Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 09 28 /15:05

S.Kairys: A.Valotkai pasiūlyta trauktis iš pareigų, bet „jis įsitikinęs savo šventu teisumu“

Kultūros ministras Simonas Kairys teigė, kad Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkui Audriui Valotkai po dar vieno kontroversiško pakalbėjimo – šįsyk kritikams nurodant, jog pavežėjus jis išvadino „čiurkomis“, pasiūlyta pagalvoti, ką nori veikti. Tiesa, kartu ministras kalbėjo, kad dėl to, jog A.Valotka – valstybės tarnautojas ir trauktis neketina, toliau teks nardyti biurokratiniuose procesuose.
Kalbos inspekcijos vadovas Audrius Valotka
Kalbos inspekcijos vadovas Audrius Valotka / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Vyriausybės valandoje Seime S.Kairys sulaukė parlamentarės Beatos Petkevič klausimo dėl A.Valotkos likimo poste.

Ji aiškino, kad po ankstesnių pasisakymų apie Vilniaus krašte įrengtas dvi neoficialias dvikalbes vietovardžių lenteles jis šį kraštą palygino su rusų okupuotu Donbasu ir teigė, jog „tai yra okupacinė zona, kur vyko nuožmi polonizacija lietuvių“, Valstybinės kalbos viršininkas sulaukė tik pastabos.

Pastarosiomis dienomis, kaip pažymėjo Seimo narė, mūsų vyriausiasis kalbininkas „sužibėjo“ kalbomis apie „čiurkas“.

A.Valotka vėliau LRT portalui tvirtino padaręs kalbos klaidą.

„Sakiau tiurkų, ištariau čiurkų“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Beata Petkevič
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Beata Petkevič

„Tai tikrai žemina ne tik valstybės tarnybą, bet ir visą Lietuvą. Ar šį kartą A.Valotka bus tinkamai nubaustas? Ar mes vėl lauksime jo lapsus linguae atvejų?“, – klausė B.Petkevič.

Nebenori teisintis dėl A.Valotkos

S.Kairys atsakė, kad A.Valotkos pasisakymas nuskambėjo jam nebūnant Lietuvoje, bet įvykius ministras sakė sekęs.

VIDEO: Kalbos inspektorius A.Valotka pavežėjus išvadino „čiurkomis“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Simonas Kairys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Simonas Kairys

„Bet jam buvo vakar pasiūlyta pasigalvoti, ką jis galėtų veikti kitaip, kokias galėtų užimti, nežinau, ką jis pats nori – kur ten nori eiti, ką daryti. Nes, akivaizdu, kad mes darbo, kalbant apie Valstybinę lietuvių kalbos inspekciją, neatliekame.

Ir, patikėkite, aš jau nebenoriu visiems aiškintis ir teisintis, ką pasakė ar parašė A.Valotka, nes tai užima tikrai per daug brangaus laiko. Bet atsakomoji reakcija yra tokia, kad jis jokių problemų nemato, yra įsitikinęs savo šventu teisumu, dirbs, kiek jam ten Dievas duos ir teisinės aplinkybės leis“, – nurodė kultūros ministras.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Kalbos inspekcijos vadovas Audrius Valotka
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Kalbos inspekcijos vadovas Audrius Valotka

Kartu S.Kairys aiškino, kad turbūt bus įkurtas atskiras padalinys, kuris vertins kiekvieną A.Valotkos pasisakymą, vėl skirs pastabas bei „taip ir važiuosime“, kol formaliai klausimas pribręs iki tam tikrų teisinių aplinkybių.

„Nes jis nėra politinio pasitikėjimo pareigūnas. Jis yra valstybės tarnautojas, valstybės pareigūnas ir ta teisė šiuo atveju jam galioja. O mes sėkmingai toliau kažkur nardysime po biurokratinius procesus dėka tokio jo supratimo“, – nurodė kultūros ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius