto 5“.

Būtinas bus leidimas

Ministras sakė, kad „akivaizdu, jog šiandien vertingo medžio nukirtimas nėra įkainotas taip, kaip visuomenė jį vertina“, todėl esą bus didinamos tiek baudos, tiek žalos įvertinimo tarifai. O esant labai didelei žalai tai būsiantis baudžiamasis nusižengimas.

Baudos turinčios būti adekvačios, sakė S.Gentvilas. Jis pažadėjo, kad dar pavasario Seimo sesijoje pateiks Statybos įstatymo pakeitimus. Tai galėtų būti birželį.

„Ir šiandien šiam medžiui reikėjo gauti savivaldybės leidimą, nors bandoma teigti, kad nereikėjo. Atsakingas vystytojas turi kreiptis į savivaldybę ir tokį leidimą gauti“, – pabrėžė ministras ir sakė, kad taip būsią ir ateityje.

Tokiu būdu savivaldybė dalinasi atsakomybę, informuoja visuomenę, tad NT vystytojams žinutė aiški – būtina kreiptis leidimo.

Meras: bauda – 141 tūkst. eurų

V.Benkunskas informavo, kad ikiteisminis tyrimas dėl savivaldžiavimo pradėtas.

„Savivaldybė taip pat yra paskaičiavusi atkuriamosios vertės baudą ir ta suma yra 141 tūkst. eurų. Tai jau pranešta vystytojams, tikimės greito tos baudos apmokėjimo, tai parodytų bent kažkokį nuoširdų jų atgailavimą šitoje situacijoje, kas iš jų komunikacijos kelia abejonių.

Iš vienos pusės vystytojai atsiprašinėja, kad padarė klaidą, neįvertino situacijos, bet kitu sakiniu sako, kad veiksmai buvo teisėti. Noriu pakartoti – šitie veiksmai neturėjo jokio teisinio pagrindo“, – kalbėjo meras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./V.Benkunskas vietoje, kur sostinės centre nukirstas šimtametis ąžuolas
Lukas Balandis / BNS nuotr./V.Benkunskas vietoje, kur sostinės centre nukirstas šimtametis ąžuolas

Jis tvirtino, kad teiginiai, jog ąžuolas buvęs inžinerinių tinklų apsaugos zonoje, neteisingi, nes net pačių vystytojų pakabintoje schemoje ant tvoros matyti – medis yra už trijų metrų nuo apsaugos linijos.

„Šitas liūdnas atvejis turi tapti pavyzdžiu visiems, kad tokios liūdnos istorijos daugiau nepasikartotų. Bando vystytojai siūlytis į priėmimus pas mane, bet ne į mane ar savivaldybę jie turi kreiptis, o į visuomenę, kuri turėjo lūkestį, kad medis bus išsaugotas vystant kvartalą. Šitos bendruomenės reikia atsiprašyti“, – kalbėjo V.Benkunskas, tvirtindamas, kad baudos apmokėjimas ar ginčijimas teisme būsiąs tas lakmuso poperėlis, parodysiantis vystytojų nuoširdumą.

Su ministru meras sakė sutaręs visais klausimais – tiek dėl koreguotino teisinio reglamento, baudų, nors jos ir šimtatūkstantinės gali neveikti, žinant Vilniaus nekilnojamojo turto brangumą, tad ir dėl baudžiamosios atsakomybės sutarta.

Mes nenorime nei užkirsti kelio, nei stabdyti vystytojų noro užsidirbti. Miestas plečiasi, gražėja, mes esame vienoje pusėje. Bet tokie atvejai negali kartotis.

Meras pabrėžė, kad savivaldybė turi turėti teisę neišduoti statybos leidimą, kol nebus atlygintina visa įmanoma žala – esą tai atbaidys vystytojus, nes statybos gali sustoti „amžiams“.

„Mes nenorime nei užkirsti kelio, nei stabdyti vystytojų noro užsidirbti. Miestas plečiasi, gražėja, mes esame vienoje pusėje. Bet tokie atvejai negali kartotis.

Tarkim, Niujorkas yra nusistatęs tokias priemones. Kas iš teisinės pusės gali atrodyti neproporcinga, bet tik tokios priemonės veikia prevenciškai“, – sakė V.Benkunskas, tikindamas, kad džiaugiasi ministro požiūriu ir pritarimu.

Vilniaus meras taip pat pabrėžė, kad džiaugiasi savivaldybės darbuotojų požiūriu, nes esą nebuvo net užsimenama apie galimybę vystytojui elgtis kitaip, nei išsaugoti šį ąžuolą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gamtos aktyvistė prie aplinkos ministerijos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gamtos aktyvistė prie aplinkos ministerijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius